Helgelesing – Aksjer og Kina i kjelleren

Hei, og velkommen til helgelesing fra Finansnerden,

Som vanlig kan jeg her by på et knippe linker med topp lesestoff fra fjern og nær.

Kina i kjelleren

Denne ukes linker er dominert av Kina ettersom rabalderet i det kinesiske aksjemarkedet fortsetter for fullt. Det viser seg nemlig at myndighetenes krav om at aksjer skal slutte å falle ikke er blitt innfridd av markedet. Merkelig nok… Til tross for heksejakt på shortselgere og forbud for enkelte aksjonærer mot å selge aksjer, så fortsetter elendigheten. Kanskje ikke så rart nå da markedet kom fra en prising nærmere himmelen enn de dødes dal.

Kort sagt, det kinesiske aksjemarkedet er fortsatt på ned i kjelleren. Bare se diagrammet med et utvalg kinesiske indekser nedenfor, som jeg stjal fra Zero Hedge.

På den lyse siden vil det bety gode muligheter for den tålmodige på sikt.

Kia - aksjeindekser

Er det noe tema du savner på leselisten, eller ønsker mer av, så gi lyd i kommentarfeltet nedenfor.

Merk at flesteparten av artiklene er på engelsk, da det dessverre skrives lite norsk. Disse er merket med (ENG).

Ha en fantastisk helg! 🙂

Topp lesestoff fra fjern og nær

Investere

«Chinese stocks in the MSCI – Index exclusion» – Interessant fra The Economist om hvorfor kinesiske aksjer ikke ble del av MSCI indeksene fra og med i sommer, som først planlagt(ENG).

Les også: Evaluering av aksjeporteføljen(2/5) – Kinesiske aksjer.

«Chinese stocks suffer secvond biggest crash in history…» – Zero Hedge om tidenes børskræsj i Kina(ENG).

«Morningstar`s guide to investing in Chinese equities via ETF`s» – Bra guide om å investere i Kina med børshandlete aksjefond fra Morningstar. Fra 2013, men fortsatt høyst relevant(ENG).

«Why women beat out men in investing» – Huffington Post(ENG)

Les også: Hvorfor kvinner banker menn på børsen.

7 enkle steg til sjekk av investerinsgportefølje – Fra Morningstar. Dette er et viktig tema, og jeg er selv allerede godt i gang med gjennomgang av egen aksjeportefølje.

Les også: Evaluering av aksjeporteføljen(1/5) – Investerinsgkonto.

Hvordan du ikke skal investere – Bankers Anomynous(ENG).

«Edelt i Nordmarka» – Peter Warren om de edle metallers ferd ned i kjelleren.

«En investors største utfordring er tålmodighet» – Bloggeren The Boom Bust har skriblet om investoratferd.

Selvutvikling

«Three secrets to happiness» – Herlig lesing fra James Altucher om hvordan man kan bli lykkelig i det meste(ENG).

Boligmarkedet

En av tre boliger på Grunerløkka, St. Hanshaugen og Frogner er sekundærboliger – DN. Det er boliger nok, da ingen sover på gata. Men alle utleieboligene låser opp kapasitet i boligmarkedet som ellers kunne vært omsatt. Kombinert med mantraet «alle skal eie egen bolig!» skvises prisene til himmels.

Det  er nå mulig å følge meg på både Twitter(@Finansnerden) og Facebook, utover nyhetsbrev på epost(oppe til høyre).

9 kommentarer om “Helgelesing – Aksjer og Kina i kjelleren”

 1. Finansnerden!

  Takk for en meget fin og lærerik blogg – dette gir inspirasjon til å begynne og spare selv. Har ca 450 k på sparekonto i dag, som jeg ønsker å få over i primært aksjefond, noe enkeltaksjer. I og med at fremtidsutsiktene virker så som så om dagen, hva ville du anbefalt? F.eks 50k i mnd á 9 mnd, for å minske risiko? Høyere beløp over kortere tid? Lavere beløp over lengre sikt?

  Tenker også å spare 20k i mnd i tillegg til å nedbetale boliglånet – dette tas da fra mnd inntekt, og har forsåvidt ikke noe med ovenstående beløp å gjøre, men vil også gå primært inn i aksjefond.

  Er 32 år i dag, så har et langsiktig perspektiv på dette.

  Takker for gode råd!

  Svar
  • Hei Poodlian,

   Takk, hyggelig at du liker bloggen.

   Før du i det hele tatt vurderer aksjer, bør du vite om det er rett for deg. 1)Tåler du å sitte og se verdiene halvere seg uten å selge deg ut?, 2) Har du en horisont på aksjeinvesteringene på 7-10 + år?

   Anbefaler at du leser dette først: https://www.finansnerden.no/tom-sparekontoen-og-kjop-aksjefond/

   Ellers viser studier at man hvis man sitter på et større beløp som skal plasseres, så kan man like gjerne kjøpe for alt med en gang. Vanskelig å si om markedet skal opp eller ned på kort sikt. Bortsett fra i Kina da, men tviler på at du skal putte alt i aksjer notert i innenlands Kina? 😉

   Svar
 2. Takker for gode svar!

  Selvfølgelig kjedelig å miste 50% i papirverdi, om alt skulle gå i dass, men perspektivet mitt er på minimum 10 år, så i prinsippet er det ikke noe problem.

  Har brukt sommeren på å lese endel aksjebøker(J.Livermore), samt å lese igjennom samtlige artikler av bl.a. deg og pengeblogg, podcaster fra Rule Breaker Investing, Nordnet, Motley Fool, the disciplined investor +++ og nøkkelen til å tjene gode penger virker å gjennomgående være å ha is i magen og ha en langsiktig plan. Det gir virkelig motivasjon til å gjøre en livsstilsendring og se spenningen/utfordringen i det å spare til et langsiktig mål.

  God helg!

  Svar
 3. Har lest alt 🙂

  Er heldigvis i en situasjon hvor jeg tjener mellom 1.2-1.5 i året, men ofte er det jo slik at forbruket øker i takt med lønnen, så for meg er det viktigste å sette opp budsjetter og ha faste beløp til sparing pr mnd.

  Følger med videre!

  Svar
  • Grattis med en fet årslønn. Da har du allerede den vanskeligste biten bak deg, slik jeg ser det. Nå er det bare å kutte løs på unødvendig forbruk fremover, så er du snart i boks. Vil være overrasket hvis du ikke klarer å sette til side minst 60% + av utbetalt årlig(inklusivt avdrag på boliglån).

   Forresten, hvordan har du klart å oppnå en så pen årslønn? Blir overasket hvis du er vanlig lønnsmottaker.

   Spør fordi jeg selv for tiden fokuserer på å øke egen inntekt.

   Svar
 4. Går kun i First Price her om dagen!

  Har et provisjonsbasert yrke, så innsats og forhåpentligvis gode salgsgener, som leder til den 🙂

  Svar
  • Å ha en jobb hvor man sitter tett på større transaksjoner, og får betalt etter resultater er definitivt god butikk, så lenge man leverer. Bra jobbet!

   Svar

Legg igjen en kommentar