Innlegget inneholder annonsørlenker. Husk: Finansielle verdipapirer og kryptovaluta kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du investerer.

Dette er de beste fondsplattformene i 2025

Skal du investere i fond vil du ha en god fondsplattform.

For det kan bli dyrt om du velger feil plattform til fondene dine. Enkelte tar høye priser for fond, og de er det lurt å styre unna. Samtidig er det forskjeller selv blant de beste. Det er nemlig ikke slik at en enkelt fondsplattform er det beste valget for alle.

Jeg har derfor laget denne guiden for å hjelpe deg med å finne fondsplattformen som passer deg best.

Hva kjennetegner en god fondsplattform?

En god fondsplattform lar deg investere i fondene du ønsker, enten du vil ha vanlige fond eller børsnoterte fond. Prisene skal være lave, og det skal være tydelig hva du betaler for å handle og eie fond.

Brukeropplevelsen skal være god, så du slipper å tenke for mye for å finne ut hvordan noe gjøres på fondsplattformen. Tar du først kontakt med kundeservice skal du raskt få svar, og de skal kunne hjelpe deg med det du trenger.

Jeg mener at en god fondsplattform:

  • Lar deg kjøpe fondene du skal ha
  • Tilbyr ulike kontoer for fond
  • Har blant de laveste prisene for fond
  • Lar deg ha fond på relevante kontoer
  • Er enkel å bruke
  • Har god kundeservice

Hvilke fondsplattformer kan du velge?

Målet her er å gi deg innblikk i de beste fondsplattformene. Da er det ingen grunn til å bruke tid på de vi allerede vet er dårlige.

For eksempel viste Finanstilsynets prisundersøkelse for fond at sparebankene i Eika tar høyeste priser for fond. De er derfor ikke med. Sparebankene i Frende, som Sparebanken Sør, Sparebanken Vest, er også utelatt fordi de er svinedyre. Nordea er også dyre, men med fordi de har mange kunder (som trenger å få opp øynene).

SpareBank 1 bankene bruker den samme fondsplattformen. Så jeg har tatt med SpareBank 1 Østlandet og SpareBank 1 Sør-Norge som to ytterpunkter. Sbanken er ikke med fordi jeg forventer at de forsvinner inn i DNB-beistet.

La oss se hvordan fondsplattformene under lever opp til kravene våre:

Kron logo
  • Rundt 500 fond
  • Enkelt å bruke
  • Lave priser på fond
Nordnet logo positiv
  • 849 fond
  • 1 900 børsnoterte fond (ETF-er)
  • Alt i en kraftfull mobilapp
KLP logo
  • Gode indeksfond til lave priser
  • Laveste priser for rentefond
  • Kundeservice som kan fond
Skagen Fondene logo
  • 670 fond
  • Lave priser for aktive aksjefond
  • “Klassisk” fondsplattform

DNB Spare

  • 389 fond
  • Beste mobilapp fra storbank
  • Middels priser på fond

SpareBank 1 Østlandet

  • 156 fond
  • Høye priser for fond
  • Ikke børsnoterte fond

SpareBank 1 Sør-Norge

  • 224 fond
  • Middels priser for fond
  • Ikke børsnoterte fond

Nordea

  • 133 fond
  • Høyeste priser for fond
  • “Umulig” å få tak i kundeservice

Storebrand

  • 637 fond
  • Ikke børsnoterte fond
  • Lave priser på aktive aksjefond

Fondsutvalg

Nordnet har størst fondsutvalg med 849 fond fra ulike leverandører. Her får du alt fra aktive aksjefond, indeksfond og bransjefond til rentefond og kombinasjonsfond – til og med et par hedgefond.

Samtidig tilbyr alle fondsplattformene de fleste typer fond. Alt du trenger for å lage din egen portefølje med fond! Ønsker du en ferdig portefølje får du også kombinasjonsfond og fond-i-fond, eller som bankene sier: Fondspakker.

Slik ser fondslisten til Kron ut på web. Kilde: Kron

Slik ser fondslisten til Kron ut på web. (Kilde: Kron)

Hvor får du børsnoterte fond?

DNB tilbyr 14 453 børsnoterte fond (ETF-er) gjennom DNB Markets. Nordnet har det nest beste utvalget med omtrent 1 900 ETF-er og Nordea tredje best med cirka 862 ETF-er.

Hos Nordnet kan du til og med handle børsnoterte produkter som eier kryptovaluta, som Bitcoin ETN-er. Det kan du glemme hos Nordea.

Kron har et begrenset utvalg ETF-er, rundt 50 forskjellige. Men det er likevel et bra nok utvalg for de fleste. Verken KLP, Storebrand, Sparebank 1 Østlandet eller Sparebank 1 Sør-Norge lar deg handle ETF-er på sine egne plattformer.

fondsplattformer-fondsutvalg-2025

Antall fond og typer fond som tilbys hos de ulike fondsplattformene.

