Innlegget inneholder en eller flere annonsørlenker. Husk: Finansielle verdipapirer (og kryptovaluta) kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du investerer.

Dette er de beste norske aksjefondene i 2025

Hvilke norske aksjefond er egentlig best?

Du har 37 norske aksjefond å velge i mellom, syv indeksfond og 30 aktive aksjefond. Samtidig er det norske aksjemarkedet et av få markeder hvor aktive aksjefond er kjent for å gi bedre avkastning enn indeksfond.

Likevel kan du ikke bare velge et tilfeldig aktivt aksjefond. Flere av fondene er nemlig skikkelig dårlige. Enkelte fond greide til og med å tape penger over de siste tre årene, mens Hovedindeksen på Oslo Børs steg rundt 5,6% gjennomsnittlig i året.

Jeg har derfor laget denne guiden for å hjelpe deg med å velge det beste norske aksjefondet til porteføljen din.

Hva er norske aksjefond?

Norske aksjefond er fond som investerer i børsnoterte aksjer i norske selskaper, som Tomra, Equinor, DNB og mer. Det vil si fond som består av et utvalg norske selskaper som til sammen skal representere det norske aksjemarkedet.

De kommer både som aktive aksjefond og indeksfond. Mens aktive norske aksjefond forsøker å slå fondsindeksen (OSEFX), prøver indeksfondene vanligvis å gi avkastning omtrent som Hovedindeksen på Oslo Børs (OSEBX).

Forskjellen på de to indeksene? Fondsindeksen begrenser hvor mye en aksje kan utgjøre av indeksen til 10%.

Olje- og gass driver avkastningen

Det norske aksjemarkedet gir deg en kombinasjon av olje- og gasselskaper, banker med store utlån til olje- og gasselskaper, shipping og lakseoppdrett. I tillegg har du dinosaurer, som Telenor, og industriselskaper, som Hydro og Yara. 

Rundt halvparten av selskapene på Oslo Børs (målt i markedsverdi) har alt eller deler av inntektene fra olje og gass. Det betyr at avkastningen i norske aksjefond typisk er avhengig av hva som skjer med olje- og gassprisene.

Fordeling selskaper på sektorer i indeksfondet KLP AksjeNorge Indeks P, som følger utviklingen i Hovedindeksen på Oslo Børs (OSEBX). (Kilde: Morningstar)

Fordeling selskaper på sektorer i indeksfondet KLP AksjeNorge Indeks P, som følger utviklingen i Hovedindeksen på Oslo Børs (OSEBX). (Kilde: Morningstar)

Hvorfor investere i norske aksjefond?

Norske aksjefond er for deg som tror på høyere energipriser. Du bør også ha troen på den norske økonomien.

Vi så det sist da energiprisene fløy i taket i 2022. Mens globale indeksfond falt rundt ti prosent og amerikanske teknologiselskaper 26%, endte Oslo Børs kriseåret i null.

Det er ikke uten grunn at flere investorer kaller Oslo Børs for “oljebørsen”.

Det norske aksjemarkedet gjorde det bra i 2022. Men fra 2014 til og med 2024 var avkastningen dårlig sammenlignet med globale aksjer, amerikanske aksjer og teknologi. (Kilde: Morningstar)

Det norske aksjemarkedet gjorde det bra i 2022. Men fra 2014 til og med 2024 var avkastningen dårlig sammenlignet med globale aksjer, amerikanske aksjer og teknologi. (Kilde: Morningstar)

Ingen “må ha” norske aksjefond

Skal du ha norske aksjefond bør det være som del av en portefølje med flere fond. For det norske aksjemarkedet er lite.

Faktisk står Oslo Børs for knapt 0,3% av verdens aksjemarked. Selskapene er dessverre sjelden de beste innen sitt område. At politikerne har vist å kunne overraske hele næringer med nye skatter og betingelser gjør ikke saken bedre.

Jeg mener derfor at ingen må ha et norsk aksjefond. Hvis du bor i Norge og har inntekten din i kroner, finnes det ingen logisk grunn til å investere de ekstra pengene dine her.

