Hvilken konto du bør velge avhenger av hva slags fond du skal eie.
Mens noen er best for aksjefond, er andre bedre for rentefond og kombinasjonsfond.
For eksempel er aksjesparekonto perfekt for aksjefond. I tillegg har du kapitalforsikring med investeringsvalg og vanlig verdipapirkonto, som er “gamlemåten” å eie fond på. Du har dermed tre kontoer å velge i mellom – alle med ulike fordeler og ulemper.
I dette innlegget får du vite hvilken konto som er best for dine fond.
Det handler om:
- Aksjesparekonto
- Kapitalforsikring med investeringsvalg
- Vanlig verdipapirkonto
- Finansnerdens kontovalg
Aksjesparekonto: Best for aksjefond
Aksjesparekonto er den beste kontoen for aksjefond. Inkludert børsnoterte aksjefond (ETF-er). Her får du utsatt skatt på gevinst og utbytte, så mer av pengene dine kan vokse seg store, selv om du bytter fond.
Best for? Aksjefond, kombinasjonsfond med minst 80% aksjer eller børsnoterte aksjefond (ETF-er) fra Norge og andre EØS-land.
Fond med minst 80% aksjer
Aksjefond vil si fond som består av minst 80% aksjer. Det vil si at du også kan ha kombinasjonsfond på aksjesparekonto, så lenge fondet inneholder minst 80% aksjer.
Fond med lavere andel aksjer går ikke. Du kan derfor verken ha rentefond eller kombinasjonsfond med mindre enn 80% aksjer på aksjesparekonto.
Hvilke fond som oppfyller kravene holder leverandøren styr på.
Kun fond fra EØS på aksjesparekonto
Et annet krav er at fond som skal på aksjesparekonto må være fra Norge eller andre EØS-land, som Sverige, Irland, Luxembourg og mer.
Det vil si landet hvor fondet er registrert, og må ikke blandes med hva det investerer i. Fond som globale indeksfond går bra, så lenge fondet er registrert i et EØS-land.
Fordeler og ulemper med aksjesparekonto
Under ser du flere fordeler og ulemper med aksjesparekonto.
Fordeler:
- Kjøp og selg aksjefond innad kontoen uten å utløse skatt
- Ta ut beløpet du investerte pluss skjermingsfradrag uten å utløse skatt
- Skatt utløses først når du tar ut innskuddet pluss skjermingsfradrag*
- Du får skjermingsfradrag
Ulemper:
- Ikke fradrag for tap før aksjesparekontoen avsluttes
- Kan ikke eie rentefond eller kombinasjonsfond med mindre enn 80% aksjer
- Ikke fradrag for betalt kildeskatt til utlandet
*Skjermingsfradrag er et skattefradrag som årlig tildeles eiere av aksjer, aksjefond og kombinasjonsfond med aksjeandel.
Kapitalforsikring med investeringsvalg: Alle fond
Kapitalforsikring med investeringsvalg er best for rentefond. Kontoen er en forsikring hvor innskudd og fond forsikres mot en kostnad, og kalles “investeringskonto Zero”, “Pensjonsspar”, “Fondskonto” og mer.
Som med aksjesparekonto, kan du skyve på skatten fra aksjegevinster og utbytte. Nedsiden er at skatten utløses så fort du flytter penger ut av kontoen.
Best for? Rentefond, kombinasjonsfond med mindre enn 80% aksjer, og aksjefond fra land utenfor EØS. Eller om du ønsker å sjonglere både aksje- og rentefond.
En allsidig konto
På kapitalforsikring med investeringsvalg kan du i prinsippet ha alle slags fond. Inkludert rentefond, og du får utsatt skatt på gevinst, utbytte og utbetalinger fra rentefond.
Men det kommer an på leverandøren. Flere er kjipe og lar deg kun handle bankens egne fondspakker og dyre og middelmådige fond.
Tips: Nordnet tilbyr et stort utvalg av fond, børsnoterte fond (ETF-er) og aksjer til lav pris på sin Investeringskonto Zero, så du kan egentlig glemme de andre.
Her kan du ha alle fondene om du vil.
Trykk for å åpne konto hos Nordnet (annonselenke)
Fordeler og ulemper med kapitalforsikring med investeringsvalg
Under ser du fordeler og ulemper med kapitalforsikring med investeringsvalg.
