Kontakt

Aksjeporteføljen opp over kr 470.000,- i mars

Har du spørsmål til bloggen, tips til fremtidige innlegg eller lignende? Du når meg på finansnerden@gmail.com

Ps: Jeg har dessverre ikke mulighet til å gi personlige råd om økonomi osv. på epost. Men hvis det er noe som kan være interessant for flere, så kan vi skrive et blogginnlegg på det.

Du ønsker kanskje å kjøpe linker, innlegg osv på Finansnerden?

Priser for sponsete innlegg, kjøp av linker og annet finner du her.

Du treffer Finansnerden også her:

Twitter: @Finansnerden
Facebook: facebook.com/finansnerden

43 kommentarer om “Kontakt”

  1. Er det mulig å få dine nye innlegg som en epost varsling e.l
    Jeg har meldtmegpå nyhetsbrev, men fikk ikke påminnelse når din nye post kom.

    Svar
    • Hei Trond,

      Nyhetsbrevet er foreløpig innstilt på å sende ut oppdateringer på månedlig basis. Skal se nærmere på det hva vi kan få til. Ellers veldig hyggelig at du liker bloggen 🙂

      Svar
  2. Er du med i E24!’s aksjeliga, evt. vet noe om det? Kunne du laget en artikkel om det i så fall. Jeg tenker på om det er en god måte å øve seg på før man begynner med egne mynter, eller er det bare er tull?

    Svar
    • Hei Hei,

      Aksjeligaen til E24 er mesterskap i gjetting, og har lite å gjøre med det å investere i praksis. Likevel kan det sikkert være en fin måte å lære om aksjemarkedet for nybegynnere. Har dog ingen planer om å skrive om det her på bloggen.

      Svar
  3. Hei! Takk for god og lettlest helgelesning nok en gang! Hvis det kommer ett krakk,kunne du prøvd deg på forfatterkarriere sett hvordan det hadde gått! Vet det er drittvanskelig å slå igjennom,men det virker som du liker det og noen håver inn som enkelte gjør på børs.
    Har tenkt på det mange ganger,hvis børsen går ned 50% og så stiger 50% skulle en tro at du satt igjen med det samme når du sier det fort,lurt noen med den? Så til spørsmålet hvis du ville ha en sikker havn gitt blaffen bare du ikke tapte hvor ville du lagt til? Er temmelig sikker på vi vil få ett øk ragnarok innen de neste 5 åra.Når du ser på verden i dag ser det ikke lyst ut! Vet du er evig optimist,men ødela meg på jobben for noen år siden,og må kjøpe meg hjelp. Har gått greit til nå,men hørte ett intervju med Poulsen FEDsjef under dot com krisen. Han sa det var omtrent hell som gjorde at vi ikke havnet tilbake og verre enn det største krakket i historien! Når han fikk inn beskjeder den var konk og den ,det var som åse domino sa han,det var en stund at han trodde det var for sterkt til å stoppe!
    Hvis du var avhengig av trygd,men haddde en del i kash hvilken havn ville du tatt,hvis du var i min situasjon? Si 40% svekkelse av NOK og DOW ned 70% bare dårlige øk nyheter. Hvor ville du hatt gryna da? Bank evt Statsobligasjoner ? ???

    Svar
    • Takk Torstein, hyggelig å høre at du liker bloggen.

      Haha, gøy at du trives med å teste ut folks mattekunnskaper. Folk flest har nok vanskelig for å forstå at hvis noe faller 50% i verdi, så må det stige 100% for å komme tilbake der det var. Mener å huske at man lærer slikt på ungdomsskolen, men man glemmer jo fort 😉

      Angående sikker havn: Hvis dritten treffer vifta så finnes det nok ingen sikker havn. Mest pessimistiske investeringsstrategien jeg vet om er basert på å kjøpe fysisk gull, våpen og mat(som kan spises). Gull for å kjøpe mat og våpen. Våpen for å beskytte gull og mat, og maten for å leve. Sånn satt på spissen 😉

      Selv hadde jeg nok lastet opp i grisebillige internasjonale indeksfond gitt det scenario du beskriver. Hva kan jeg si, min erfaring er at man kommer lengst med en positiv innstilling lett krydret med et snev realisme.

