Skal du investere store beløp i aksjemarkedet?
Da står du nå ovenfor en real hodepine. For hva er lurest? Bør du investere hele beløpet på en gang, eller bør du dele det opp og spre kjøpene over tid?
Du har flere muligheter, og hva som er riktig for deg er ikke alltid lett å si. Å investere store beløp i aksjemarkedet handler like mye om redusere sjansen for at du vil angre, som å oppnå høy avkastning.
I dette innlegget går jeg i dybden på fire strategier du kan vurdere når du skal investere store beløp i aksjemarkedet.
Innholdsfortegnelse:
1. Investor hele beløpet på en gang
Det rasjonelle er å investere hele det store beløpet på en gang. Sjansen for at du kjøper rett før et børsfall er uansett liten.
Noen ganger er det deilig å bare bli ferdig med det!
Risiko for at du vil angre
Selvsagt kan du angre om du investerer alt på en gang. Marerittet til mange er at markedet skal falle brått rett etter at de har investert. Det kan selvsagt skje. Men så lenge du investerer i en portefølje, hvor du eier litt av “hele verden”, er sjansen stor for at du likevel vil oppnå god avkastning om du er investert i ti år eller mer.
Tips: Å investere hele beløpet på en gang gir høyest avkastning i et stigende aksjemarked. Siden markedet stiger mer enn det faller vil du også sannsynligvis få bedre avkastning om du investerer alt i en fei, enn om du deler opp beløpet og sprer kjøpene over tid.
2. Del beløpet opp og spre kjøpene
Du kan også dele opp beløpet du skal investere i mindre beløp og spre kjøpene over tid. Det er kanskje ikke det mest rasjonelle. Men det er den enkleste måten å unngå den ugne følelsen av å ha valgt feil tidspunkt å investere på.
Gjør det gjerne slik: Ta beløpet du skal investere og del det opp i fire like store deler. Invester så en fjerdedel den 1. i hver måned de neste fire månedene. Skal du investere en million kroner, vil det si at du kjøper for 250 000 kroner hver måned.
Bekymringsfri til en pris
Ulempen er at du sannsynligvis vil få lavere avkastning enn om du investerte alt på en gang, og ferdig med det. Ja, å spre kjøpene over tid har en pris.
Bare se i figuren under.
Her ser du gjennomsnittlig avkastning om du investerte alt på en gang sammenlignet med å dele beløpet opp i månedlige kjøp over tre, seks, ni og tolv måneder.
Å investere alt på en gang ga høyest avkastning i alle periodene.
Det skyldes at aksjemarkedet pleier å stige over tid. På den lyse siden minsker sjansen for at du vil angre, og det kan jo være verdt noe i seg selv?
Tips: Å dele opp det store beløpet i mindre beløp og spre kjøpene over tid er best om du investerer i en periode hvor aksjemarkedet faller, som i 2000 og 2007. Skulle markedet verken gå opp eller ned, vil det gi samme resultat som om du investerte alt på en gang.
3. Lag din egen regel for når du skal investere
Denne er fin om du står midt i et børsfall eller et “humpete” marked. Utgangspunktet er at du vedder på at aksjemarkedet skal ned, så det er litt spekulativt. Men du har min velsignelse om det gjør at du får satt sparepengene dine i arbeid.
Si du skal investere en million kroner, og er overbevist om at aksjemarkedet skal ned.
Da kan du lage en regel som dette:
- 250 000 kroner skal investeres når det globale aksjemarkedet målt ved aksjeindeksen MSCI World i dollar er ned 20% fra den forrige toppen
- 250 000 kroner til skal investeres når det er ned 30% fra den forrige toppen
- 500 000 kroner når det er ned 40%
Utfordring og tips til løsninger
Under finanskrisen i 2007-2009 ville du med denne regelen investert alt i løpet av 2009. I 2020 ville du derimot kun ha investert 500 000 kroner fordi markedet ikke falt mer.
Det avslører svakheten med en slik plan. Hvis aksjemarkedet ikke faller nok til å utløse kjøp, kan du bli sittende utenfor markedet i lang tid. For store børsfall er sjeldne.
Tips: En løsning er å lempe på kravet for hva som skal utløse kjøp. Du kan også sette en dato frem i tid for når hele beløpet skal være investert for å sikre at du blir investert.
4. Value Averaging
Min favoritt er value averaging, hvor du setter konkrete mål for hvor mye porteføljen din skal være verdt til ulike tider, for eksempel hver måned. Da vil utviklingen i investeringene dine avgjøre hvor mye av beløpet du skal investere hver måned.
Kort sagt:
- Når aksjemarkedet faller, vil du investere mer
- Når aksjemarkedet stiger, vil du investere mindre
Invester ekstra under børsfall
Si du igjen skal investere en million kroner. Planen er å investere 100 000 kroner i måneden de neste ti månedene, og ha 100 000 kroner investert den første måneden, 200 000 kroner den andre og så videre. Frem til den tiende måneden, hvor målet er å ha investert alt.
Hvis verdien av pengene du har investert faller, må du investere mer enn 100 000 kroner for å nå målet ditt. Faller verdien 20% den andre måneden, må du investere 120 000 kroner, 20 000 kroner mer, for å nå målet om å ha 200 000 kroner investert.
Tips: Value averaging tvinger deg til å investere ekstra når aksjemarkedet faller – det er bra! Ulempen er at det kan ta lang tid å investere alt om du skulle treffe en oppgangsperiode.
Viktigst å få pengene dine investert
Hver av strategiene for å investere store beløp i aksjemarkedet har fordeler og ulemper. Du kan derfor å angre uansett hvilken du velger. Men det er ikke slik at du må sverge til kun en.
For eksempel kan du investere halve beløpet umiddelbart. For så å fordele resten på fem kjøp de neste fem månedene. Da reduserer du sjansen for å angre, samtidig som du nok vil få høyere avkastning enn om du tok hele beløpet og spredde det på flere kjøp.
Hvordan du gjør det i praksis er opp til deg. Men jeg håper nå å ha gitt deg innblikk i de ulike strategiene for å investere store beløp i aksjemarkedet. Det viktigste er at du nå får pengene investert, slik at de ikke blir stående for lenge utenfor markedet.
For å oppsummere: Det kan kjennes vondt å investere alt på en gang, men det er faktisk det beste. Følelsen av å ha valgt feil tidspunkt å investere på unngår du ved å dele opp beløpet og spre kjøpene over tid. Bare ikke forvent høyere avkastning.
>>Lær mer: Slik lager du din egen portefølje i tre steg