Slik reduserer du risikoen i porteføljen din

Du kan enkelt redusere risikoen i porteføljen din, og unngå alle investorers mareritt:

Si du er investert i aksjefond og skal straks bruke pengene til å kjøpe et feriehus, men så kræsjer aksjemarkedet.

I verste fall sitter du igjen med halvparten!

Ikke er det bare å smøre seg med tålmodighet heller. Joda, det globale aksjemarkedet har pleid å hente seg inn igjen etter børsfall. Men etter store børsfall, som i 2000 og 2007, kan det ta flere år – og alle kan ikke vente.

I dette innlegget forklarer jeg hvordan du kan redusere risikoen i porteføljen din når pengene snart skal brukes.

Det handler om å:

  • Finne investeringer med lavere risiko enn de du eier
  • Bestemme hvor mye du skal ha i investeringer med lavere risiko
  • Starte nedtrappingen til investeringer med lavere risiko i tide

Steg 1: Finn investeringer med lavere risiko

Start med å finne investeringer med lavere risiko enn hva du allerede eier for å redusere risikoen i porteføljen.

For å redusere risikoen i porteføljen din kan du inkludere investeringer som svinger mindre. Målet? At investeringene dine sett under ett ikke skal kunne falle mer i verdi enn at du fortsatt har nok penger.

Eksempel: 1 million kroner i aksjefond

Si du har en million i aksjefond som du skal kjøpe feriebolig for. Pengene skal brukes om tre år, og du ønsker å redusere sjansen for at et børsfall skal redusere millionen din til smuler.

Hva kan du gjøre da?

Jo, det enkleste er å inkludere et rentefond i porteføljen din. Rentefond er fond som investerer i lån utstedt fra bedrifter og stater. Du ønsker da rentefond som kan stige i verdi når aksjemarkedet faller. Eller som i det minste ikke faller like mye.

Her kan du også bruke en sparekonto (med bra rente) om du ønsker det. Det viktigste er at du inkluderer noe som svinger mindre enn aksjemarkedet.

>>Lær mer: Dette bør du vite om rentefond

Rentefond for å redusere risikoen i porteføljen

Under finner du to typer rentefond du kan vurdere om du er investert i aksjefond og skal snart begynne å bruke pengene.

1. Rentefond som stiger når aksjer faller

Rentefond med obligasjoner av høy kvalitet og lang løpetid kan stige når aksjemarkedet faller. Det skjer fordi rentene pleier å falle i dårlige tider. Når rentene faller pleier obligasjoner (med fastrente) som først skal tilbakebetales om flere år, å stige i verdi.

Merk at det ikke fungerer om rentene allerede er lave, som i 2020 og 2022.

Her får du også kredittrisiko på kjøpet. Fondene kan dermed falle i verdi om investorene tror sjansen for at lånene blir tilbakebetalt reduseres.

Rentefond med lang løpetid du kan vurdere:

  • KLP Global Obligasjon
  • KLP Obligasjon 5 år
  • KLP Obligasjon 5 år

Under ser du hvordan disse fondene oppførte seg under krisen i 2020. Unntatt KLP Global Obligasjon, som falt 10%, falt de 3%-4%.

Til sammenligning falt det globale aksjemarkedet omtrent 25% i samme periode.

[Figurtekst: Rentefondene KLP Obligasjon 5 år og KLP Obligasjon 5 år falt 3%-4% under krisen i 2020, mens KLP Global Obligasjon falt rundt 10%. (Kilde: Morningstar) ]
[Figurtekst: Rentefondene KLP Obligasjon 5 år og KLP Obligasjon 5 år falt 3%-4% under krisen i 2020, mens KLP Global Obligasjon falt rundt 10%. (Kilde: Morningstar) ]

>>Lær mer: 4 rentefond som stiger når aksjer faller

2. Rentefond som svinger lite

Rentefond med lån av høy kvalitet og kort løpetid svinger lite – nesten uansett hva som skjer i aksjemarkedet. Her får du lavere avkastning enn i fondene nevnt over. Det er prisen du betaler for å slippe og se sparepengene dine falle i verdi.

Rentefond med kort løpetid du kan vurdere: 

  • KLP Likviditet
  • KLP Kort Stat
  • KLP Obligasjon 1 år

Likviditetsfond, som KLP Likviditet, svinger aller minst. Dette er som «sparekonto» for de med mye penger. Den største forskjellen på KLP Likviditet og KLP Kort Stat er at sistnevnte investerer i norske rentebærende statspapirer.

Under ser du hvordan de tre fondene knapt rørte på seg under krisen i 2020.

