Hvilke teknologifond er egentlig best?
Utvalget av teknologifond er stort og det kan være vanskelig å forstå risikoen i de forskjellige fondene. Det gjør at mange sliter med å velge riktig teknologifond til porteføljen sin.
Mens noen fond investerer i teknologiselskaper fra hele verden, fokuserer andre på amerikanske selskaper eller nisjer innen teknologisektoren, som kunstig intelligens, mikroprosessorer, banebrytende teknologi og mer.
Jeg har derfor laget denne guiden for å hjelpe deg med å velge det beste teknologifondet til porteføljen din.
Innholdsfortegnelse:
Hva er teknologifond?
Teknologifond er aksjefond som investerer i aksjer i teknologiselskaper, som Microsoft, Apple og NVIDIA. Dette er selskaper som driver med alt fra mikroprosessorer, programvare og elektroniske komponenter til hardware, applikasjoner og datalagring.
Selskapene teknologifond investerer i er ofte amerikanske. Det skyldes at de største og mest lønnsomme teknologiselskapene er i USA, og at det er her mye av den teknologiske utviklingen skjer. Andelen amerikanske selskaper er derfor typisk høy i teknologifond.
Forskjellig risiko og mulighet for avkastning
Merk at teknologifond kan oppføre seg vidt forskjellig avhengig av hva de investerer i. Fond som fokuserer på mindre vekstselskaper, som gamingselskapet Roblox, kryptobørsen Coinbase og Roku, er mer risikable enn fond som investerer i pengemaskiner, som Microsoft og Alphabet.
Hvorfor investere i teknologifond?
Teknologiselskaper har gitt fenomenal avkastning. Svingningene har riktignok vært store og enkelte teknologifond imploderte i 2022. Men aksjer i teknologiselskaper har vist å kunne gi høyere avkastning enn det globale aksjemarkedet over tid.
Høy avkastning i teknologi
Teknologiindeksen MSCI World Information Technology Index steg 1 050,74% fra oktober 2009 til og med oktober 2024 i amerikanske dollar. Her får du avkastningen i store og mellomstore teknologiselskaper fra utviklede land, som USA, landene i Europa og Japan.
Det er som at 100 000 kroner skulle vokse til 1,15 millioner kroner i løpet av 15 år.
Investerte du i stedet pengene i det globale aksjemarkedet, som globale indeksfond følger, ville du endt med rundt 536 000 kroner. Ikke verst det heller. Men det er under halvparten av hva du ville fått om du hadde investert alt i teknologiindeksen.
Advarsel: Husk at muligheten for høy avkastning kommer til høy risiko. For eksempel falt den teknologitunge amerikanske aksjeindeksen NASDAQ Composite 75% fra mars 2000 til oktober 2002. Deretter tok det omtrent 13 år før indeksen var tilbake der den var før fallet.
Det er ikke uten grunn at teknologifond bør eies som del av en portefølje.
>>Lær mer: Slik finner du gode aktive aksjefond til porteføljen din
Hva kjennetegner gode teknologifond?
Teknologifond kommer som aktive aksjefond, indeksfond og børsnoterte fond. Samtidig varierer prisen, fondenes investeringsstrategi og størrelsen. Mens noen fond fokuserer på store selskaper, forsøker andre å få høyere avkastning ved å satse på mindre selskaper hvor inntektene ligger langt frem i tid.
Jeg mener at gode teknologifond:
- gir høyere avkastning enn sammenlignbare teknologifond. Hvis lavere skal avkastningen ha vært skapt til betydelig lavere risiko
- tar risiko som står i forhold til avkastningen de oppnår
- oppfører seg som forventet, i gode og dårlige tider
- er ikke så store at det går utover avkastningen
- har forvaltere du kan stole på og som kan håndtere risiko
- har lav pris og en forståelig prisstruktur
Hvilke teknologifond kan du velge?
Jeg fokuserer her på teknologifond som investerer i teknologiselskaper på tvers av teknologisektoren. Det vil si at du ikke vil finne temafond, som ARK Innovation ETF og DNB Disruptive Opportunities i denne fondsanalysen.
Alle fondene nevnt her kan eies på aksjesparekonto. Fond som betaler utbytte er utelatt, så slipper du å tenke på problematikken med kildeskatt i de tilfellene det skulle være aktuelt. Fond med mindre enn fem års historikk er heller ikke inkludert (med et unntak).
