Den beste individuelle pensjonssparingen (IPS) lar deg investere i det du vil til lav pris.
Men du har flere tilbydere å navigere mellom. Enkelte tar grådig høy pris, så du risikerer å gå glipp av mye avkastning om du velger feil. Noen tilbyr også IPS i en løsning hvor du blir tvangsflyttet inn i porteføljer med garantert lav avkastning i utbetalingsperioden. Samtidig er ikke alle som tilbyr IPS like tydelig på detaljene i produktet de leverer.
Heldigvis har du meg til å hjelpe deg.
I dette innlegget forklarer jeg hvor du får den beste IPS-en til pensjonssparing.
Innholdsfortegnelse:
Hva er IPS?
IPS står for Individuell Pensjonssparing. Det er en pensjonsordning hvor du kan investere inntil 15 000 kroner i året og få skattefradrag i inntekten din. Pengene kan du investere i fondspakker, fond og aksjer, avhengig av hvilken tilbyder du velger.
For eksempel vil du få 3 300 kroner i fradrag året du investerer det maksimale beløpet på 15 000 kroner. Dette fradraget er utsatt skatt. Skatten skal betales, men det skjer først når du tar ut pengene, og da til satsen for alminnelig inntekt (som i dag er 22%).
Samtidig slipper du formuesskatt på beløpet som du har i IPS.
Slik fungerer IPS:
- Du kan investere maksimalt 15.000 kroner årlig
- Pengene er bundet frem til pensjonsalderen
- Kan tidligst utbetales fra 62 år
- Utbetalingen må minst skje over 10 år, minst til 80 år. Får du pensjonen utbetalt fra 62 år, blir minste utbetalingstid 18 år
- Hvis årlig utbetaling er under 20% av folketrygdens grunnbeløp (24 806 kroner i 2024) kan utbetalingstiden reduseres slik at dette beløpet nås
- Du kan spare i IPS fra fylte 18 år og opp til 75 år
- IPS-pengene tilfaller de etterlatte dersom du skulle dø før den avtalte utbetalingsperioden utløper
- En IPS-avtale kan flyttes til en annen tilbyder
- Du kan avbryte IPS-avtalen, og få utstedt et pensjonskapitalbevis
Sære regler i livselskaper
Enkelte tilbydere vil flytte pengene du har investert i IPS til en portefølje med avkastningsgaranti i utbetalingsperioden. Da kan du ikke lenger bytte investering, og vil være låst til et produkt med garantert lav avkastning.
Det skjer fordi myndighetene krever at livselskaper skal plassere IPS-pengene dine i en portefølje med garantert (lav) avkastning når utbetalingene starter. Dette er selskaper som tilbyr forsikringer som skal erstatte økonomisk tap ved død og uførhet.
Tanken er at du skal sikres mot børsfall.
Fordeler og ulemper med IPS
Som de fleste spareprodukter kommer IPS med både fordeler og ulemper.
Fordeler:
- Fradrag i alminnelig inntekt for beløpet du investerer. Du betaler fradraget tilbake når utbetalingene starter, så se det som et rentefritt lån du får avkastning på.
- Ingen formuesskatt på beløpet du har i IPS.
- Lavere skatt på avkastning i aksjefond og aksjer. Skattesatsen på aksjegevinst er lavere i en IPS enn i andre kontoer (22% i IPS og 37,84% i andre kontoer i 2025).
Ulemper:
- Pengene er bundet frem til du fyller 62 år. I tillegg utbetales pengene over minst ti år og utbetalingene skal vare til du er minst 80 år.
- Du får ikke skjermingsfradrag for aksjer og aksjefond. Rentene har nå økt, så skjermingsfradraget er i dag verdt mer enn før.
- Havner du på sykehjem på langtidsopphold kan kommunen kreve egenandel for oppholdet på inntil 85 % av inntektene dine, inkludert utbetalingen fra IPS.
- Skattereglene kan endres og bli mindre fordelaktige innen du skal bruke pengene
Er pensjonssparing i IPS for deg?
Den største ulempen med IPS er at du binder pengene frem til pensjonsalder. Skattereglene kan også endres og bli mindre fordelaktive om du har lenge igjen. IPS er derfor et spareprodukt som passer best om du nærmer deg pensjonsalder.
Eventuelt om du er synsk.
IPS er ikke for alle
Skal du først investere i IPS bør det være i aksjefond eller fondspakker som består av aksjefond. Det er viktig om du skal kunne dra nytte av skattefordelen i IPS-avtalen. Betaler du formueskatt i tillegg, kan IPS være et attraktivt spareprodukt for deg.
Ønsker du rentefond eller fondspakker med mye rentefond blir det annerledes. IPS-pengene er fortsatt unntatt formueskatt. Men du vil få omtrent den samme avkastningen som på en vanlig konto for fond uten at pengene dine er låst.
Tips: Nærmer du deg pensjonsalder, betaler formueskatt og skal ha aksjefond? Flott, da kan IPS være et fantastisk produkt. Er du derimot ung bør du ikke låse pengene dine i IPS, og mye kan skje med skattereglene de neste ti, 20 eller 30 årene.
Hvordan velge beste IPS?
Du finner IPS hos de fleste banker og livselskaper. Det som skiller en god IPS fra en dårlig, er utvalget av investeringer og prisen du betaler.