      Svar
  4. Hei!

    Flott blogg! Har lest denne ukentlig siste halve året. Jeg er noob og har tidligere spart i aksjefond som jeg så blåste vekk. Tabbetryne. Siste året har jeg som deg fått en ny giv når det gjelder personlig økonomi. Og da er denne bloggen inspirerende.

    Har prøvd å lete litt etter hvem du bruker til å plassere investeringene dine. Finnes det en post på det? Det er noe av det jeg synes er mest forvirrende. Jeg har fondssparing i Skandiabanken (langsiktig type pensjon) der jeg i tillegg til høy vekting av KLP indeksfond har noen dyre fond med bedre avkasting for interessen sin skyld (men som jeg vurderer å droppe pga bloggen din…).

    I tillegg har jeg en investeringskonto zero i nordnet for kjøp av enkeltaksjer (og kanskje snart ETF’er).

    Jeg skjønner at du ikke vil gi gratis reklame, men jeg har nå kontoer i 4 forskjellige banker (sparing i skandiabanken, lønnskonto og lån i Nordea, bufferkonto til uforutsette utgifter i banknorwegian og som nevnt investeringskonto zero til enkeltaksjer i Nordnet). Har du samlet alle investeringer i en bank og er det stor forskjell på disse med, for oss uinvidde, «skjulte gebyrer»? Jeg sitter med følelsen av at jeg like godt kunne flyttet f.eks fond fra skandia til Nordnet og ha bedre oversikt? Eller spiller det ingen rolle?

    Svar
    • Hei Sten Arvid,

      Som med det meste, så må du nok være myndig for å kunne opprette det på egen hånd. Men med hjelp av en verge burde det gå fint. Ville forhørt meg med f.eks Nordnet pm hva de krever, hvis du ikke er 18+ år.

      Svar
  5. Hei.

    Jeg lurer på hvilken tjeneste du bruker for å kjøpe og selge fond. Selv har jeg skandiabanken, men jeg ser at mange fond du kjøper ikke er tilgjengelig der. Ellers kunne jeg tenke meg å høre lese dine tanker om sikring av pengene dine mot skatt. Innen du/vi blir pensjonister så kan skattesatsen på utbytte ha økt noe voldsomt, hvordan kan en eventuelt sikre seg mot dette?

    Ellers en super blogg du har her, du har lært meg masse!

    Mvh HP.

    Svar
    • Hei HP,

      Hyggelig å høre at du liker bloggen!

      Jeg bruker Netfonds til enkelt aksjer, Nordnet til ETF`er og KLP-fondene til tradisjonelle indeksfond. Dette med skatt i fremtiden er det vanskelig å si noe om. Eneste man kan gjøre er å tilpasse seg løpende etter politikernes elleville påfunn. Økt skatt på utbytte utsetter jeg foreløpig ved å eie ETF`er med høy utbyttegrad gjennom investeringskonto. Hva som skjer i fremtiden vet jeg ei, men nøkkelen til suksess her er å være tilpassningsdyktig.

      – Finansnerden

      Svar
  6. Hei finansnerden!

