Helgelesing – Aksjer og en snuskete banknæring

Hei, og velkommen til femte utgave av helgelesing fra Finansnerden,

Her kan jeg som vanlig by på superb lesestoff, som jeg selv har kost meg med i uken som gikk.

Banker og spareråd

Jeg har inkludert et innlegg fra Nettavisen hvor de skriver om hvordan bankenes spareråd ikke alltid er i kundenes beste interesse. For de med kjennskap til bransjen er dette sannsynligvis gammelt nytt, men folk flest er kanskje ikke klar over det. Grunnen til at det er slik henger sammen med hvordan bankene setter krav til hva og hvor mye sparerådgiverne skal selge. Det sier seg selv at spareprodukter som indeksfond med lav fortjeneste for banken helst ikke skal nevnes for kunden, da de jo ønsker å tjene mest mulig penger. Det store antall småsparere som eier såkalte «folkefond», eller hva jeg kaller møkkafond kan fint ses som bevis på dette.

Artikkelen finner du øverst i leselisten nedenfor.

Les også: Fondsbløffen – Disse aksjefondene skal du ikke eie.

Er det noe tema du savner på leselisten, eller ønsker mer av, så gi lyd i kommentarfeltet nedenfor.

Merk at flere av artiklene er på engelsk. Disse er merket med (ENG).

Ha en fortsatt fantatisk helg! :)

Lesestoff fra rundt omkring

Investere

«Vi lurer kundene hver dag» – Nettavisen. Dette er gammelt nytt for de med kjennskap til salg i finansnæringen, men noe kanskje mange ikke er klar over.

«De viktigste sparevalgene» – Morningstar Norge om hvordan valg av aktivaklasse er hva som i strøst grad påvirker avkastningen man som ininvestor vil sitte igjen med.

«Investors risk compemancy over Greece» – Marketwatch. Kjekt å vite hvis Hellas skulle forlate eurosamarbeidet(ENG).

«For mother`s day, give her the reins to the portfolio» – Jason Zweig, Wall Street Journal. Det er bare å innse det, vi menn er «Masters of disaster»i det meste(ENG).

«Is it rational to invest in alternatively weighted index tracker funds» – Gjesteinnlegg av Lars Kroijer på Monevator bloggen om hvorvidt indeksfond vektet mot verdi, små selskaper, etc har noe for seg(ENG).

«Lessons from Phil Fisher» – Fra Investing Caffeine om hva vi som investorer klan ta til oss fra Phil Fisher, forfatter av «Common Stocks and Uncommon Profits»(ENG).

«A Greek tragedy» – Glitrende fra den vittige Doug Kass. Skal du lese en artikkel om Hellas er det denne(ENG).

Luck: The dirty little secrets fiancial advisers won`t tell you – Fra Marketwatch om hvordan flaks spiller inn på forvalteres resultater(ENG).

«If you can`t beat them…» – Sylskarpt fra Peter Warren om banknæringens eskapader.

Selvutvikling/personøkonomi

«Ridiculous spending? What ridiculous spending?» – Sparetips fra the Escape Artist.

«Målskolen – #8 Følg fremgangen» – Målskolen hos Pengeblogg fortsetter.

Hvis du finner noe av dette interessant, så del det gjerne med andre du tror kan ha nytte av det. Samtidig er det nå mulig å følge Finansnerden på både Twitter(@Finansnerden) og Facebook, utover epost.

2 kommentarer om “Helgelesing – Aksjer og en snuskete banknæring”

  1. «Fondsbløffen» er høyst reell. For mange år siden jobbet jeg en kort periode som finansrådgiver, og jeg la meg slett ikke meg god samvittighet hver kveld. Sjefen min den gangen var en supersleiping som syns det var helt ok å lure gamle, velstående damer til å investere i smale aksjefond med høy risiko og enda høyere kostnader.

    Svar
    • Hehe, den der kjenner jeg så altfor godt til. Definitivt verdt et mer utdypende innlegg. Er noe galt når så mange småsparere plutselig sitter som melkekuer i norske skapindeksfond. Dessverre har ikke folk flest kunnskap til å gjøre gode vurderinger på dette området.

      Svar

Legg igjen en kommentar