Likevel kan det jo være hyggelig å heie på hjemmelaget.

Hva kjennetegner gode norske aksjefond?

Norske aksjefond kommer i form av alt fra aktive aksjefond lastet med små og mellomstore selskaper, til indeksfond som ekskluderer olje- og gasselskaper. Prisene, hvor mye fondene har til forvaltning og antall år forvalteren har vært i jobben varierer også.

Jeg mener at gode norske aksjefond:

  • leverer avkastning i toppsjiktet og bedre enn sammenlignbare indeksfond
  • tar risiko som står i forhold til avkastningen de oppnår
  • Ikke er for store, men heller ikke for små
  • oppfører seg som forventet, i gode og dårlige perioder
  • har erfarne forvaltere du kan stole og som kan håndtere risiko
  • har lav pris og en forståelig prisstruktur

Hvilke norske aksjefond kan du velge?

Fond som investerer i både norske og utenlandske selskaper er ikke inkludert. Enkelte norske selskaper er registrert utlands, så norske aksjefond kan ha noe utenlands. Men det må ikke forveksles med fond som gjør det i håp om høyere avkastning.

Jeg har også utelukket fond med mindre enn fem års historikk. Det er minimum for å kunne sammenligne resultatene.

La oss se hvordan 37 norske aksjefond lever opp til kravene våre:

FondTypeRef. indeks
Alfred Berg Aktiv RAktivOSEFX
Alfred Berg Gambak RAktivOSEFX
Alfred Berg Indeks RIndeksOSEBX
Alfred Berg Norge RAktivOSEFX
Arctic Norwegian Equities AAktivOSEFX
Arctic Norwegian Value Creation AAktivOSEFX
C WorldWide NorgeAktivOSEFX
Danske Invest Index NorwayIndeksOSEFX
Danske Invest Norge 1AktivOSEFX
Danske Invest Norge VekstAktivOSE Small Cap
Delphi Norge AAktivOSEFX
DNB Norge AAktivOSEFX
DNB Norge Indeks  AIndeksOSEBX
DNB SMB AAktivOSE Small Cap
Eika NorgeAktivOSEFX
Fondsfinans Norge AAktivOSEFX
Fondsfinans Utbytte AAktivOSEFX
Forte NorgeAktivOSEFX
Forte TrønderAktivOSEFX
Handelsbanken Norge IndexIndeksSolactive ISS ESG Scr Paris Alig NO NR
Holberg Norge AAktivOSEFX
KLP AksjeNorge Indeks PIndeksOSEBX
KLP AksjeNorge PAktivOSEFX
Landkreditt Utbytte AAktivIngen
Nordea AvkastningAktivOSEFX
Nordea Norge PlussAktivOSEFX
Nordea Norge VerdiAktivOSEFX
Nordea Norwegian Stars AAktivIngen
Nordnet Norge IndeksIndeksOBX
Odin Norge FAktivOSEFX
Pareto Aksje Norge BAktivOSEFX
Pluss MarkedsverdiAktivOSEFX
SpareBank 1 Norge Verdi CAktivOSEFX
Storebrand Indeks Norge AIndeksOSEBX
Storebrand Norge AAktivOSEFX
Storebrand Vekst AAktivOSEFX
Storebrand Verdi AAktivOSEFX
Kilde: Morningstar

Beste norske aksjefond er aktive

Ingen av de syv indeksfondene er blant de topp 15 norske fondene med høyest avkastning over de siste 3, 5 eller 10 årene.

Jeg er ikke overrasket. Norske aksjer er et av få markeder hvor aktive aksjefond har gitt bedre avkastning enn indeksfond.

Indeksfondene svinger heller ikke noe mindre enn de aktive fondene. Kort sagt, de beste norske aksjefondene ikke er indeksfond.

