Nordnet prøver å gjøre fem av indeksfondene sine mer attraktive.
Det skjer ved at Nordnet Emering Markets Indeks, Nordnet Europa Indeks, Nordnet Global Indeks, Nordnet Global Indeks 125 og Nordnet USA Indeks fra 3. juni. gikk fra ESG-indekser til… hold deg fast, klimaindekser.
Forskjellen på ESG-indekser og klimaindekser:
- ESG-indeksene utelukker selskaper som skåret lavt på miljø, sosiale forhold og eierstyring
- Klimaindeksene vekter selskapene etter hvordan de skårer på klimautslipp, samtidig som at færre utelukkes
De nye indeksene endrer dermed de fem indeksfondene betraktelig.
Her forklarer jeg hva det betyr for deg i praksis.
Innholdsfortegnelse:
I tabellen under ser du hvilke av Nordnets indeksfond som får ny indeks
Fond | Gammel indeks | Ny indeks |
---|---|---|
Nordnet Emerging Markets Indeks | MSCI Emerging Markets Selection Index | MSCI Emerging Markets Climate Change Index |
Nordnet Europa Indeks | MSCI European Selection Index | MSCI Europe Climate Change Index |
Nordnet Global Indeks | MSCI World Selection Indeks | MSCI World Climate Change Index |
Nordnet Global Indeks 125 | MSCI World Selection Leveraged 1.25x Select Index | MSCI World Climate Change Leveraged 1.25x Index |
Nordnet USA Indeks | S&P 500 Scored & Screened Index | MSCI USA Climate Change Index |
Indeksfond fra Nordnet med gamle og nye indekser. (Kilde: Nordnet)
Flere selskaper i indeksene
De nye indeksene gjør at fondene vil følge flere aksjer. Selskaper involvert i kontroversielle våpen, tobakk, termisk kull og miljøskandaler, utelukkes fortsatt.
Men samlet vil antall selskaper omtrent dobles.
For eksempel vil indeksen Nordnet Global Indeks følger, øke fra 673 selskaper til rundt 1 293 selskaper med ny indeks. Det blir likere gode globale indeksfond fra norske fondsselskaper, som minst følger Oljefondets eksklusjonsliste.

Antall selskaper i nåværende og nye indekser for Nordnets indeksfond, samt “rene” indekser per 27. mai 2025. (Kilde: MSCI)
Mindre topptunge indeksfond
Fondene blir også mindre topptunge med de ny indeksene.
For eksempel går indeksen Nordnet Global Indeks følger fra at de ti største investeringene utgjør rundt 30% til 28,5%. Størst forskjell ser vi i Nordnet Europa Indeks, hvor de ti største investeringene går fra å utgjøre 30,8% til kun 24,7% med ny indeks.
Det er fortsatt mer topptungt enn MSCIs “rene” indekser uten filtrering, som de nye indeksene er basert på. Men et steg i riktig retning.
Energiselskapene «forsvinner»
Hvordan de nye indeksene utelukker og prioriterer hvor mye de ulike selskapene skal utgjøre endrer de fem indeksfondene fra Nordnet betraktelig.
Ikke radikalt, men nok til at du nå bør følge ekstra godt med.
Klimaindekser = mindre i energiselskaper
Et oljeselskap kan inngå i en ESG-indeks, om det skårer bedre på miljø, sosiale forhold og eierstyring enn andre oljeselskaper. For eksempel var Exxon Mobil blant de største investeringene i indeksen, som Nordnet USA Indeks fulgte før endringen.
En “klimaindeks”, som Nordnet nå tar i bruk, vil derimot typisk hive ut olje- og gasselskapene. I det minste vekte dem ned, slik at de utgjør mindre av indeksen.
Under ser du at energiselskapene nesten forsvinner fra fondene.
Tips: Jeg sier ikke at det vil skje. Men det kan jo være dumt om olje- og gasselskapene skulle få sin renesanse. Verden er langt i fra å kvitte seg med fossil energi.

Andel i energiselskaper i Nordnets indeksfond per 27. mai 2025 (Kilde: MSCI)
Mer i teknologi og helse
For å veie opp for bortfallet av energiselskaper, veier de nye indeksene opp ved å ha mer i teknolgiselskaper og helseselskaper. Det varier litt i fra hvilket fond du ser på, men generelt stemmer det bra.
For eksempel går Nordnet Emerging Markets fra å ha 20,8% i selskaper i kategorien informasjonsteknologi til 25,1% med ny indeks. Nordnet USA Indeks får 34,6%, mens USA-indeksen fra MSCI uten filtrering har 30,2%.

Andel teknologiselskaper i de nye indeksene per 27. mai 2025. (Kilde: MSCI)
Helsetungt europafond
Nordnet Europa Indeks går fra å ha 14,7% i helseselskaper til 19% med ny indeks. Det er rundt 5% mer enn Europa-indeksen fra MSCI uten filtrering. Samtidig øker Nordnet Global Indeks fra 10,9% til 13,3% i helseselskaper.