Fordeler:
- Kjøp og selge fond uten å utløse skatt
- Kan eie aksjefond, kombinasjonsfond, rentefond og mer, også fra utenfor EU/EØS, avhengig av hva leverandøren tillater
- Skjermingsfradrag for andelen aksjer du eier
Ulemper:
- Skatt på gevinst og utbytte utløses i det du flytter penger ut av kontoen
- Ikke fradrag for betalt kildeskatt til utlandet
- Du er ikke juridisk eier av fondene
Vanlig verdipapirkonto: Lite fleksibel
Dette er “gamlemåten” å eie fond på. Her kan du ha alle slags fond, og det er enkelt å ta fradrag for tap om du skulle være uheldig.
Best for? Rentefond, kombinasjonsfond med mindre enn 80% aksjer og aksjefond fra utenfor EØS. Men en god kapitalforsikring med investeringsvalg vil være bedre.
Er lite fleksibilitet bra?
Vanlig verdipapirkonto er lite fleksibel når det gjelder skatt sammenlignet med aksjesparekonto og kapitalforsikring med investeringsvalg.
Her kan du verken dytte skatten foran deg eller ta ut innskuddet uten å utløse skatt på gevinster. I stedet utløses skatten med en gang du selger eller bytter fond.
Men for enkelte kan mangelen på fleksibilitet være bra. Det gir deg nemlig grunn til å tenke nøye i gjennom hvorvidt fondsbytter er nødvendige.
Fordeler og ulemper med vanlig verdipapirkonto
Under ser du fordeler og ulemper med vanlig verdipapirkonto.
Fordeler:
- Her kan du eie alt av fond
- Enkelt å ta fradrag for tap
- Fradrag for betalt kildeskatt til utlandet
- Skjermingsfradrag for aksjefond
Ulemper:
- Skatt utløses når du selger eller bytter fond
I tabellen under ser du de ulike kontoene for fond oppsummert.
Aksjesparekonto | Kapitalforsikring | Verdipapirkonto | |
---|---|---|---|
Hva kan du eie? | Aksjefond, kombinasjonsfond minst 80% aksjer og børsnoterte aksjefond fra EØS | Alle fond leverandøren tilbyr | Alle slags fond |
Skjermingsfradrag | Ja | Ja | Ja |
Når utløses skatt på gevinst og utbytte? | Etter innskudd og skjermingsfradrag er tatt ut | Når penger flyttes ut av kontoen | Gevinst beskattes ved salg og utbytte årlig |
Pris | Vanligvis gratis | Et årlig beløp | Et årlig beløp |
Fradrag for betalt kildeskatt | Nei | Nei | Ja |
Finansnerdens kontovalg
Hvilken konto som passer deg avhenger av hvilke fond du skal investere i. Noen ganger er det naturlig å ha flere kontoer.
Dette er kontoene jeg bruker til mine fond.
Aksjefond på aksjesparekonto
Jeg har indeksfond, aktive aksjefond og bransjefond på aksjesparekonto. Noen ganger bytter jeg fond, og da er det flott å kunne utsette 37,85% skatt på gevinster.
Her kan jeg også ta ut innskuddet pluss opptjent skjermingsfradrag uten å utløse skatt. Det gir meg fleksibilitet om jeg skulle trenge å ta ut noe av pengene.
Skulle jeg ønske å ta ned risikoen, kan jeg ha fond-i-fond med opp til 20% rentefond, uten å flytte penger ut av kontoen.
Resten på Investeringskonto Zero
Jeg har også en Investeringskonto Zero hos Nordnet. Her har jeg fond som ikke kan eies på aksjesparekonto, som børsnoterte fond (ETF-er) fra utenfor EØS-land.
Dette er den beste kontoen for rentefond.
Men pass på. Her utløses skatt på gevinst, utbytte og rentefond i det du tar penger ut av kontoen. Så det kan bli mye skatt om du stadig flytter penger inn og ut.
For å oppsummere: Ulike fond trives på forskjellige kontoer. Aksjefond er best på aksjesparekonto, og resten kan du ha på en kapitalforsikring med investeringsvalg med lave gebyrer. Eventuelt vanlig verdipapirkonto om du ønsker lite fleksibilitet.
>>Lær mer: Slik lager du din egen portefølje i 3 steg
Takk for mange bra og informative artikler.
Jeg har en del på norsk konto, men bor i utlandet. Jeg har ikke lyst å overføre noe fordi krona er så svak, men investere i et indeksfond. Da går jeg utifra at aksjesparekonto er best for de av oss som som ikke skatter til Norge uansett? Ville vært interessant å høre hva du ville gjort i en slik situasjon.