La oss se hvordan disse 13 teknologifondene lever opp til kravene våre:
DNB Teknologi A
- Pris: 1,14% hos Nordnet
- Forvaltning: Aktiv
- Referanseindeks: MSCI World Communication Services & Information Technology
- Start: August 2001
- ISIN: NO0010337678
Nordnet Teknologi Indeks
- Pris: 0,29% hos Nordnet
- Forvaltning: Indeksfond, syntetisk replikert
- Referanseindeks: MSCI World Information Technology Index
- Start: Mai 2021
- ISIN: IE00BNNLSM87
SEB Teknologifond
- Pris: 1,04% hos Nordnet
- Forvaltning: Aktiv
- Referanseindeks: MSCI ACWI Information Technology and Communication Services Index
- Start: April 1988
- ISIN: SE0000984114
BGF World Technology A2
- Pris: 1,27% hos Nordnet
- Forvaltning: Aktiv
- Referanseindeks: MSCI ACWI Information Technology NR USD
- Start: Mars 1995
- ISIN: LU0056508442
Franklin Technology A Acc USD
- Pris: 1,20% hos Nordnet
- Forvaltning: Aktiv
- Referanseindeks: MSCI World Information Technology Index
- Start: April 2000
- ISIN: LU0109392836
Alfred Berg Teknologi R (NOK)
- Pris: 1.05% hos Nordnet
- Forvaltning: Aktiv
- Referanseindeks: MSCI World NR NOK
- Start: Mars 2021
- ISIN: SE0015345863
JPM US Technology A (acc) USD
- Pris: 1,15% hos Kron
- Forvaltning: Aktiv
- Referanseindeks: Russell 1000 Equal Weight Technology Index
- Start: Mars 2005
- ISIN: LU0210536867
Lannebo Teknik
- Pris: 1.05% hos Kron
- Forvaltning: Aktiv
- Referanseindeks: MSCI World IT 10/40 Net TR US
- Start: August 2000
- ISIN: SE0000740672
Öhman Global Growth
- Pris: 1,20% hos Kron
- Forvaltning: Aktiv
- Referanseindeks: MSCI ACWI Growth Net Total Return
- Start: April 1996
- ISIN: SE0000493546
Morgan Stanley US Growth Fund
- Pris: 1,24% hos Nordnet
- Forvaltning: Aktiv
- Referanseindeks: Russell 1000 Growth TR USD
- Start: Februar 1997
- ISIN: LU0073232471
Xtrackers MSCI World Information Technology UCITS ETF 1C
- Pris: 0,25% hos Nordnet
- Forvaltning: Børsnotert indeksfond
- Referanseindeks: MSCI World Communication Information Technology 20/35 Custom Index
- Start: Mars 2016
- ISIN: IE00BM67HT60
iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD Acc
- Pris: 0,33% hos Nordnet
- Forvaltning: Børsnotert indeksfond
- Referanseindeks: NASDAQ 100 NR USD
- Start: Januar 2010
- ISIN: IE00B53SZB19
Fidelity Global Technology Y Acc USD
- Pris: 1,34% hos DNB
- Forvaltning: Aktiv
- Referanseindeks: MSCI ACWI Information Technology NR USD
- Start: Februar 2017
- ISIN: LU1560650563
Hvordan har avkastningen vært?
Nordnet Teknologi Indeks ble lansert i 2021, og har kun eksistert i litt over tre år. Fondet får likevel bli med i analysen da det er et indeksfond.
Ingen fond konsekvent best
Fidelity Funds – Global Technology Fund ga høyest avkastning de siste ti årene og nest høyest siste fem år. Nest høyest siste ti år stod JPM US Technology for, som også ga rekordhøye 70,86% avkastning i 2023.
Xtrackers MSCI World Information Technology UCITS ETF 1C ga høyest avkastning siste fem år. Indeksfondet var også nest best siste tre år. DNB Teknologi leverte høyest avkastning med 22,39% årlig gjennomsnittlig avkastning de siste tre årene.
Ingen av teknologifondene ga høyest avkastning i alle periodene. Men de som ga høyest eller nest høyest i en periode, var heller ikke dårligst eller nest dårligst i en annen. Fondene med lavest eller nest lavest avkastning i en periode ga gjerne også lav avkastning i andre.
Hva med risikojustert avkastning?
DNB Teknologi har levert imponerende avkastning når vi tar høyde for risikoen. Du ser det ved skåren på risikomålet Sharpe Ratio i tabellen under. Jo høyere tall, desto bedre var avkastningen når vi tar hensyn til svingningene på veien.