Andel helseselskaper i de nye indeksene per 27. mai 2025. (Kilde: MSCI)
Litt i forsvar (og atomvåpen?)
De nye indeksene inkluderer forsvarsselskaper. Men flere forsvarsaksjer er ikke inkludert, og de som er igjen utgjør lite av indeksene.
Samtidig ser det ut som at selskaper involvert i atomvåpen er med. Jeg finner både franske Safran og britiske BAE Systems i den nye indeksen for Nordnet Europa Indeks. Hvis Nordnet ikke gjør ekstra ekskluderinger i de nye indeksene, ser det ut som at du får det på kjøpet.
Trykk for å se aksjer i indekser fra MSCI
Tips: Vil du ha forsvarsaksjer? Da trenger du et eget forsvarsfond. Dette gjelder ikke bare Nordnets geografiske indeksfond, men også de fra DNB, KLP og Storebrand.
Fondene endrer oppførsel
Når du tar en bøtte med aksjer og endrer reglene for hvilke selskaper som skal inkluderes og hvor mye de ulike aksjene skal utgjøre, så vil det vanligvis påvirke avkastningen.
La oss se hvordan endringen kan slå ut for Nordnets indeksfond.
Nordnet Emerging Markets
Ny indeks for Nordnet Emerging Markets har pleid å følge utviklingen i indeksleverandøren MSCIs indeks for fremvoksende markeder uten filtrering bedre enn den gamle.
Helt likt blir det ikke. Men den nye indeksen har vist å avvike så lite som to-tre prosent på det meste i et år siden 2014.
>>Lær mer: Dette er beste fond for fremvoksende markeder

Utviklingen i ny indeks for Nordnet Emerging Markets sammenlignet med indeksen uten filtrering. (Kilde: MSCI)
Nordnet Europa Indeks
Du ser noe lignende med den nye indeksen for Nordnet Europa Indeks.
Det største avviket i avkastning i løpet av et år er rundt tre prosent siden 2014. Men over tid har den nye indeksen pleid å følge MSCIs indeks for Europa uten filteringer bedre.
>>Lær mer: Dette er de beste europafondene
Nordnet Global Indeks
For Nordnet Global Indeks ser det ut til å bli annerledes.
Fondets gamle indeks, MSCI World Selection, lå tett på MSCI World uten fitreringer. Mens ny indeks har vist å kunne avvike opp til syv prosent i et år siden 2014 – det er mye!
Avviket har foreløpig betydd høyere avkastning. Skal jeg tippe, skyldes det en større andel i teknologiselskaper, som har steget mye de siste årene.
>>Lær mer: Dette er de beste globale indeksfondene

Utviklingen i ny indeks for Nordnet Global Indeks sammenlignet med det globale aksjemarkedet uten filtrering. (Kilde: MSCI)
Nordnet USA Indeks
Noe lignende skjer med Nordnet USA Indeks.
Mens den gamle indeksen, S&P 500 Scored & Screened, fulgte utviklingen i MSCIs indeks for USA greit, har den nye indeksen vist å kunne avvike opp til ni prosent i et år siden 2014.
Avviket har så langt vært positivt. Men med store forskjeller i historisk avkastning blir det nesten som et annet fond.
Syntetiske fond gir ekstra risiko
De fem indeksfondene fra Nordnet vil fortsatt være syntetiske.
Det vil si at fondene ikke eier aksjene i indeksene de følger. I stedet vil forvalteren stille noen verdipapirer, ofte en miks av aksjer og obligasjoner, som sikkerhet ovenfor en investeringsbank i gjengjeld for en bytteavtale.
Avtalen fungerer så som en garanti for at investeringsbanken skal utbetale indeksens avkastning etter kostnader i bytte mot det verdipapirene gitt som sikkerhet kaster av seg.
Det betyr ekstra risiko på deg. Bare se i fondenes nøkkelinformasjon under “Mål”.

Skjermdump av nøkkelinformasjonen for Nordnet Global Indeks med delen om motpartsrisiko markert i rødt. (Kilde: Morningstar)
Finansnerden mener
Jeg mener at de nye indeksene er et steg i riktig retning. Men du kan ikke fjerne nesten alt av energiselskaper å tro at det ikke får konsekvenser.
Poenget med indeksfond er at du skal få avkastningen i den delen av aksjemarkedet fondet forsøker å gjenskape avkastningen i etter kostnader. Men vekt ned olje- og gasselskapene, og erstatt dem med teknologi- og helseselskaper, og du får et annet dyr.
Nordnets fem indeksfond vil derfor kunne avvike mye fra “vanlige” indeksfond i perioder.
Unødvendige syntetiske fond
I tillegg skal du ha god grunn for å godta den ekstra risikoen med syntetiske fond, selv om den er liten. Spesielt når du får indeksfond som eier aksjer til lik eller lavere pris hos andre fondsleverandører.
Det er derfor langt igjen til at dette er fond som jeg vil eie.
For å oppsummere: Fem av Nordnets indeksfond får nye indekser, og ESG-indeksene byttes ut med klimaindekser. Det endrer fondene. Energiselskapene forsvinner nesten helt, og andelen teknologi- og helseselskaper øker. Resultatet blir fond som oppfører seg annerledes enn indeksfond tuftet på “rene” indekser uten klimafilter.
Et skritt i riktig retning, men fortsatt ikke noe jeg ville investert i. Er også lei av de høye prisene til Nordnet. Det hadde vært kjekt å få vite litt om andre alternativer der ute som ikke har så høye gebyrer for trading som det Nordnet har. Ser at Interactive Brokers begynner å bli en populær plattform for nordmenn. Er dette noe du kunne undersøkt, eller har undersøkt?
Hei Gulbrand,
Nordnet har en super handelsplattform. Dessverre kan man ikke si det samme om fondene deres. Skjønner hvorfor de gjør som de gjør, men resultatet blir dessverre noen merkelige produkter. Har ikke sett på plattformer for aksjehandel per i dag.