Jeg hiver derfor ut indeksfondene:

  • Nordnet Norge Indeks
  • Storebrand Indeks Norge A
  • Alfred Berg Indeks R
  • Handelsbanken Norge Index
  • Danske Invest Index Norway
  • KLP AksjeNorge Indeks P

DNB Norge Indeks A tas med videre for å representere “indeksen”.

>>Lær mer: Når bør du velge aktive aksjefond?

Indeksfond med ulike indekser

Merk at indeksfond som investerer i norske aksjer kan følge forskjellige indekser. Indeksfondene fra Storebrand, KLP, Alfred Berg, KLP og DNB, er alle laget for å gjenskape avkastningen i Hovedindeksen på Oslo Børs (OSEBX).

På den andre siden har du Nordnet Norge Indeks, som følger OBX-indeksen, som består av de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs. Fondets avkastning vil dermed avvike fra fond som følger Hovedindeksen med over 60 aksjer.

Det rareste jeg fant?

Handelsbanken Norge Index følger Solactive ISS ESG Scr Paris Alig NO NR, som ekskluderer olje- og gasselskaper. Da blir det ikke mye igjen. Det forklarer også hvorfor fondet har levert dårligst avkastning av de norske aksjefondene.

Ut med for små fond

Syv av de gjenværende aksjefondene har under en milliard kroner til forvaltning. Dette er den “magiske” grensen for at et fond tjener penger. Noe mindre og fondet står i fare for å bli lagt ned.

Unntak for nye aksjefond som vokser. Men her snakker vi fond etablert i 1992 – 2013.

Det er også en grunn til at investorene har sviktet: Forte Trønder, Forte Norge og Danske Invest Norge Vekst har levert negativ avkastning de siste tre årene. C WorldWide Norge, Pluss Markedsverdi, Danske Invest Norge 1, Storebrand Vekst A er ikke mye bedre.

Jeg hiver dem derfor ut av analysen.

Hva med avkastningen?

Enkelte norske aksjefond har levert bedre enn andre. DNB SMB har gitt høyest avkastning de siste ti årene, mens SpareBank 1 Norge Verdi har gitt høyest avkastning de siste fem årene.

Samtidig har Fondsfinans Utbytte, Fondsfinans Norge og Holberg Norge alle konsekvent levert avkastning i toppen over tid. Alfred Berg Gambak er også med, selv om fondet har gitt middels avkastning de siste tre årene etter en smell i 2022.

Indeksfondet ligger også bak de fleste aktive aksjefondene. Hele 18 av 23 aktive norske aksjefond har gitt bedre avkastning enn DNB Norge Indeks siste fem år.

Årlig gjennomsnittlig avkastning for utvalgte norske aksjefond i 2024, siste tre år, fem år og ti år.

Årlig gjennomsnittlig avkastning for norske aksjefond i 2024, siste tre, fem og ti år.

Hva med risikojustert avkastning?

Fondsfinans Utbytte, SpareBank 1 Norge Verdi og Fondsfinans Norge har gitt bra avkastning selv når vi tar høyde for risikoen.

Du ser det på risikomålet Sharpe Ratio i tabellen under. Jo høyere tall, desto bedre var avkastningen når vi tar hensyn til svingningene.

Tips: Sharpe Ratio er her målt ut fra de siste tre årene, og er en indikasjon på risikoen fondsforvalteren har tatt for å skape avkastningen. Men Sharpe Ratio alene er ingen fasit, og fond med høy Sharpe Ratio er ikke nødvendigvis gode.

Avkastning i forhold til svingningene underveis i norske aksjefond.

Avkastning i forhold til svingningene underveis i norske aksjefond.

Lav avkastning i forhold til svingninger

Delphi Norge har levert dårligst avkastning i forhold til svingningene. Fondet er også blant de med lavest avkastning de siste tre, fem og ti årene. 

Nordea Norge Pluss, Eika Norge, Nordea Avkastning og Arctic Norwegian Equities er ikke mye bedre. Jeg hiver dem derfor ut av analysen.