Hvilken fondsplattform har lavest priser?

Kron, Storebrand og Nordnet har i gjennomsnitt de laveste prisene blant fondsplattformene med bredt fondsutvalg, ifølge Finanstilsynets prisundersøkelse.

Men det er noen nyanser.

Lavest pris for aktive aksjefond

Skal investere 100 000 kroner eller mindre: Aktive aksjefond er billigst hos Kron. Skagen, Storebrand og Nordnet tilbyr også lave priser, men er hakket dyrere.

DNB er midt på treet om du skal ha aktive aksjefond. Nordea derimot er dyrest, mens SpareBank 1 Østlandet og SpareBank 1 Sør-Norge også er dyre.

Pris for utvalgte aktivt forvaltede aksjefond hos de ulike fondsplattformene når du investerer 100 000 kroner eller mindre.

Pris for aktive aksjefond når du investerer 100 000 kroner eller mindre.

Skal investere 500 001 kroner til en million kroner: Skal du investere større beløp i aktive aksjefond har Skagen og Storebrand de laveste prisene. Kron har fortsatt lave priser, men må se seg slått av de andre Storebrand-selskapene.

Nordnets priser er nå på linje med SpareBank 1 Østlandet. Nordea er fortsatt dyrest, mens SpareBank 1 Sør-Norge er nest dyrest.

Tips: Skal du investere en million eller mer? Sjekk om fondet du vurderer har andelsklasser som gir lavere priser når du investerer store beløp.

Pris aktive aksjefond hos ondsplattformene når du investerer fra 500 001 kroner til en million kroner.

Pris for aktive aksjefond når du investerer fra 500 001 kroner til en million kroner.

Tips: Lyst på best mulig avkastning? Betal så lite som mulig for fondene dine.

Lavest pris for indeksfond

Skal investere 100 000 kroner eller mindre: Vil du ha indeksfond fra flere fondsselskaper får du best priser hos Kron og DNB. Kron har også markedets billigste globale indeksfond.

KLP sine indeksfond er billigst direkte hos dem.

Sparebank 1 Østlandet tar høyest pris for indeksfond – over dobbelt så mye som de billigste fondsplattformene! Skagen, Storebrand og SpareBank 1 Sør-Norge er ikke mye bedre.

Pris for indeksfond hos fondsplattformene når du investerer 100 000 kroner eller mindre.
Pris for indeksfond når du investerer 100 000 kroner eller mindre.

Skal investere 500 001 kroner til en million kroner: Investerer du større beløp blir indeksfond billigere hos de dyreste fondsplattformene. Men ikke nok til at det gjør dem attraktive.

Selv om du investerer 3 millioner kroner i KLP AksjeGlobal Indeks hos SpareBank 1 Østlandet, betaler du mer enn hva du gjør for en tusenlapp i samme fond hos KLP.

Lavest pris for rentefond

KLP har lavest priser på likviditetsfond og obligasjonsfond. Kron er billigst om du ønsker ulike typer rentefond fra forskjellige fondsselskaper.

Hos Kron får du også høyrentefond til lavest pris. Du kan også vurdere Nordnet for rentefond, men de er dyre på obligasjonsfond. SpareBank 1 Østlandet er dyre på alle rentefond, mens resten ligger et sted i mellom.

Tips: Skal du plassere penger i rentefond gjennom aksjeselskap? Da kan du få spesielt gode priser på beløp fra over en million kroner hos Fixrate. Det skal også være enkelt å bli kunde.

Pris for rentefond når du investerer 100 000 kroner eller mindre.
Pris for rentefond når du investerer 100 000 kroner eller mindre.

>>Lær mer: Her får du fondene dine billigst

Hva koster børsnoterte fond?

Når du investerer i børsnoterte fond (ETF-er) må du betale for kjøp og salg. For ETF-er registrert i en annen valuta enn norske kroner (de fleste), må du også betale gebyr for valutaveksling.

Dette kommer i tillegg til forvaltningsgebyr.

Eksempel: Si du kjøper Van Eck Vectors Gaming and eSports UCITS ETF A USD for 100 000 kroner hos Nordea.

Da betaler du 0,37% i transaksjonskostnader, hvorav 0,12% av summen i kurtasje og 0,25% for valutaveksling. Samlet utgjør det omtrent 370 kroner i gebyrer for å gjennomføre kjøpet.

