De beste innleggene fra året som gikk.
I 2015 ble det publisert 73 artikler her på Finansnerden. Hver av disse tok det alt fra en til åtte timer å produsere. Helgelesing innleggene er raskest, mens større saker, som «Hvordan velge beste indeksfond» er mer tidkrevende. Legg til oppfølging av kommentarer og epost, så er det lett å se hvordan det kan gå med litt tid på dette bloggprosjektet.
Jeg ville likevel ikke vært foruten!
Som takk for det gamle har jeg satt sammen en leseliste med de beste innleggene fra året som gikk. Disse er kategorisert under topp 10 mest leste innlegg, evaluering av aksjeporteføljen, hvordan velge beste fond, og personlig økonomi og formuebygging.
Godt nytt år! 🙂
Topp 10 mest leste innlegg
1. Er det lurt å beholde 2-roms leiligheten til utleie?
– Det er ikke ofte jeg skriver om å investere i eiendom. Likevel er dette det mest leste innlegget på bloggen i 2015. Over 10.000 unike brukere tittet innom vurderingen av 2-roms leiligheten som utleieobjekt. Kanksje ikke så rart, da nordmenn flest er mer interessert i å putte pengene i eiendom enn aksjer.
2. Hvordan jeg klarte å spare kr 224.500,- på 10 måneder
– Dette innlegget om hvordan jeg på kort tid sparte latterlig mye penger ble tatt godt imot. At noen er gærne nok til å sette av nærmere en kvart million til investeringer på under et år var tydeligvis noe som fasinerte.
3. Hvordan bli økonomisk uavhengig
– Det gleder meg at mange fant innlegget om hvordan man kan bli økonomisk fri interessant. Med oljeboomen på hell, og raskt stigende arbeidsledighet er det viktig å sikre sin egen økonomiske fremtid.
4. Hvorfor egen bolig er en elendig investering
– Joda, jeg mener fortsatt at egen bolig er en dårlig investering. Sjelden har jeg fått mer kjeft i sosiale medier for noe jeg har publisert.
5. Hvorfor jeg elsker indeksfond
– Ikke like ille som innlegget ovenfor, men likevel herlig kontroversielt. Folk flest sliter fortsatt med å forstå at sannsynligheten for at aktive forvaltere slår referanseindeksen over tid er svinnende liten.
6. Hvorfor du trenger Fuck You Money
– Penger er ganske enkelt lik frihet.
7. Hvordan jeg investerer
– Med 38 kommentarer er det tydelig at hvordan jeg investerer egne penger er noe som vekker engasjement. Det til tross for at jeg ikke deler ut aksjetips og annet nips.
8. Porteføljeoppdatering – Indeksfond, valutasikring og Bonheur
– Litt usikker på hvorfor denne porteføljeoppdateringen ble så populær. Antar at mange fant utbroderingen om hvordan valutasikring fungerer nyttig.
9. Evaluering av aksjeporteføljen – Investeringskonto
– Investeringskonto er i vinden, også inn i 2016. Takket være nye skatteregler har politikerne gjort produktet enda mer attraktivt, så fremt du finner en med gode betingelser.
10. Derfor skal du investere i aksjer
– Å investere i aksjer virker å bli med populært. Kanskje ikke rart, da vi i mindre grad kan lene oss på gode pensjonsordninger. Jeg ønsket derfor her å forklare for de uinnvidde hvorfor aksjer er hva som gjelder når penger skal investeres.
Evaluering av aksjeporteføljen
I sommer brukte jeg litt tid på å evaluere aksjeporteføljen. Målet med det hele var å se om noe kunne forbedres. Overraskende nok var det flere ting å ta tak i. For eksempel viste eksponeringen til Kina gjennom eget børsnotert indeksfond å være unødvendig.