Alfred Berg Norge ryker ut fordi avkastningen historisk har vært middelmådig sammenlignet med de andre fondene. Samme med Storebrand Norge, Pareto Aksje Norge og DNB Norge.

Hvordan har fondene oppført seg?

Utbruddet av pandemien i 2020: Norske aksjefond falt 28-44% da pandemien slo innover oss vinteren 2020.

Mens indeksfondet, Landkreditt Utbytte og Fondsfinans Utbytte falt minst, var DNB SMB, Holberg Norge, Fondsfinans Norge ned 40% eller mer. DNB SMB investerer i mindre selskaper som pleier å svinge mye, så den er grei.

Hva med Holberg Norge og Fondsfinans Norge?

Fondsfinans Norges rapport for april 2020 indikerer at fondet hadde mye i shipping og olje- og gasselskaper, som fikk juling da pandemien traff. Dette var en periode hvor Equinor, det største selskapet på Oslo Børs, halvertes i verdi.

Jeg tipper Holberg Norge led av det samme.

Hvordan utvalgte norske aksjefond falt da pandemien brøt ut vinteren 2020. (Kilde: Morningstar)

Hvordan utvalgte norske aksjefond falt da pandemien brøt ut vinteren 2020. (Kilde: Morningstar)

Januar 2020 til desember 2024: DNB SMB som investerer i små og mellomstore norske selskaper, steg mest under euforien etter krasjet i 2020. 

Samtidig ga Sparebank 1 Norge Verdi gass da energiprisene steg i 2022. Ifølge fondets rapport skyldtes det investeringer i olje- og gasselskaper og shipping.

Du ser et skille i ly av 2021 hvor gapet i avkastning mellom fondene øker. Mens FondsFinans Utbytte, DNB SMB og Sparebank 1 Norge Verdi greide å utnytte det nye markedsklimaet med stigende energipriser, falt de andre fondene bakpå.

Jeg hiver derfor her ut Landkreditt Utbytte, Arctic Value Creation og Landkreditt Utbytte. Nordea Norwegian Stars tas også ut. At Nordea selger et fond som utelukker olje- og gasselskaper på “oljebørsen” Oslo Børs gir ikke mening.

KLP Aksje Norge, Storebrand Verdi og Alfred Berg Aktiv strykes også. Ikke fordi de er dårlige fond, men fordi de heller ikke er «best». Avkastningen har vært bra uten at forvalterne har tatt hodeløs risiko. Men det er ikke nok når andre fond har levert bedre.

Utviklingen i utvalgte norske aksjefond fra 31. desember 2019 til 31. Desember 2024. (Kilde: Morningstar)

Utviklingen i norske aksjefond fra 31. desember 2019 til 31. desember 2024. (Kilde: Morningstar)

For store norske aksjefond?

To av fondene har over 13 milliarder kroner til forvaltning:

  • Odin Norge: 13,1 milliarder kroner
  • Alfred Berg Gambak: 13 milliarder kroner
  • SpareBank 1 Norge Verdi: 2,7 milliarder kroner
  • DNB SMB: 2,3 milliarder kroner
  • Fondsfinans Norge: 2,8 milliarder kroner
  • Fondsfinans Utbytte: 2,9 milliarder kroner
  • Holberg Norge: 4,3 milliarder kroner
  • Nordea Norge Verdi: 5,7 milliarder kroner

Det er mye i et lite marked som norske aksjer! Størrelsen kan forklare hvorfor ODIN Norge har levert middelmådig avkastning. Fondet har vært stort og tregt i mange år.

Jeg vet ikke sikkert.

Men de fleste selskapene på Oslo Børs er små.

Nykode Therapeutic er det minste selskapet i Hovedindeksen med markedsverdi på kun 987 millioner kroner. Med 13+ milliarder kroner til forvaltning blir det da utfordrende å investere en betydelig andel av fondet i de fleste av selskapene uten å drive opp aksjekursene.

Jeg hiver derfor her ODIN Norge ut.

>>Lær mer: Når er et fond for stort?

Hva med forvalterne?