    Takk for en morsom og innholdsrike nettside. Du skrev: Har du ideer til fremtidige innlegg, så er det bare å si fra.
    Jeg hadde vært interessert i å lese dine synspunktene om dette:
    1. Hva synes du om ideen at teknologi skal på en måte redde oss fra våre bekymringer? Vi stoler mye på at aksjeindekser skal stige, og det er fordi selskaper tjener mer penger og mye av dette kommer fra teknologiske framskritt. Hva med folk som Ray Kurzweil som tenker at i noen tiår er vi alle veldig rik uansett og trenger ikke jobbe heller. Robotene og AI skal jobbe og skaffe oss alt vi trenger for et bra liv og mer til!
    2. Synes du at vi kan få et bra liv hvis vi lever på minstepensjonsnivå (ca. 180.000 kroner per år). Jeg synes det. Kanskje den amerikansk 4% regel ikke gjelder for oss siden vi har Pensjonsfond utlandet til å hjelpe oss? Da går det greit med 5 eller 6% uttak siden vi ikke trenger en stor formue, vi kan spise av av formuen og vite at vi får en høy nok inntekt fra 62 år /68år uansett?
    3. Hva er den norske versjonen av Jacob sin liv (earlyretirementextreme.com)? Kunne man klare å bygge opp nok formue i fem år fra en dårlig betalt jobb til å pensjonere seg tidlig? Hvordan hadde det vært mulig? Bo med masses av roommates? Kjøpe mat fra holdbart.no? Bo i en hytte eller en båt? , kan en fyr med under middels inntekt klarer å opparbiede nok formue til å pensjonere seg innen noen år (5 år? 10 år?) Er det mulig i det hele tatt? Blir det lettere i fremtiden eller var det lettere i gamle dager? hvorfor?
    4. Hva er det aller minste nivå til å pensjonere seg tidlig i Norge? Jeg synes man trenger kanskje 1,5 million for en liten hytte/leilighet. Og kanskje 80.000/år til mat, media etc. Da blir (80.000*25)+1,5 million=3,5 million nok til å pensjonere seg i Norge. Eller kanskje mindre? 3 millioner?

    Takk på forhånd
    Mvh
    Lars (vennligst slette dette fra ditt kontakt side)

    Svar
    • Hei Lars,

      Hyggelig at du liker bloggen. Setter pris på at du tok meg på kornet, og noterer tipsene til fremtidige innlegg 🙂

      Svar
  7. Hei,
    En ting jeg fortsatt ikke har forstått: Dersom indeksfondene re-investerer mottatt utbytte i flere aksjer, så skulle man tro at indeksfondenes verdi normalt sett ville slå børsindeksenes verdi, ettersom sistnenvte vel kun reflekterer selve aksjeverdiene? Har du noen forklaring på dette?
    mvh
    Krister

    Svar
    • Hei Krister,

      Nei, børsindekser inkluderer som regel utbytte fra de underliggende selskapene. Indeksfond, litt avhengig av hvordan det er skrudd sammen(ja, det finnes ulike typer indeksfond, og ikke alle er like attraktive) vil gi indeksen minus kostnader.

      Svar
  8. Hei,

    er innom bloggen din av og til for å få litt inspirasjon og tips til eiga sparing.

    No ser eg crowdfunding ala Kameo, FundingPartner og Aparto for investering i eiendomsmarkedet er på vei inn.

    Eg er skeptisk, men skjønt sånn som Kameo som lokkar med 5-10+ % avkastning så er det jo forlokkande og betre enn bankinnskudd… Har du sett på dette, framtidig blogginnlegg, tankar om det?

    Mvh
    Ronny

    Svar
    • Hei Ronny,

      jeg er skeptisk til dette selv. Da ville jeg heller sett på eiendomsfond.

      Dessverre lite tid til blogging her om dagen, men ønsket er notert 🙂

      Svar
    • Hei Meisen,

      Det er en rimelig dårlig ide hvis du har opparbeidet deg betydelige gevinster på investeringskontoen. Flytting av aksjefond innenfor reglene for aksjesparekonto vil i så fall utløse skatt på urealisert gevinst. Merk: investeringskonto og aksjesparekonto er for ulike formål.

