Kontakt

Har du spørsmål til bloggen eller tips til fremtidige innlegg, kan du sende e-post til finansnerden@gmail.com

Merk: Jeg har dessverre ikke mulighet til å gi økonomisk rådgiving på epost

Ethvert «ja» er som kjent et «nei» til noe annet. All den tid og energi som går med til å besvare spørsmål er tid jeg ikke bruker til å skrive innlegg, jobbe, bygge investeringsporteføljen, sove, trene, eller henge med familie og venner.

Jeg kan derfor ikke gi personlige råd – akkurat som jeg aldri ville bedt deg om noe gratis.

17 thoughts on “Kontakt

 1. Er det mulig å få dine nye innlegg som en epost varsling e.l
  Jeg har meldtmegpå nyhetsbrev, men fikk ikke påminnelse når din nye post kom.

  1. Hei Trond,

   Nyhetsbrevet er foreløpig innstilt på å sende ut oppdateringer på månedlig basis. Skal se nærmere på det hva vi kan få til. Ellers veldig hyggelig at du liker bloggen :)

 2. Er du med i E24!’s aksjeliga, evt. vet noe om det? Kunne du laget en artikkel om det i så fall. Jeg tenker på om det er en god måte å øve seg på før man begynner med egne mynter, eller er det bare er tull?

  1. Hei Hei,

   Aksjeligaen til E24 er mesterskap i gjetting, og har lite å gjøre med det å investere i praksis. Likevel kan det sikkert være en fin måte å lære om aksjemarkedet for nybegynnere. Har dog ingen planer om å skrive om det her på bloggen.

 3. Hei! Takk for god og lettlest helgelesning nok en gang! Hvis det kommer ett krakk,kunne du prøvd deg på forfatterkarriere sett hvordan det hadde gått! Vet det er drittvanskelig å slå igjennom,men det virker som du liker det og noen håver inn som enkelte gjør på børs.
  Har tenkt på det mange ganger,hvis børsen går ned 50% og så stiger 50% skulle en tro at du satt igjen med det samme når du sier det fort,lurt noen med den? Så til spørsmålet hvis du ville ha en sikker havn gitt blaffen bare du ikke tapte hvor ville du lagt til? Er temmelig sikker på vi vil få ett øk ragnarok innen de neste 5 åra.Når du ser på verden i dag ser det ikke lyst ut! Vet du er evig optimist,men ødela meg på jobben for noen år siden,og må kjøpe meg hjelp. Har gått greit til nå,men hørte ett intervju med Poulsen FEDsjef under dot com krisen. Han sa det var omtrent hell som gjorde at vi ikke havnet tilbake og verre enn det største krakket i historien! Når han fikk inn beskjeder den var konk og den ,det var som åse domino sa han,det var en stund at han trodde det var for sterkt til å stoppe!
  Hvis du var avhengig av trygd,men haddde en del i kash hvilken havn ville du tatt,hvis du var i min situasjon? Si 40% svekkelse av NOK og DOW ned 70% bare dårlige øk nyheter. Hvor ville du hatt gryna da? Bank evt Statsobligasjoner ? ???

  1. Takk Torstein, hyggelig å høre at du liker bloggen.

   Haha, gøy at du trives med å teste ut folks mattekunnskaper. Folk flest har nok vanskelig for å forstå at hvis noe faller 50% i verdi, så må det stige 100% for å komme tilbake der det var. Mener å huske at man lærer slikt på ungdomsskolen, men man glemmer jo fort 😉

   Angående sikker havn: Hvis dritten treffer vifta så finnes det nok ingen sikker havn. Mest pessimistiske investeringsstrategien jeg vet om er basert på å kjøpe fysisk gull, våpen og mat(som kan spises). Gull for å kjøpe mat og våpen. Våpen for å beskytte gull og mat, og maten for å leve. Sånn satt på spissen 😉

   Selv hadde jeg nok lastet opp i grisebillige internasjonale indeksfond gitt det scenario du beskriver. Hva kan jeg si, min erfaring er at man kommer lengst med en positiv innstilling lett krydret med et snev realisme.

 4. Hei!

  Flott blogg! Har lest denne ukentlig siste halve året. Jeg er noob og har tidligere spart i aksjefond som jeg så blåste vekk. Tabbetryne. Siste året har jeg som deg fått en ny giv når det gjelder personlig økonomi. Og da er denne bloggen inspirerende.

  Har prøvd å lete litt etter hvem du bruker til å plassere investeringene dine. Finnes det en post på det? Det er noe av det jeg synes er mest forvirrende. Jeg har fondssparing i Skandiabanken (langsiktig type pensjon) der jeg i tillegg til høy vekting av KLP indeksfond har noen dyre fond med bedre avkasting for interessen sin skyld (men som jeg vurderer å droppe pga bloggen din…).

  I tillegg har jeg en investeringskonto zero i nordnet for kjøp av enkeltaksjer (og kanskje snart ETF’er).