Forvaltere av beste norske aksjefond

Aktive norske aksjefond bør forvaltes av folk som er åpne om forvaltningen. Du vil også ha noen som har forvaltet fondet i flere år, uten “uhell” underveis.

Alfred Berg Gambak forvalterteam: Leif Eriksrød har forvaltet fondet siden august 2010, og med Torry Torheim siden januar 2017.

Leif Eriksrød er en erfaren forvalter som kan vise til gode resultater.

SpareBank 1 Norge Verdi forvalterteam: Beate Bredesen har forvaltet fondet siden starten i januar 2019, og med Trond Tjensvold siden mai 2021.

To ukjente forvaltere med gode resultater.

DNB SMB forvalterteam: Dag Hammer har forvaltet fondet siden desember 2015.

Hammer er erfaren og kan vise til gode resultater.

Holberg Norge A forvalterteam: Robert Lie Olsen har forvaltet fondet siden mars 2016, og med Leif Frønningen siden november 2024. Jeg ser ikke når Jørgen Müller ble med.

Samlet er dette et forvalterteam som kan vise til gode resultater.

Nordea Norge Verdi forvalterteam: Robert Næss har forvaltet fondet i over ti år (etter at fondet flyttet til Finland i 2024 finner jeg ikke startdatoen).

Næss vant Morningstars pris for beste norske aksjefond i 2014 og i 2024.

Fondsfinans Norge forvalterteam: Tor Thorsen tok over fondet fra Odd Hellem i juni 2020 etter å ha vært assisterende forvalter siden 2016. Harald Berge ble med i september 2022.

Thorsen har kun vært ved roret i 4,5 år. Jeg ser derfor vekk fra avkastningen utover fem år, men beholder resten.

Fondsfinans Utbytte forvalterteam: Christoffer Callesen oppgis som forvalter siden august 2020 på Fondsfinans hjemmeside.

Callesen har vært i jobben under 4,5 år uten tidligere forvaltererfaring. Sjansen for at resultatene er flaks blir dermed høy, og fondet tas her ut.

Hva koster norske aksjefond?

Alfred Berg Gambak koster fra 1,25% til 1,35% i året hos fondstilbyderne som gir deg fond til lavest pris. Videre koster SpareBank 1 Norge Verdi 1,04% i året, mens DNB SMB koster fra 1,10% til 1,16%.

Fondsfinans Norge får du til 1% i året. Det er det billigste aktive norgesfondet. Du får også Holberg Norge A og Nordea Norge Verdi ned til 1%.

Tips: Prisene gjelder investerte beløp fra 100 000 kroner og mindre. Skal du investere større beløp vil du ofte kunne få lavere priser hos Skagen. 

Under ser du hva norske aksjefond koster hos ulike tilbydere.

FondKronDNBNordnetSkagen*
Alfred Berg Gambak1,25%1,30%1,29%1,35%
SpareBank 1 Norge Verdi1,04%
DNB SMB1,10%1,16%1,14%1,16%
Fondsfinans Norge1,00%0,99%1,00%
Holberg Norge A1,00%1,30%1,04%1,05%
Nordea Norge Verdi1,00%1,04%
*Priser for 100 000 kroner eller mindre investert i et fond.

Hvilke norske aksjefond er best?

Jeg mener at Alfred Berg Gambak og Holberg Norge er de beste norske aksjefondene.

Joda, SpareBank 1 Norge verdi har levert høyest avkastning siste fem år. Men mye av den gode avkastningen skyldes spesielt høy avkastning i 2021. Med kun fem års historikk kan den ekstra avkastningen godt skyldes flaks.

I Fondsfinans Norge har forvalteren kun hatt ansvaret i knapt 4,5 år. Samtidig har Nordea Norge Verdi levert god avkastning i forhold til svingningene, men absolutt bak de andre fondene.

Tolk meg ikke feil, dette er gode norske aksjefond.

Men ideelt sett ønsker du et fond hvor forvalteren har vist å kunne håndtere børsfall og levere avkastning i toppsjiktet i ti år eller mer.