Kostnader for å kjøpe Van Eck Vectors Gaming and eSports UCITS ETF A USD hos Nordea for 100 000 kroner. (Kilde: Nordea)

Kostnader for å kjøpe Van Eck Vectors Gaming and eSports UCITS ETF A USD hos Nordea for 100 000 kroner. (Kilde: Nordea)

Kron er billigst om du skal investere regelmessig i ETF-er. De tar kun 0,05% av summen for handelen uansett beløp og 0,10% årlig i plattformgebyr.

Nordnet, Nordea og DNB tar omtrent lik pris for å handle ETF-er utenfor Norden på aksjesparekonto. Hva du betaler avhenger av hvor hvor god kunde du er.

Under ser du prisen for å handle ETF-er for “vanlige” kunder.

PlattformValutveksling ETF-erKurtasje kjøp/salg
Nordnet*0,25%0,10% (min. 99 kroner)
Nordea*0,25%0,12% (min. 7 EUR)
DNB*0,0188%0,10% (min. 10 EUR)
KronIngen0,05% (uansett beløp)

Kilde: Selskapenes nettsider og kundeservice
*Kurtasjeklasse normal hos Nordnet, standard hos DNB og priser for tyske ETF-er Nordea

Tips: Nordnet tilbyr “gratis” månedssparing i utvalgte ETF-er. Du betaler som vanlig 0,25% for valutaveksling for handel i ETF-er i utenlandsk valuta, men slipper kurtasje.

Utvalg kontoer for fond

Alle fondsplattformene tilbyr vanlig verdipapirkonto, eller “fondskonto”, og aksjesparekonto. Noe mer trenger du egentlig ikke.

Nordnet gir deg et tredje alternativ: Investeringskonto Zero, som er en kapitalforsikring med investeringsvalg – den beste på markedet! Her kan du ha alle fond. Inkludert rentefond og får utsatt skatt på gevinst, utbytte og utbetalinger fra rentefond.

Det byr på muligheter for spesielt interesserte.

Brukervennlighet

Kron er enklest å bruke, og appen deres er imponerende! Jeg mener dette er den mest brukervennlige fondsplattformen.

Alt fra å bli kunde, kjøpe fond og følge opp porteføljen er som en lek. Til og med å velge riktig konto og rebalansering (om du eier flere fond) gjør de for deg.

Nordnet er mer “avansert” å bruke. Det vil si at du må kunne litt om fond og investeringer for å få mest ut av plattformen. Likevel er det et imponerende stykke arbeid. Her får du alt du trenger for å lage din egen portefølje (pluss litt til).

ilde av Nordnets plattform på web. Kilde: Nordnet.

Bilde av Nordnets plattform på web. Kilde: Nordnet.

DNB best av storbankene

DNB Spare er også bra. Ikke på nivå med Kron og Nordnet, men foran de andre. Skal du ha vanlige fond fungerer det bra. Men skal du handle børsnoterte fond blir du sendt ut av appen og til DNBs nettsider for aksjehandel, som fungerer dårlig på mobil. 

En god fondsplattform gir deg alt på et sted, men det får du ikke her.

Minus en egen mobilapp for investering, har Nordea et lignende oppsett som DNB. Gamle banksystemer gir sjelden gode brukeropplevelser. KLP også, selv om deres “klassiske” fondsplattform er noe lettere å bruke. Skagen er heller ikke enklest å bruke.

Fondsplattformen til SpareBank 1 er laget for å dytte på deg bankens egne fond. Ja, den er enkel å bruke. Men det kjennes litt som å bli behandlet som et barn.

Fondsplattformen med best kundeservice

Kron og KLP har best kundeservice. Det er konklusjonen min etter å ha testet kundeservice hos alle fondsplattformene. 

Slik testet jeg kundeservice

Jeg kontaktet kundeservice på chat og telefon (hos de som tilbyr det) torsdag 16. januar rundt klokken 09:30, og stilte et av tre spørsmål:

  • Hvordan tar dere betalt for børsnoterte fond (ETF-er)?
  • Hva er valutagebyret når jeg kjøper fond i utenlandsk valuta?
  • Hva er løpetiden på obligasjonene i [navn på fond] per i dag? 

Kron imponerte med å svare raskt, utfyllende og riktig. De var også overraskende trivelige! Jeg opplevde det samme hos KLP. Hos Nordnet slet de i starten, men fant frem til svarene.

DNB fant svar til meg i løpet av ti minutter. Men først måtte jeg forbi en ubrukelig chatbot. 

Hos Storebrand ga de derimot opp å hjelpe meg. Det samme gjorde kundeservice hos SpareBank 1 Østlandet. Jeg fikk svar i løpet av noen dager fra Skagen, mens SpareBank 1 Sør-Norge svarte på noe helt annet.

Hos Nordea tok det så lang tid å få snakke med noen at jeg ga opp – bra jobbet folkens!