  Jeg skjønner at du ikke vil gi gratis reklame, men jeg har nå kontoer i 4 forskjellige banker (sparing i skandiabanken, lønnskonto og lån i Nordea, bufferkonto til uforutsette utgifter i banknorwegian og som nevnt investeringskonto zero til enkeltaksjer i Nordnet). Har du samlet alle investeringer i en bank og er det stor forskjell på disse med, for oss uinvidde, «skjulte gebyrer»? Jeg sitter med følelsen av at jeg like godt kunne flyttet f.eks fond fra skandia til Nordnet og ha bedre oversikt? Eller spiller det ingen rolle?

  1. Hei Sten Arvid,

   Som med det meste, så må du nok være myndig for å kunne opprette det på egen hånd. Men med hjelp av en verge burde det gå fint. Ville forhørt meg med f.eks Nordnet pm hva de krever, hvis du ikke er 18+ år.

 5. Hei.

  Jeg lurer på hvilken tjeneste du bruker for å kjøpe og selge fond. Selv har jeg skandiabanken, men jeg ser at mange fond du kjøper ikke er tilgjengelig der. Ellers kunne jeg tenke meg å høre lese dine tanker om sikring av pengene dine mot skatt. Innen du/vi blir pensjonister så kan skattesatsen på utbytte ha økt noe voldsomt, hvordan kan en eventuelt sikre seg mot dette?

  Ellers en super blogg du har her, du har lært meg masse!

  Mvh HP.

  1. Hei HP,

   Hyggelig å høre at du liker bloggen!

   Jeg bruker Netfonds til enkelt aksjer, Nordnet til ETF`er og KLP-fondene til tradisjonelle indeksfond. Dette med skatt i fremtiden er det vanskelig å si noe om. Eneste man kan gjøre er å tilpasse seg løpende etter politikernes elleville påfunn. Økt skatt på utbytte utsetter jeg foreløpig ved å eie ETF`er med høy utbyttegrad gjennom investeringskonto. Hva som skjer i fremtiden vet jeg ei, men nøkkelen til suksess her er å være tilpassningsdyktig.

   – Finansnerden

 6. Hei finansnerden!

  Takk for en morsom og innholdsrike nettside. Du skrev: Har du ideer til fremtidige innlegg, så er det bare å si fra.
  Jeg hadde vært interessert i å lese dine synspunktene om dette:
  1. Hva synes du om ideen at teknologi skal på en måte redde oss fra våre bekymringer? Vi stoler mye på at aksjeindekser skal stige, og det er fordi selskaper tjener mer penger og mye av dette kommer fra teknologiske framskritt. Hva med folk som Ray Kurzweil som tenker at i noen tiår er vi alle veldig rik uansett og trenger ikke jobbe heller. Robotene og AI skal jobbe og skaffe oss alt vi trenger for et bra liv og mer til!
  2. Synes du at vi kan få et bra liv hvis vi lever på minstepensjonsnivå (ca. 180.000 kroner per år). Jeg synes det. Kanskje den amerikansk 4% regel ikke gjelder for oss siden vi har Pensjonsfond utlandet til å hjelpe oss? Da går det greit med 5 eller 6% uttak siden vi ikke trenger en stor formue, vi kan spise av av formuen og vite at vi får en høy nok inntekt fra 62 år /68år uansett?
  3. Hva er den norske versjonen av Jacob sin liv (earlyretirementextreme.com)? Kunne man klare å bygge opp nok formue i fem år fra en dårlig betalt jobb til å pensjonere seg tidlig? Hvordan hadde det vært mulig? Bo med masses av roommates? Kjøpe mat fra holdbart.no? Bo i en hytte eller en båt? , kan en fyr med under middels inntekt klarer å opparbiede nok formue til å pensjonere seg innen noen år (5 år? 10 år?) Er det mulig i det hele tatt? Blir det lettere i fremtiden eller var det lettere i gamle dager? hvorfor?
  4. Hva er det aller minste nivå til å pensjonere seg tidlig i Norge? Jeg synes man trenger kanskje 1,5 million for en liten hytte/leilighet. Og kanskje 80.000/år til mat, media etc. Da blir (80.000*25)+1,5 million=3,5 million nok til å pensjonere seg i Norge. Eller kanskje mindre? 3 millioner?

  Takk på forhånd
  Mvh
  Lars (vennligst slette dette fra ditt kontakt side)

  1. Hei Lars,

   Hyggelig at du liker bloggen. Setter pris på at du tok meg på kornet, og noterer tipsene til fremtidige innlegg :)

 7. Hei,
  En ting jeg fortsatt ikke har forstått: Dersom indeksfondene re-investerer mottatt utbytte i flere aksjer, så skulle man tro at indeksfondenes verdi normalt sett ville slå børsindeksenes verdi, ettersom sistnenvte vel kun reflekterer selve aksjeverdiene? Har du noen forklaring på dette?
  mvh
  Krister

  1. Hei Krister,

   Nei, børsindekser inkluderer som regel utbytte fra de underliggende selskapene. Indeksfond, litt avhengig av hvordan det er skrudd sammen(ja, det finnes ulike typer indeksfond, og ikke alle er like attraktive) vil gi indeksen minus kostnader.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>