Rentefondene KLP Likviditet, KLP Likviditet og KLP Obligasjon 1 år falt knapt en prosent under krisen i 2020. (Kilde: Morningstar)
Rentefondene KLP Likviditet, KLP Likviditet og KLP Obligasjon 1 år falt knapt en prosent under krisen i 2020. (Kilde: Morningstar)

Tips: Du kan også vurdere fond-i-fond som investerer i rentefond, som KLP Nåtid. Da får du en miks av rentefond, som kan gi litt høyere avkastning. Men vanligvis til lavere risiko enn rentefond med obligasjoner med lang løpetid, som KLP Global Obligasjon.

>>Lær mer: Slik velger du riktig rentefond til porteføljen din

Steg 2: Hvor mye rentefond er nok?

Hvor mye du bør ha i rentefond avhenger av hvor stort verdifall du tåler. Det vil si hvor mye du kan tape før du ikke lenger har nok til det du skal kjøpe.

Mer rentefond, lavere risiko

Under ser du største 1-årige gevinst og tap i perioden 2005-2015, om du hadde en million kroner investert i ulike fordelinger av globale aksjer og norske 3-årige statsobligasjoner.

For å gjøre det enkelt kan du si at:

  • Globale aksjer er globale indeksfond
  • 3-årige norske statsobligasjoner er rentefond (av den kjedelige typen)
Her ser du største 1-årige gevinst og tap 2005-2015, med en million kroner investert i ulike fordelinger av globale aksjer og norske 3-årige statsobligasjoner. (Kilde: MSCI, Norges Bank)
Her ser du største 1-årige gevinst og tap i perioden 2005-2015, med en million kroner investert i ulike fordelinger av globale aksjer og norske 3-årige statsobligasjoner. (Kilde: MSCI, Norges Bank)

Det største 1-årige tapet med en million kroner investert i:

  • 100% globale indeksfond var 287 000 kroner
  • 75% globale indeksfond og 25% rentefond var 203 000 kroner
  • 50% globale indeksfond og 50% rentefond var 112 000 kroner
  • 25% globale indeksfond og 75% rentefond var 32 000 kroner
  • 100% i rentefond var 1 000 kroner

Nå er dette kun en indikasjon på hva du kan forvente. Største tap om du var 100% investert i globale indeksfond var også større. Det globale aksjemarkedet rakk nemlig å hente inn noe av tapet etter krasjen i 2009, før året var omme.

Men det viser hvordan du kan redusere konsekvensen av børsfall ved å inkludere litt rentefond i en portefølje med aksjefond.

Tips: Tåler du ikke at investeringene dine faller verdi og du kan ende med mindre? Da bør du vurdere å sette alt i rentefond i god tid før pengene skal brukes.

Steg 3: Når bør du redusere risikoen i porteføljen?

Du kan hente inspirasjon fra bankenes fondsveiledere:

  • 1 år til pengene skal brukes = 100% i rentefond
  • 2 år til pengene skal brukes = 100% i rentefond
  • 3 år til pengene skal brukes = 75% rentefond og 25% aksjefond

Hva betyr det?

Jo, er det tre år til du skal bruke pengene du har i aksjefond, bør du tenke på å flytte en del til rentefond allerede i dag. Er det to år eller mindre, bør du allerede ha den andelen rentefond som du har bestemt du skal ha når pengene skal brukes.

Samtidig er dette kun en pekepinn.

Ingen fasit for å redusere risikoen

Still deg selv disse spørsmålene:

  • Hvor lenge er det til du skal bruke pengene du har investert?
  • Hvor stort verdifall rett før pengene skal brukes kan du leve med?
  • Hvor fleksibel er du i når pengene skal brukes

Svarene dine vil si noe om når du bør begynne å bytte til rentefond. 

Har du en million i aksjefond og millionen skal brukes til å kjøpe feriebolig på en bestemt dato om tre år, kan du vurdere å sette alt i rentefond i dag. Spesielt om du ikke kan hente penger andre steder, skulle du være uheldig å få et børsfall i fleisen.

Børsfall pleier nemlig å skje når det minst passer. 

For å oppsummere: Du kan redusere risikoen i porteføljen din ved å inkludere investeringer som svinger mindre i verdi. Hvor mye og når du gjør det, avhenger av hvor lenge det er til pengene skal brukes, hvor stort verdifall du tåler og hvor fleksibel du er når pengene skal brukes.

>>Lær mer: 4 strategier for å selge fond når du skal bruke pengene

Legg igjen en kommentar