Hei, og velkommen til helgelesing fra Finansnerden,
Vi er fortsatt inne i agurktider og vettugt lesestoff virker mangelvare blant landets redaksjoner. At VG skilter med egen kavalkade med innslag om agurknytt sier sitt.
Heldigvis kommer jeg som vanlig til redning med interessante lesestoff om investeringer og økonomi fra fjern og nær.
Hvorfor du ikke bør eie aksjer
Joda, du hørte korrekt. Det finnes en rekke grunner til hvorfor folk flest ikke skal eie aksjer. De vanlige er kort tidshorisont og dårlige nerver. James Altucher drar selvsagt dette mye lenger. I artikkelen øverst på denne ukes leseliste ramser han opp alt fra at Warren Buffett er ute etter å drepe oss til at folk flest uansett er ubrukelige som investorer(se listen nedenfor). Bare se innlegget fra Morningstar om de 10 mentale fallgruvene, så skjønner du at han ihvertfall har rett i noe.
Poenget i denne herlig kontroversielle artikkelen er at vi bør prioritere å investere i oss selv og egen virksomhet fremfor det generelle aksjemarkedet. Dette er helt logisk, da man som selvstendig næringsdrivende sitter igjen med en større del av verdiskapningen. Dog er ikke alle skapt for grunderlivet, så da er kanskje aksjer kjekt likevel?
Les også: Tøm sparekontoen og kjøp aksjefond.
Er det noe tema du savner på leselisten, eller ønsker mer av, så gi lyd i kommentarfeltet nedenfor.
Merk at flesteparten av artiklene er på engelsk, da det dessverre skrives lite norsk. Disse er merket med (ENG).
Ha en fantastisk helg! 🙂
Lesestoff fra fjern og nær
Investere
«10 reasons you should never own stocks again» – Herlig kontroversielt fra James Altucher om hvorfor folk flest ikke bør eie aksjer(ENG).
«10 mentale fallgruver» – Morningstar. Som jeg alltid har sagt, enhver investor er sin egen verste fiende.
Rangering av «Smart Beta»– Interessant om såkalt «smart beta» fra Morningstar.
«Why momentum investing works» – A Wealth of Common Sense(ENG).
Elsker du gull? Da bør du lese dette! – Bra fra The Reformed Broker om gull som aktivaklasse og hvorfor det ikke hører hjemme i en investeringsportefølje(ENG).
«Ekspertenes tull om risiko og usikkerhet i aksjemarkedet» – The Boom Bust. Det er viktig å forstå at risiko for den langsiktige handler om sjansen for varig tap.
«It`s time I reminded you how expensive stocks are…» – Businessinsider. Ikke hver dag en indeksinvestor spår aksjemarkedet(ENG).
«Good enough – Why rules of thumb beats precision» – Motley Fool(ENG).
«Alzheimers er en fordel» – Peter Warren med stikk i siden til Dagens Næringsliv.
Økonomi
«A world without work» – Interessant lesing fra The Atlantic om en mulig fremtid(ENG).
«How to retire early» – A Wealth of Common sense(ENG.
Fristende å dra ut dette sitatet: «…earn a good income, save a large part of it and invest the savings well. Each of the three parts is important, and I would say a good income is the most important. Without a good income, you just don’t have as much to work with.»
Høres kanskje kjent ut? 😉
Les også: Hvordan bli økonomisk uavhengig.
Det er et interessant aspekt med aksjemarkedet at det er så mange meninger om det, og mange av disse er riktige på sin måte. Her er noen av dem:
* Tar man på seg de negative brillene (slik Altucher har gjort i artikkelen nevnt ovenfor), så finnes det gode grunner for at man bør holde seg helt unna aksjemarkedet. Samtidig finnes det selvsagt gode grunner for at man absolutt bør investere i aksjemarkedet.
* Det finnes gode grunner for at man kun bør investere i billige indeksfond. Samtidig finnes det gode grunner for å investere i enkeltaksjer.
* Det finnes gode grunner for å se helt bort fra teknisk analyse. Samtidig finnes det gode grunner for å bruke nettopp teknisk analyse.
Det er særlig to viktige poenger jeg tror man kan trekke ut av disse tilsynelatende motsetningene:
1) Det er mange veier til Rom. Akkurat som slanke folk holder seg slanke på forskjellige måter – noen trener så mye at de har rom for å spise en pose smågodt hver kveld, noen er veldig opptatt av mengden mat de spiser og noen spiser ikke noe etter klokka seks om kvelden – så er det mange veier til suksess i aksjemarkedet. Legender som George Soros, Warren Buffet og William O’Neil har slett ikke tenkt likt, men har alle blitt superrike.
2) Vit hva du holder på med. Du må finne din egen vei og bli knallgod på denne. Du kan for eksempel ikke forvente å bli god på teknisk analyse ved kun å lese den tynne boka til Investtech. 😀
Hei Vidde,
Takk for god og utfyllende kommentar!
Slik jeg ser det kan man argumentere seg frem til hva enn man ønsker. Litt som statistikk for den kreative 😉