Helgelesing – Burde Donald Trump ha investert i indeksfond?

Donald Trump kunne ha investert sine $500 milloner i et S&P500 indeksfond tilbake i 1982. Da ville han vært MYE rikere i dag!

Donald Trump er stadig i vinden. I det siste har det vært ekstra mye rabalder rundt hvordan han ble rik. For ikke å nevne hvor mye penger han egentlig har(de lærde strides). Som en mindre beskjeden herre, kan Donald være stor i kjeften. Og han går ikke av veien for å beskrive seg selv som et «geni».

Ingen ting feil i det.

Mannen har jo vært flink og fått til utrolig mye! Men hva hvis han i stedet for sin eskapader hadde investert alle pengene i et S&P500 indeksfond?

Tilbake i 1982 satt Donald Trump, presidentkandidat og selverklært geni på ca. $500 millioner.

S&P500 indeksen, som består av USAs største selskaper har siden den gang kastet av seg 11,86 årlig i snitt. Det er ihvertfall hva journalistene i Forbes sier. Totalt ville det gitt Trump $20 milliarder i dag.

Men indeksfond var ikke noe for Trump. I stedet klarte han å gjøre de initielle $500 millionene om til $4-8,7 milliarder på egen hånd. Dette gjorde han gjennom drift av en rekke selskaper. Blant annet tok han noen store veddemål innen næringseiendom som gikk i dass.

Tygg litt på det. Trump hadde ikke en gang trengt å plukke egne aksjer for å slå avkastningen på forretningsvirksomheten ned i kjelleren.

Konklusjon: Alle med vett til å investere i et bredt indeksfond tilbake i 1982 ville slått Donald Trumps avkastning.

Selvsagt blir det for lett å konkludere slik.

Indeksfond er ikke noe for risikovillige entreprenører!

At Donald Trump, som har bidratt til haugevis med arbeidsplasser burde ha investert alle pengene i indeksfond blir for dumt.

Det indikerer jo at det å investere i egen virksomhet var feil. Alle kan ikke plassere pengene sine i indeksfond. Noen av oss må jo satse, bygge og drive alle selskapene bak alle børs-tickerene?

Hobby-investorer som meg selv kan lett bygge formue ved å investere i en bred aksjeindeks. Men jeg kan kun gjøre så fordi noen andre tok den risikofulle beslutningen om å bygge disse selskapene.

Hvis absolutt alle puttet pengene i indeksfond og satt med hendene i lomma, så ville ikke noe bli bygd. Ja, å investere i indeksfond kan gi bedre avkastning, men det er ikke det samme som å skape noe selv.

[poll id=»2″]

Kjære lesere, hva tenker dere?

Les mer: Burde Donald Trump bare ha investert i et indeksfond?

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Del innlegget og spre det glade budskap! Husk og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

8 kommentarer om “Helgelesing – Burde Donald Trump ha investert i indeksfond?”

  1. 11,86 % årlig avkastning er absolutt tilstrekkelig hvis man er dritrik og ønsker å bli superdritrik i løpet av endel år. Skal prøve å huske på det når jeg selv får 500 millioner dollar på bok. 😀

    Ok, Trump har tapt mot indeksen de siste vel tredve årene, men hvordan hadde han klart å akkumulere opp så store summer som 36-åring i 1982? Er kanskje mer der hans storhet ligger?

    Svar
      • Hei Snikk,

        Du har helt rett. Donald Trump arvet et lass med penger etter sin far, som var mangemillionær. Han hadde til smør på maten, da han vokste opp. For å si det mildt!

        Svar
    • Hei Vidde,

      Han arvet et lass med penger etter faren sin en gang på 70-tallet. Born rich, baby!

      Men ja, 11,86% i snitt avkastning er formidabelt. Og skulle du finne $500 mill liggende å slenge, så får du si fra 😉

      Svar
  2. Din kommentar under avsnittet «Indeksfond er ikke noe for risikovillige entreprenører!» synes jeg er meget riktig og viktig, og noe mange glemmer. Hvis vi alle skulle blitt passive investorer ville det til slutt ikke vært noe å investere i. (Før jeg leste innlegget ditt trodde jeg ikke du ville påpeke nettopp dette, så det var hyggelig å se min «fordom» falle i grus.) For øvrig, takk for lenker til interessante artikler.

    Svar
    • Hei Boom Bust,

      Alltid hyggelig å kunne overraske 😉 Ellers enig med deg i at det er et viktig poeng. Alle kan ikke sitte med hendene i lomma, noen må ut å skape også!

      Svar
  3. Det virker som trenden er at de virkelige geniale oppstartene kommer fra folk som IKKE har så mye penger fra før (i alle fall er det de vi hører mest om).

    Det høres riktig ut. Når man har som minst, vil man skape som mest. Det har i allefall vært bevist til det ettertrykkelige her hjemme at om bestemor får bedre entreprenørvilkår, så putter hun likevel pengene i madrass eller bank.

    Jeg synes Donald gjorde feil. Han har garantert opplevd enormt med stress og ubehag ved å utsette seg for en så aktiv rolle over så mange år. Jeg ser ikke helt poenget med å kave med slikt når man allerede i utgangspunktet er styrtrik.

    Svar
    • Hei Flerepenger,

      Mennesker må ha noe å jobbe mot. Hårete mål og utfordringer er hva som driver ambisiøse mennesker. For Donald var det eiendom og modellsnupper, som var tingen. Tipper han hadde dødd av kjedsomhet hvis han ikke fikk drive med virksomhetene sine. Stress og mas, ja. Men jeg tipper han har elsket hver eneste bit av reisen!

      Svar

Legg igjen en kommentar