Det samme gjelder Fidelity Funds – Global Technology Fund.
Lav avkastning og store svingninger
Morgan Stanley US Growth Fund leverte størst svingninger og dårligst avkastning over tid. Det er en kombinasjon du ikke ønsker. Fondet ryker derfor her ut sammen med Öhman Global Growth, som heller ikke er noe å skryte av.
SEB teknologifond hives også ut på grunn av dårlig risikojustert avkastning. Lannebo Teknik går samme vei. Hyggelig med mindre svingninger, men jeg vil ha avkastning og.
Hvordan har fondene oppført seg?
Utbruddet av Covid-19 i 2020: Teknologifondene falt fra rundt -17% til -24% da pandemien rammet oss i februar og mars 2020. Mens indeksfondet iShares NASDAQ 100 UCITS ETF falt minst, falt DNB Teknologi mest under børsfallet.
Januar 2020- oktober 2024: JPM US Technology, Franklin Technology A og BGF World Technology A2 doblet seg i verdi og mer fra januar 2020 til og med 2021. Deretter krasjet de rundt -40% i 2022 og endte perioden med middelmådig avkastning.
Indeksfondene Xtrackers MSCI World Information Technology UCITS ETF 1C og iShares NASDAQ 100 UCITS ETF ga ikke like høy avkastning i 2021. Men de endte likevel perioden med høyest og tredje høyeste avkastning.
Nest høyest avkastning leverte Fidelity Funds – Global Technology Fund. Fondet oppførte seg som DNB Teknologi og svingte relativt lite. Men i motsetning til fondet fra DNB, falt det mindre i 2020 og red oppturen i 2021, så avkastningen ble bedre.
Jeg hiver her ut Franklin Technology A. Fondet har svingt mye uten at det gir høyere avkastning. Det samme gjelder Alfred Berg Teknologi R. Fondet fra Black Rock ryker også ut da det kun har levert grei avkastning i forhold til risikoen de siste årene.
Hva med forvalteren?
Aktive teknologifond bør forvaltes av folk som er åpne og sier ting som de er, uten å skyve ubehageligheter under teppet. Du vil også ha noen som har forvaltet fondet i flere år, uten store endringer i forvaltningen eller “uhell».
DNB Teknologi forvalterteam: Sverre Bergland har forvaltet fondet siden august 2001 og sammen med Anders Tandberg-Johansen siden oktober 2002. Erling Thune ble med i teamet januar 2011 og Erling Kise i april 2014.
Bergland og Tandberg-Johansen har vært med siden start. De innrømmet å ha rotet det til under pandemien, og fondet har levert høyest avkastning av teknologifondene siste tre år. Det kan tyde på at den dårlige avkastningen i 2020 og 2021 var en engangshendelse.
Fidelity Funds – Global Technology Fund forvalterteam: Hyun Ho Sohn har forvaltet fondet siden mars 2013.
Sohn er en erfaren forvalter som kan vise til imponerende resultater.
JPM US Technology forvalterteam: Joseph Wilson har forvaltet fondet siden februar 2017 og sammen med Eric Ghernati fra mai 2021.
Begge forvalterne er erfarne aksjeplukkere som kan vise til gode resultater. Jeg finner ingen forklaring fra forvalteren på hvorfor avkastningen har vært så «lav» siste de siste tre årene.
Indeksfond uten oppnevnt forvalter
Indeksfond forvaltes i stor grad automatisk, så hvem som forvalter fondet betyr mindre. I stedet vurderer jeg fondsselskapets erfaring og resultater med indeksfond.
Både Xtrackers MSCI World Information Technology UCITS ETF 1C og iShares NASDAQ 100 UCITS ETF har solide forvaltningsselskaper i ryggen.
Forvaltningen av Nordnet Teknologi Indeks er satt ut til Carne Global Fund Managers og JP Morgan Mansart Management Ltd. Fondet er syntetisk og forsøker å gjenskape avkastningen i indeksen gjennom en konstruksjon med en bytteavtale hvor JP Morgan leverer avkastning lik indeksen minus kostnader.
Dette blir litt vel kreativt for meg, og betyr at fondet kommer med ekstra risiko.
Fondenes størrelse
Fidelity Funds – Global Technology Fund er størst med rundt 246 milliarder kroner under forvaltning. Til sammenligning har DNB Teknologi 78 milliarder kroner og JPM US Technology har 77,9 milliarder.