Evalueringen og en oppsummerende konklusjon ble publisert i form av disse fem innleggene:
Hvordan velge beste fond
Fondsbløffen – Disse aksjefondene skal du ikke eie(1/2)
Fondsbløffen – Disse aksjefondene skal du ikke eie(2/2)
– 2015 var året hvor Finanstilsynet gikk inn for å rydde opp i skapindeksfond. Både Nordea og DNB fikk smekk på pungen for å ta seg klekkelig betalt for hva som i realiteten var passiv forvaltning. I de to innleggene nedenfor utforsket jeg hvordan fire aksjefond 1) presterte og 2) var skrudd sammen i forhold til referanseindeksen.
Hvordan velge beste indeksfond
– En guide for hvordan man går frem for å finne de beste indeksfondene.
Hvordan velge beste børsnoterte indeksfond(ETF`er)
– Gode børsnoterte indeksfond er litt mer utfordrende å finne enn tradisjonelle indeksfond.
Hvordan velge beste aksjefond
– Joda, det finnes forvaltere som klarer å slå referanseindeksen. Dessverre er slike forvaltere utrolig vanskelige å identifisere før det er for sent. For de som ønsker å lete etter nåla i høystakken, så gir jeg her et rammeverk som i det minste burde bedre oddsen for å velge den beste hesten.
Tøm sparekontoen og kjøp aksjefond
– Kommentar til artikkel i DN om Nordea sjefens anbefalinger (rett før aksjemarkedet korrigerte ned). Kan avsløre at Nordea uttrykte sin misnøye med dette innlegget på Twitter.
Statsbudsjett 2016 – investeringskonto mer attraktivt
– Økt skatt på utbytte og realisering av gevinst fra aksjer gjør investeringskonto mer lønnsomt i året som kommer.
Personlig økonomi og formuebygging
Hvorfor du er en vandrende økonomisk katastrofe
– En forklaring på hvorfor folk flest aldri vil greie å bygge formue.
Hvordan jeg sparer mye penger
-Et stikk i siden til medias elsk på tullete sparetips, som ikke duger.
Gode råd for bedre personlig økonomi
– Råd fra en finansiell rådgiver med mine kommentarer i parentes.
Hvorfor du trenger et mulighetsfond til investeringer
– Hvordan jeg gikk glipp av mitt livs mulighet i aksjemarkedet, og hva jeg har gjort for at det ikke skal skje igjen.
Et budsjett som er lett å holde (nei, jeg tuller ikke)
– Mitt tips til hvordan man kan lage et budsjett for egen økonomi, som det er mulig å holde.
Hvor mye penger er nok?
– Litt om hvordan man kan beregne hvor mye penger man trenger for å kalles seg økonomisk uavhengig.
PS. Finner du innlegg du liker, så setter jeg stor pris på om du kan dele det med en venn eller i sosiale medier 🙂
Kjære lesere, hvilke innlegg synes dere var spesielt gode i 2015? Og var det andre innlegg jeg burde ha inkludert ovenfor?
Jeg syns du har skrevet mange gode, interessante og nyttige innlegg i 2015. Keep up the good work and fuck you money will come your way! ?
Hei Vidde,
Hyggelig å høre.
Må si meg helt enig med Vidde her! Veldig mange gode innlegg i 2015. Ser stadig frem til nye gode innlegg. Godt nyttår! 😀
Hei Aksjebloggeren,
Veldig hyggelig å høre at skribleriene mine settes pris på. Godt nytt år! 🙂
Hei finansnerden!
Godt inspirert av deg, så legges det inn mndbudsjetter med god sparing for 2016.
Når alle faste utgifter er lagt inn(inkl. sparing), så sitter jeg igjen med ca 9.000,- på konti pr mnd.
Med din erfaring – tror du dette holder, eller ville du lagt inn noe mer/mindre?
Vi er 2 + 1 i familien, så kona har jo selvsagt også noe igjen på sin konto etter regninger og sparing.
Ps. i de faste utgiftene er det lagt inn alt fra Adams Matkasse(middag 5ggr pr uke) til bensin for bilen, så skal ikke være noe annet enn uforutsette regninger som kommer i tillegg.
Hei DaddyO,
Umulig for meg å si, da jeg ikke kjenner til detaljene rundt økonomien din. Å ha kr 9.000,- til overs i mnd er ihvertfall langt mer enn hva folk flest kan drømme om.
