I denne utgaven finner du supert lesestoff om å investere, økonomi, selvutvikling og litt om hvorfor middelklassen er «føkked».
Middelklassen har en giga-utfordring
Vandrende rundt i produksjonsavdelingen til gamle jobben fikk jeg i vinter litt av en støkk. Med øynene godt plantet i smarttelefonen så jeg plutselig noe gult dukke opp i synsfeltet. Det var en robottruck i full vigør, og jeg var i dens vei. Heldigvis slapp jeg unna med skrekken, men det gav meg en vekker.
Hva pokker skjedde med alle truckførerne våre?
Ikke vet jeg, men der de var er det nå fullt av roboter, som verken syter, streiker eller promper. Fantastisk for ledelsen og utbyttekåte eiere, men katastrofe for de ufaglærte som stadig kjemper om færre jobber.
«Gutta på gølvet er føkked«, som vi pleide å si.
Robotene kommer
Nå er det ikke bare de ufaglærte som sliter. Automatisering og roboter (Skynet?) truer nemlig nå også de tradisjonelt godt betalte yrkene. Selve grunnlaget for middelklassens velstand og skyhøye boliglån.
Som Richard Paulsen skrev i gårsdagens kommentar, så kan de største omveltningene komme i yrker hvor de ansatte har høy utdannelse, mye studielån og dermed behov for å tjene godt. Bedriftene har nemlig større økonomiske incentiver til å erstatte godt betalte ansatte med automatisering, enn de som allerede jobber for en snickers.
Dette er dessverre ikke bare spekulasjoner.
Allerede ser vi i USA at investeringsrådgivere erstattes med såkalte «roboadvisors«. Dette er noe som har pågått lenge, og utviklingen vi bare fortsette innen flere bransjer, som Paulsen skriver.
Faktum er at man i dag trenger vesentlig færre ansatte til å utføre den samme jobben som for bare noen år siden.
Globalisering og et spark bak
Men automatiseringen er ikke det eneste som truer. Takket være globaliseringen av arbeidskraft kan jeg nå ved et tastetrykk engasjere en gjeng velutdannede indere til å kode programvare i verdensklasse for en neve dollar. Hvordan norske programmere skal konkurrere med disse skjønner jeg ei.
Hva alt koker ned til er kostnader.
Sjefen din hater dem. Alt som koster dyrt vurderes løpende om kan kuttes og erstattes med noe rimeligere. Tro ikke den fete lønnen din er et unntak. Sett fra ledelsens perspektiv er den bare nok en post i budsjettet.
Det skjedde med meg. Ikke vær naiv å tro at det ikke kan skje deg.
Ideen om en trygg arbeidsplass er i dag en illusjon.
Heldigvis gir dette fantastiske muligheter for de som klarer å tilpasse seg, men mer om det i senere innlegg. For nå holder det med å banke inn at vi må ta ansvar for vår egen økonomi og fremtid. Lurer du på hvordan? Start med en introduksjon til formuebygging.
Utover det ønsker jeg deg god lesing og en fantastisk helg! 🙂
Topp lesestoff fra fjern og nær
Økonomi
- Kommer jobben din til å forsvinne? – Richard Paulsen.
- «Advancing, not retreating – Forecasts of the decline of capitalism are premature» – The Economist(ENG).
- Sentralbank, pengepolitikk, bankvesen og folk flest – The Boom Bust.
- Tegn på overkapasitet i utleiemarkedet i de største byene – DN.
- «For Norway, oil at $30 is worse than the global financial crisis» – Bloomberg krisemaksimerer, men kjekt å få med seg(ENG).
Investere
- Dårlig unnskyldning – Peter Warren om finansmarkedene og Kinas devaluering.
- En ny motvind i aksjemarkedet – The Reformed Broker. At Kina nå devaluerer litte granne kan bety så mangt, men man endrer uansett ikke en langsiktig porteføljen som følge av slikt støy(ENG).
- Valuta igjen på dagsorden – Morningstar Norge. Valuta påvirker aksjeinvesteringene, enten vi liker det eller ei.Les også: Evaluering av aksjeporteføljen(4/5) – Valutasikring.
- Hvordan inflasjon påvirker aksjemarkedets avkastning – A Wealth of Common Sense(ENG).
- «Lessons from the long bull market» – Morningstar(ENG).
- Verden sett som hvert lands størrelse var bestemt av aksjemarkedet – Marketwatch(ENG).
- «It`s OK to love money» – Financial Samurai(ENG).
Selvutvikling
- Målskolen hos Pengeblogg fortsetter – 12. Begynn allerede i dag!
En pessimistisk,men god oppsummering.
Jeg håper vi klarer å skape helt nye arbeidsoppgaver etterhvert slik vi har gjort innen oljeservice og fisk.
Men litt av utfordringen er oss aksjeeiere/ aksjeinvestorer. Profitten viser hvor suksessfulle vi er. Jeg f.eks måler meg mot OSEBX. Har slått den 6 år på rad og er naturligvis fornøyd med det. Men har da mer fokus på effektivisering og eterspørsel enn nye arbeidsplasser.
Summen av alle oss investorer er kanskje ikke bærekraftig I det lange bildet.
2reinvedtor
Hei Tore,
Hyggelig at du likte innlegget. Dessverre er dette et ganske realistisk scenario. Som vi ser i USA, så vil det også her etterhvert bli langt mellom de godt betalte jobbene middelsklassen er avhengige av for å opprette sin livsstil. På den lyse siden betyr det at større deler av arbeidsstyrken kommer til å gå over til «start-ups»/selvstendignæringsdrivende. Som sagt, fantastiske muligheter for de som klarer å tilpasse seg.