Det kan forklare hvorfor avkastningen i Fidelitys fond har gått fra å være best siste ti år og nest best siste fem år, til å “slakke av” i senere år. Jeg er ikke sikker. Men størrelsen begrenser i hvert fall muligheten til å skape avkastning ved å investere i mindre teknologiselskaper.
For indeksfond har ikke størrelsen så mye å si for avkastningen.
>>Lær mer: Når er et fond for stort til å kunne gi god avkastning?
Hva koster fondene?
DNB Teknologi A koster fra 1,10% til 1,15% i året. Fidelity Funds – Global Technology Fund koster 1,35% i året, mens JPM US Technology koster fra 1,15% til 1,72% i året.
Fondene fra Fidelity og JP Morgan er i utenlandsk valuta. Det betyr at du betaler for valutaveksling gjennom valutakursen når du investerer i fondene.
Xtrackers MSCI World Information Technology UCITS ETF 1C koster fra 0,25% til 0,35% i året, og iShares NASDAQ 100 UCITS ETF fra 0,33% til 0,43% i året. De handles over børs, så kurtasje for kjøp og salg og gebyr for valutaveksling er i tillegg.
Under ser du hva fondene koster hos ulike fondstilbydere.
Fond | Kron | Nordnet | DNB |
---|---|---|---|
DNB Teknologi A | 1,10% | 1,14% | 1,15% |
Fidelity Funds – Global technology Fund | 1,39% | 1,43% | 1,34% |
JPM US Technology | 1,15% | 1,72% | |
X Trackers MSCI World Information Technology UCITS ETF 1C | 0,35% | 0,25% | 0,25% |
Nordnet Teknologi Indeks | 0,29% | ||
iShares NASDAQ 100 UCITS ETF | 0.43% | 0,33% | 0,33% |
Hva er beste teknologifond?
Fidelity Funds – Global technology Fund og DNB Teknologi er de beste teknologifondene.
Her har du to teknologifond som svinger lite sammenlignet med de andre fondene, samtidig som at forvalterne har vist å kunne skape avkastning i toppsjiktet over tid.
Fondet fra Fidelity har levert spesielt høy avkastning. Men jeg mistenker at fondets størrelse begynner å tære på avkastningen med 246 milliarder kroner under forvaltning.
I tillegg er 1,34% i året dyrt og du får kostnader til valutaveksling fordi fondet er i dollar.
Alt dette gjør at jeg foretrekker DNB Teknologi til min egen portefølje. Forvalterne gjorde en feil i 2020, men de var åpne om det og jeg tror det var en engangshendelse.
Høyere avkastning i indeksfond
Historien viser at indeksfond, som Xtrackers MSCI World Information Technology UCITS ETF 1C, kan gi høyere avkastning enn fondene fra Fidelity og DNB. Bare noter at sparepengene dine også vil svinge en del mer.
En annen utfordring er at Apple, NVIDIA og Microsoft utgjør over 55% av verdiene i fondet. Det gjør deg sårbar om en eller flere av disse teknologikjempene skulle slutte å levere.
Samme utfordring har du i Nordnet Teknologi Indeks. Vil du likevel ha det? Velg KLP AksjeTeknologi Indeks P til 0,23% i året i stedet. Da slipper du de ekstra kostnadene til handel i børsnoterte fond og får et fond som faktisk eier aksjer, inkludert i asiatiske teknologiselskaper.
Ønsker du et mindre konsentrert fond kan du vurdere iShares NASDAQ 100 UCITS ETF, som følger den amerikanske NASDAQ 100 indeksen.
Lyst på noe “crazy”?
Da kan du vurdere JPM US Technology, som har vist å kunne gi enda høyere avkastning i perioder. Men pass på, for risikoen er skyhøy. Var du investert i fondet siste tre år, ville du opplevd dobbelt så store svingninger som i DNB teknologi.
Der har du også utfordringen med de mest risikable teknologifondene. Selv om avkastningen kan bli høy, greier få å være langsiktig investert på grunn av de store svingningene.
Hvor kjøper du beste teknologifond?
Du får DNB Teknologi til 1,10% i året hos Kron. Her får du også en versjon av Fidelity Funds – Global Technology Fund notert i euro til 1,39% i året.
Kron passer perfekt om du vil ha teknologifond som del av en portefølje med fond, hvor rebalanseringen skjer automatisk.
(annonselenke)
Nordnet om du vil ha full kontroll selv
Du får DNB Teknologi til 1,14% i året og en versjon av Fidelity Funds – Global Technology Fund notert i euro til 1,43% i året hos Nordnet.