      Svar
      • Takk for svar. Har skjønt det slik at man kan flytte over på aksjesparekonto innen årsskifte skattefritt. På aksjespare får man skjermingsfradraget og har skjønt det slik at investeringskonto sannysnligvis vil nærme seg samme beskatning på sikt. Hvilke ulike formål tenker du på? Jeg handler stort sett fond som skal stå i 20-30 år (og har ikke peiling :-))

        Svar
  9. Hei, jeg har spart i aksjefond noen år og kom over nettsiden din for noen dager siden. Artiklene dine om valg av type fond og verdiberegningene du gjør om forvaltningsgebyr synes jeg var interessant. Jeg sparer selv i 2 ulike fond og det fondet jeg sparer klart mest i er rett og slett det som over de siste 10 årene har hatt høyest gjennomsnittlig avkastning (fond A). I tillegg sparer jeg i et indeksfond (fond B).

    Etter mine relativt enkle beregninger i Excel kan Fond A faktisk forsvare et forvaltningsgebyr opp mot 4,4% før det blir ulønnsomt sammenliknet med fond B. Har du gjort deg tanker om «smertetersklene» for forvaltningsgebyr kontra avkastning generelt sett? DNBs risikorating er 6/7 på Fond A og 5/7 på fond B, tilnærmet likt.

    Selvfølgelig kan man ikke vite at disse tallene vil holde seg uendret i årene fremover, men opptil 10 års historikk med jevnt høy stabil avkastning er vel så solid som det kan bli i verdensøkonomien tenker jeg.

    Svar
    • Hei Anders,

      Jeg er ikke så opptatt av forvaltningsgebyr når jeg velger aktivt forvaltede fond. Ser først etter hvilken eksponering jeg ønsker, deretter hvordan jeg best kan få nettopp den. Så lenge potensiale for avkastning utover markedet er bra nok, så er jeg med. Dessverre kan det være litt vanskelig å finne de beste fondene, så viktig å legge ned litt arbeid i det, og ikke hoppe på første og beste.

      Svar
      • OK. Er det riktig å forstå deg slik at det er i første prioritet etiske grunner til at du velger bort en del type investeringer du vil være med på (våpen, kullkraft, osv) og deretter hva du ser for deg innenfor fondenes ulike investeringsområder? Eller tenker du «kun» profitt? 😀

        Svar
  10. Jeg er nyskjerrig på hvor stort boliglån du hadde når du kjøpte deg, og om du nedbetalte dette helt alene. Du må selvfølgelig ikke svare, men jeg hadde virkelig suttet pris på om du kunne fortelle meg det! 🙂

    Svar
  11. Hei Finansnerden,

    Hadde vært spennende med et innlegg der du skriver om dine tanker rundt at mer og mer penger flyttes fra aktiv til passiv forvaltning. Altså, problematikken med at alle i praksis kjøper de samme aksjene og driver prisene på disse opp. Er det grunn til å tenke seg om to ganger før man setter alle pengene på indeksfond fremfor aktivt forvaltet? Eller skaper dette bare større kjøpsmuligheter i indeksfond når markedet, og særlig indeksfond, raser? Større fall i indeksfond pga. mange indeksinvestorer kjøper de samme aksjene på vei opp, men selger på vei ned.

    Svar
  12. Hei, Jeg sparer i primært i indexfond. Benytter Nordnet, da de har en løsning der de har godt utvalg av fond, og alle har null i kjøp og salgs-gebyr. Eksempelvis så vil jo KLP Aksje Global Index ha 0,2% i årlige omkostninger, som slår DNB Global Index – som har 0,3%. Men, nå som de blir tvunget til å være med transparent med kostnadene så har den nye handels løsningen deres kommet med en ny side der man kan se at KLP har totale kostnader på 0,45% og DNB Global Index har totale kostnader på 0,32%. Er dette noe du har lagt merke til? Hadde vært int. å skrive et blogg innlegg om dette. De skulte kostnadene, blir vi forledet til å velge feil fond?