Utvalg av investeringer
Hva du kan investere i på IPS er vanligvis begrenset til fond og fondspakker. Et unntak er Nordnet, som i tillegg lar deg investere i aksjer og børsnoterte fond (ETF-er). Kron lar deg også investere i ETF-er, men med 40-50 ETF-er er utvalget mindre enn Nordnets.
Minst utvalg har SpareBank1 og KLP, som kun lar deg investere i deres egne fondspakker. Skagen har en modell hvor du kan velge en av tre ferdige fondspakker. Men i tillegg kan du lage din egen fondspakke med deres egne fond.
Hva du kan investere i:
- DNB: Rundt 70 fond og fondspakker
- Kron: Rundt 500 fond og fondspakker, hvorav 40-50 ETF-er
- Nordnet: Rundt 800 fond, over 1 800 ETF-er og aksjer
- KLP: 8 fondspakker med KLPs aksje- og rentefond
- EIKA: Rundt 240 fond og fondspakker
- SpareBank 1: 6 fondspakker
- Skagen: 3 fondspakker og mulighet til å lage din egen med Skagens fond
- Storebrand: Rundt 50 fond og fondspakker
Kostnader i IPS
Når du investerer med IPS kan du møte på disse kostnadene:
- Forvaltningsgebyr: Årlig gebyr for forvaltning av fond
- Plattformgebyr: Årlig gebyr til selskapet du investerer hos
- Administrasjonsgebyr: Årlig gebyr for å ha IPS
Vanligvis vil du betale et forvaltningsgebyr pluss eventuelt plattformavgift, avhengig av hvilken tilbyder og fond eller fondspakke du velger. Det gjelder når IPS-en du velger tilbys av en bank eller kapitalforvalter.
Ekstra kostnader i livselskaper
Velger du IPS hos et livselskap, som Nordea Liv, er det annerledes. Her betaler du typisk et årlig administrasjonsgebyr i tillegg til forvaltnings- og plattformgebyr.
Samtidig endres prisen og hva du er investert i når du fyller 70 år eller starter uttak.
La meg forklare: Si du investerer i et globalt indeksfond, som KLP AksjeGlobal Indeks P, gjennom IPS hos Gjensidige.
Da betaler du:
- 0,18% i året i forvaltningsgebyr
- 0,05% i året i plattformgebyr
- 0,41% i året i administrasjonsgebyr
Totalt 0,64% i året, ifølge Finansportalen.
Men i det du fyller 70 år eller utbetalingene starter, bytter Gjensidige ut det globale indeksfondet med et likviditetsfond (Gjensidige Likviditet). Samtidig øker prisen fra 0,64% i året til 0,91% i året mens utbetalingene pågår.
Det skjer fordi Gjensidige, som livselskap, er pålagt å gi deg en garanti mot negativ avkastning i utbetalingsperioden. Denne garantien har en pris. I tillegg til ekstra kostnader, får du lav avkastning og går glipp av mulig avkastning i aksjer mens uttakene pågår.
Tips: Jeg ser ingen god grunn til å ha IPS hos et livselskap. Skifte fra aksjefond til løsning med garantert (lav) avkastning i utbetalingsperioden, kan med ti år som minste utbetalingstid bety at du går glipp av mye penger.
Oversikt over gebyrer hos ulike tilbydere av IPS, som kommer i tillegg til forvaltningsgebyr og eventuelt plattformgebyr.
Hvem tilbyr beste IPS?
Fondstilbyderne som tilbyr fond til best pris, er også de som tilbyr IPS til lavest pris og har best utvalg av investeringer.
Skal du ha for eksempel ha et globalt indeksfond i IPS er Kron billigst, og Kron Indeks Global koster kun 0,15% i året. Hakk i hæl finner du Nordnet med sitt globale indeksfond til 0,19% i året i deres IPS, og DNB med DNB Global Indeks A til 0,20% i året.
De tilbyr alle gode IPS-er for pensjonssparing.
>>Lær mer: Dette er beste globale indeksfond
Totalpris i året for globale indeksfond i IPS hos ulike IPS-leverandører.
Kommer an på hva du vil investere i
Hvilken IPS som er best, kommer an på hva du ønsker å investere i. Vil du ha kun et globalt indeksfond? Da ville jeg sagt at Kron har den best IPS-en. Brukervennlig, raskt å komme i gang og et bredt fondsutvalg, gjør Kron til et godt valg om du først skal spare i IPS.
(annonselenke)
Vil du investere i enkeltaksjer i tillegg? Da er Nordnets IPS et bedre valg for deg.
Hvis du ønsker et fond som investerer i aksjer fra hele verden, inkludert fremvoksende markeder, kan du vurdere IPS fra KLP og fondspakken KLP Framtid. Dette er et fond-i-fond med indeksfond, laget for pensjonssparing – med ekstra mye i norske aksjer.
Tips: Styr unna tilbydere markert med rødt i tabellene over og under, samt livselskapene til Nordea, Storebrand, Gjensidige og SpareBank 1.
Totalpris i året for fondspakker i IPS hos ulike IPS-leverandører.
For å oppsummere: Individuell pensjonssparing (IPS) er ikke for alle. Men nærmer du deg pensjon, skal ha aksjefond og betaler formueskatt, er det et bra produkt. Den beste IPS-en har lav pris og lar deg investere i det du ønsker. For globale indeksfond er Kron best, vil du ha aksjer er Nordnet best og skal du fondspakke så er KLP best.
absolutt interessant artikkel, skal flytte min fra Nordea til Nordnet.