Nordnet passer bra om du vil ha teknologifond og full kontroll på din egen portefølje, med alt fra fondsvalg og kontoer til rebalansering.
(annonselenke)
Versjonen av Fidelity Funds – Global Technology Fund notert i dollar, som jeg har brukt i denne fondsanalysen, fås hos DNB.
For å oppsummere: Jeg mener at Fidelity Funds – Global Technology Fund og DNB Teknologi er de beste teknologifondene. Her får du to teknologifond som svinger lite sammenlignet med andre teknologifond, samtidig som at forvalterne har vist å kunne skape avkastning i toppsjiktet over tid – det er hva som teller.
>>Lær mer: Slik lager du din egen portefølje med fond i 3 steg
Hei,
Supert innlegg! To spørsmål fra meg:
1. Hva tenker du om iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF som er nærmest identisk med Xtrackers MSCI World Information Technology UCITS ETF 1C, samtidig som det fås til 0.25% (hos Kron)?
Det er fortsatt et konsentrert fond, men tenker dette er en fin erstatning til de som vil eie NVIDIA, Apple og Microsoft aksjer, samtidig som risikoen er noe nedjustert.
2. Jeg har lagt merke til at i alle «Dette er de beste fondene» artiklene dine, så har analysen din endt med et fond som du allerede eier i porteføljen. Betyr det at du gjorde disse analysene back in the days ved valg av bransjefond?
Hei Trym,
1) Merk at iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF følger en annen indeks og eier kun amerikanske selskaper. Xtrackers MSCI World Information Technology UCITS ETF 1C derimot har 90% amerikanske selskaper og resten fra landene i EU, Japan og Canada.
Men begge har utfordringen med at over 50% av verdiene er i tre investeringer. Da kan kanskje iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (SXRV) være et bedre valg om man ønsker børsnoterte indeksfond? NASDAQ 100 indeksen gir bedre spredning og er en mer «velfungrende» portefølje enn de to andre.
2) Nei. Jeg lager fondsanalyser for de ulike fondskategoriene en gang i året, hvor jeg vurderer hvilke fond jeg mener er best. Da er det naturlig at jeg også er investert i de fondene som jeg mener best i de fondskategoriene jeg ønsker å eie- noe annet ville vært bekymringsfullt. Jeg er opptatt av å ha skin in the game, så slik vil jeg få svi om et eller flere av fondene går dårlig.
Lykke til med investeringene!
Hei, litt offtopic, men lurer på følgende: For oss som er arbeidstakere i private bedrifter og kan velge fond selv for pensjonssparing, hvorfor er det flere som går for globake indeksfond i stedet for rent USA indeksfond? Jeg kjønner ikke all crazen for globale indeksfond, når de består av 75% USA in the first place. Europa og Asia er jo bare rundt 23% i et global indeksfond, og de gjør det langt dårligere enn USA når det kommer til avkastning. Hvorfor er det ikke flere som satser rent på USA når USA allerede står for 3/4 av et globalt indeksfond?
Hei Mohamed,
Det er fordi hvilke deler av aksjemarkedet som gir høyest avkastning varierer over tid. På 80-tallet var det japanske aksjer som gikk best, på midten av 90-tallet var det fremvoksende markeder og nå har amerikanske aksjer gjort det bra i flere år. Siden man aldri vet hva som vil gi best avkastning fremover, så er det greit å eie litt av hele verden.
Lykke til med investeringene!
Disse teknologifondene består i stor grad av de største selskapene som man finner i globale indeksfond, blir ikke det en unødvendig overlapp? Gitt at de aller fleste har en god slump i globale indeksfond.
Heisan,
Ja, brede teknologifond overlapper i dag en del med globale og verden indeksfond. Men det er fordi teknologi har levert høy avkastning de siste årene, og dermed est ut i indeksen. Men når avkastningen i teknologi snur og en annen bransje tar over(og det gjør det nok på et punkt), vil det bli mindre teknologi i indeksen. Ellers finner du flere teknologifond som ikke overlapper med globale indeksfond, om du ønsker det.
Uansett bunner det ut i 1) hvor mye du ønsker å ha i teknologiselskaper samlet og 2) hvilken type teknologiselskaper. Med svar på det på plass er det enklere å vurdere om man trenger et teknologifond i tillegg til f.eks et globalt indeksfond.
Lykke til med investeringene!