    Svar
    • Hei Ny Name,

      Hørtes rart ut. Tviler på at KLP og DNB ppgir feil pris for fondene sine i prospektet. Har i hvert fall ikke lagt merke til noe slikt selv. Vet samtidig at kostnadene kan bli mer i kroner å øre da forvaltningshonoraret estimeres daglig. Det vil si at om starten av året preges av oppgang, for så at det faller mye på slutten, så kan kronebeløpet avvike fra prosenttallet basert på markedsverdien ved årets slutt.

      Svar
  13. Hei,
    Er det noe innlegg hvor du forklarer hvorfor bruker du KLP fremfor Nordnet for dine indexfond? For noen som starter nå med indexfond sparing ville du anbefale KLP eller Nordnet?

    Svar
  14. Hei,
    Vært stille nå en stund. Alt bra? Kommer det en oppdatering snart? Hadde vært greit med en oppdatering om det kommer noen oppdateringer på porteføljen fremover i alle fall. =)

    Mvh,
    Eirik

    Svar
  15. Hei! Takk for en lærerik og nyttig blogg. Har en portefølje på flere Odin fond (aksje D, Norden D, global D, Sverige D). Etter å ha fulgt bloggen en tid, begynte jeg også sparing i Klp aksje Verden Indeks N. Videre har jeg nå sett hva de aktive fondene faktisk koster meg. Jeg ønsker å redusere antall aktive fond, men sliter med å se hvilke grep som er best- mtp kostnader vs avkastning. Har alt i aksjesparekonto hos SMN1. Odin fondene har jeg eid i 16 år, med god avkastning. Ble i går oppmerksom på flere fond som antagelig overlapper hverandre. Synes samtidig det er skummelt å gjøre store endringer, da det er relativt høye beløp det er snakk om. Er også redd for å treffe dårlig på timing.

    Er det bruk av eksempelvis morningstar med historikk og analyser som er veien å gå for å endre til en mer hensiktsmessig, kostnadsvennlig og målrettet sparing?

    Svar
    • Hei Ole,

      Hyggelig å høre at du liker bloggen! Kjør fondene dine inn i Morningstar sitt porteføljeverktøy, og bruk funksjonen som heter «aksjeoverlapp» for å se hvor mye fondene overlapper med hverandre. Skjønner godt at du synes det er skummelt å gjøre store endringer, så kanskje starte i det små? F.eks med de globale fondene.

      Svar
  16. Heisann,

    lurer på noen spm.

    kan begynne med:

    1.hvilken plattform er du bruker å handle fond .
    betyr det at du feks kjøper KLP fond direkte fra KLP eller har du bare 1 plattform for alle fond og aksjer.

    mvh

    mel

    Svar
  17. spm 3.

    hva er anbefalt antall fond i en fornuftig portefølje. Selv tror jeg at jeg sitter med en mangde antall fond uten en klar plan for hva jeg holder på med. Jeg har ca 15 fond på en plattforn og 10 fond på en annen plattforrm. Tenker at det kan være lurt å rydde opp i dette slik at jeg får en portefølje som er bra

    noen tips :)?

    Svar
  18. Hei,
    Investerer per i dag i et globalt indeksfond, samt. et indeks fond for Europa og et for Asia. Dette i forsøk på diversifisering, men det globale indeksfondet tar jo delvis høyde for dette(derimot er jo 70% av indeksfondet pekt på det amerikanse markedet). Er dette en fornuftig plan eller unødvendig komplekst?
    Stetter stor pris på bloggen, veldig lærerikt!

    Svar
  19. Hei,
    Investerer per i dag i et globalt indeks fond, samt. et indeksfond mot Europa og et indeksfond i Asia.
    Dette i forsøk på diversifisering, det globale indeksfondet tar jo forsåvidt høyde for dette(men 70% er jo pekt mot det amerikanske markedet). Er dette en fornuftig plan eller unødvendig komplekst(og dyrt)?
    Veldig lærerik og nyttig blogg!

    Svar

Legg igjen en kommentar