Takk for mange gode og spennende innlegg i året som har gått.
Følger med videre i 2016 og slenger inn en kommentar når det faller seg slik.
Lykke til med videre investeringer, og Godt Nytt År…
Hei Greven av bar bakke,
Veldig hyggelig å høre, og godt nyttår til deg også! 🙂
Heisann! Virkelig interessante innlegg, du har når virkelig dyttet meg i gang med fondssparing!
Jeg går et 5-års profesjonsstudium med gode jobbmuligheter i fremtiden, men har fortsatt mange år igjen. Jeg har sett litt rundt etter diverse fond og børsnoterte fond og har sett meg ut følgende foreløpig:
1) KLP Aksjeverden Indeks
2) KLP AksjeGlobal Indeks 4
3) Vanguard Small-Cap Value ETF
Dette er ment som langsiktig sparing, og jeg er villig til å ta risiko med pengene jeg investerer (tenker å holde en god del i kontanter uansett, til boligsparing).
Synes du dette ser ut som en grei portefølje? Er det noe jeg eventuelt mangler?
Kommer til å følge nøye med på innleggene dine fremover! Tror 2016 kan bli et interessant år 🙂
Hei Gjest,
Hyggelig å høre at at du er i gang med fondssparingen!
Et par ting:
1.KLP AksjeVerden Indeks og KLP AksjeGlobal Indeks 4 skilles av at først nevnte inneholder ca. 15% KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 og er ikke valutasikret. Liten vits i å eie begge i en portefølje.
2. KLP AksjeGlobal Indeks 4 gir eksponering til den vestlige verden og er valutasikret. Er slik sikring noe du ønsker?
3. Vanguard Small-Cap Value ETF er fint for eksponering til små amerikanske verdiselskaper. Har du tenkt hvor stor andel det skal utgjøre av porteføljen? Risikoen for small-value er rimelig stiv, for å si det mildt.
4. Porteføljebygging er ingen eksakt science, men anbefaler å ta en kikk på boken «The Four Pilars of Investing» av Bernstein. Du finner på denne leselisten https://www.finansnerden.no/15-boktips-for-deg-som-investerer-i-aksjer/
PS: En enkel portefølje med eksponering til store selskaper i hele verden med mulighet for rebalansering, kan være: 85% DNB Global Indeks(utviklede markeder) og 15% KLP FremvoksendeMarkeder Indeks 2(fremvoksende). Ellers er det ikke feil å eie kun KLP AksjeVerden inntil du lærer mer om det å investere heller.
Kommer med innlegg om porteføljebygging utover vinteren, så følg med! 🙂
Takker for tips!
Tanken med Small-Cap value’en var å ha rundt 10-20% investert der. Problemet er vel hvordan dette skal gjøres i praksis da man må betale kurtasje. Man må vel da eventuelt spare opp en slump med penger og dumpe det inn på et tidspunkt?
Tenkte det var greit å ha noe valutasikret i disse tider når kronen er såppas svak, men kanskje det har lite for seg i det lange løp?
Kommer absolutt til å følge med!
1. ETF`er som VBR er lite egnet for fast månedssparing pga kurtasje, etc. Selv handler jeg for minst kr 25.000,- i slengen for å minimere kostnadene.
2. Valuta skal i teorien jevne seg ut i det lange løp. Utfordringen med NOK er at vi nå kommer fra et par tiår med økonomisk boom, så at NOK detter videre mot de store valutaene fremover er ikke umulig. Selv ønsker jeg å la valutaen flyte fritt. se det gjerne som en forsikring mot dårlige tider her hjemme. Se her for mer om valutasikring: https://www.finansnerden.no/evaluering-av-aksjeportefoljen45-valutasikring/
God nytt år, og takk for mange flotte innlegg.
Tar med meg en del tips i fra deg i formuebyggingen min, så får vi se om vi blir flere som kan si FUCK YOU til økonomiske utfordringer i framtiden
Hei Christer,
Hyggelig å høre. Godt nyttår til deg også!