Alfred Berg Gambak og Leif Eriksrød passer beskrivelsen best. Fondet gikk på en smell i 2022, noe som dro ned den 3-årige avkastningen, men virker nå å være tilbake i toppen. Husk, selv de beste fondsforvalterne kan ha et år eller to med dårlig avkastning.

Bekymret for at fondet er for stort? Da kan du vurdere fondet fra Holberg i stedet.

Lyst på et sprekere fond?

Da kan du vurdere DNB SMB, som har vist å kunne gi høy avkastning i perioder. Men pass på. Fondet svinger mer enn de andre norske aksjefondene. Ikke voldsomt, men med aksjer i små og mellomstore vekstselskaper vil reisen bli mer “humpete”.

Hvor kjøper du norske aksjefond?

Du får Alfred Berg Gambak til 1,25% i året hos Kron. Her får du også Holberg Norge til 1% i året og DNB SMB til 1,10% i året.

Kron passer perfekt om du vil investere i norske aksjefond, enten alene eller som del av en portefølje med fond, hvor rebalanseringen skjer automatisk.

Skal du investere over en million i Alfred Berg Gambak får du best pris hos Skagen. Samme for Holberg Norge og DNB SMB om du skal investere over 100 000 kroner.

For å oppsummere: Jeg mener at Alfred Berg Gambak og Holberg Norge er de beste norske aksjefondene. Her får du to aktive aksjefond som ikke svinger for mye, samtidig som at forvalterne har vist å kunne skape avkastning i toppsjiktet over tid.

PS: Jeg eier selv ingen norske aksjefond.

10 kommentarer om “Dette er de beste norske aksjefondene i 2025”

  1. At 2 fond med Sharpe ratio på 0,5 og 0,42 kåres til de beste fondene viser at finansnerden ikke er så opptatt av risikojustert avkastning. Jeg synes også setningen «KLP Aksje Norge, Storebrand Verdi og Alfred Berg Aktiv ryker fordi jeg ser bedre alternativer.» burde vært bedre begrunnet, det virker litt for enkelt fremstilt.

    Svar
    • Hei! Du må se på helheten og ikke blindt på Sharpe Ratio (som ofte er misvisende og her kalkulert kun ut fra siste 3 år). Forvalters tid med ansvar for fondet, hvordan avkastningen i fondet er skapt og selvsagt størrelsen på svingningene. Norske aksjefond svinger lite – forskjeller på 12% og 14% i standardavvik er i praksis lite i denne sammenheng. Det vktigste når jeg ser på aktive aksjefond er å vurdere sjansen for at resultatene skyldes dyktighet fremfor flaks (da skal man helst ha over ti års historikk pluss attribusjonsanalyse av alle fonds investeringer).

      Enig i at inkludering/eksludering av hvert fond bør begrunnes ordentlig. Skal ta det med i neste versjon.

      Svar
  2. Hva er dine tanker om antall aksjer i porteføljen og andelen eiendeler i topp 10 beholdninger? Har du noen regler eller retningslinjer for dette? Jeg mener at dersom forvalteren har stor tro på selskapene de investerer i, bør det være færre aksjer og en høyere andel eiendeler i topp 10 beholdninger. Samtidig ønsker jeg ikke at andelen blir for stor, ettersom risikoen øker. Er det veldig mange aksjer i fondet så er det vel likså greit å kjøpe et indeksfond…

    Svar
  3. Hva tenker du om heimdal Utbytte? Beste norske fond i fjor og har forvalter som tidligere forvaltet Landekreditt utbytte, så egentlig kan man se fondet har lengre historikk 🙂

    Svar
    • Hei Øivind,

      Heimdal utbytte har ikke nok historikk til å si noe fornuftig. Du kan prøve å se på resultatene til forvalteren fra andre fond, og så prøve og gjøre deg opp en mening om personen er dyktig eller ei. Landkreditt utbytte var vel en katastrofe?

      Svar

Legg igjen en kommentar