Tips: Kundeservice er typisk mest opptatt rundt lunsj og mot dagens slutt. Ta kontakt fra morgenen om du ønsker hjelp raskt.

PlattformChat ventetidTlf. ventetidLøste problem?
Kron3 min.Tilbyr ikkeJa
DNB7 min.Ga opp…Ja
NordnetTilbyr ikke6 min.Ja
SB1 Østlandet2 min.Ga opp…Nei
SB1 Sør-Norge3 min.13 min.Nei
NordeaGa opp…Ga opp…Nei
SkagenGa opp…4 min.Ja
Storebrand10 min.Ga opp…Nei
KLPIkke testet3 min.Ja

Resultater fra testen av kundeservice hos de ulike fondsplattformene.

Hvilke fondsplattformer er best?

Hvilken fondsplattform som er best for deg kommer an på: Hva du ønsker å investere i og hvor mye du skal investere.

Under finner du de beste fondsplattformene og hvem jeg mener de passer for.

Kron logo

Kron – best om du vil ha det enkelt

Det beste med Kron:

  • Rundt 500 fond til lave priser
  • Super kundeservice
  • Markedets billigste globale indeksfond
  • Imponerende mobilapp

Kron gjør investering i fond enkelt. Her kan du velge mellom 500 fond eller la den digitale rådgiveren gi deg en anbefaling. Aksjefond settes på aksjesparekonto og rebalansering skjer automatisk uten at du trenger å løfte en finger.

Her får du markedets billigste globale indeksfond, Kron Global Indeks, til 0,15% i året. Kron er også billig om du skal kjøpe ETF-er regelmessig. I tillegg kan du investere i fondspakker, med temaer som teknologi, eiendom og mer.

Hvem er Kron best for? Investorer som vil ha et godt utvalg aksje- og rentefond til lave priser, uten å måtte bruke tid på ting som kontovalg og rebalansering.

Nordnet logo positiv

Nordnet – om du vil ha full kontroll selv

Det beste med Nordnet:

  • Rundt 849 fond og 1 900 ETF-er
  • Alt du trenger for å lage en proff portefølje
  • Beste kapitalforsikring med investeringsvalg
  • En avansert mobilapp

Nordnet gir deg det største fondsutvalget, og du kan velge mellom ulike typer kontoer og forskjellige typer investeringer. Perfekt om du vil gjøre alt selv!

Her kan du investere i alt fra aksjer og vanlige fond til børsnoterte fond (ETF-er) og avanserte finansielle instrumenter. Nordnet er dyrt på vanlige indeksfond, om du ikke skal ha deres egne. Men vil du ha noe mer, så er Nordnet et godt valg.

Hvem er Nordnet best for? Investorer som vil ha full kontroll på porteføljen sin, og fleksibilitet til å velge kontoer og ulike typer investeringer selv.

Annonselenke

KLP logo

KLP – best for KLPs egne fond

Det beste med KLP:

  • Markedets beste indeksfond til lave priser
  • Billigste likviditetsfond og obligasjonsfond
  • “Klassisk” plattform hindrer deg fra å sjekke fondene ofte

KLP gir deg noen av markedets beste indeksfond, likviditetsfond og obligasjonsfond til lave priser. Selv om utvalget i antall fond er begrenset, tar KLP igjen på kvalitet. Store profesjonelle investorer kjøper indeksfond og rentefond til porteføljene sine her. 

Fondsplattformen er utdatert og kun tilgjengelig på web. Men det er bra. Da kan du ikke sjekke fondene hele tiden, og dermed blir sjansen for at du gjør dårlige valg mindre.

Hvem er KLP best for? Investorer som vil ha noen av markedets beste indeksfond og rentefond til lave priser, og som ikke kaster bort tiden på å “følge med”.

Skagen Fondene logo

Skagen – best for aktive aksjefond

Det beste med Skagen:

  • Rundt 670 fond
  • Lave priser på aktive aksjefond
  • Billigst på aktive aksjefond om du investerer større beløp

Skagen leverer et stort utvalg aktive aksjefond til lave priser. Men kun om du skal investere over 500 000 kroner.

Fondsplattformen virker rotete og det er ikke alltid lett å finne riktig priser på fond som ikke er Skagens egne. Men så lenge de tilbyr de beste prisene på en rekke aktive aksjefond, kan det være verdt å ignorere.

Hvem er Skagen best for? Investorer som skal investere store beløp i aktive aksjefond.

For å oppsummere: Kron, Nordnet, KLP og Skagen er de beste fondsplattformene. Men det er ikke slik at en vil være best for alle. Kron er best om du ønsker det enkelt, mens Nordnet er perfekt om du ønsker full kontroll. KLP er best om du vil ha KLPs egne fond, og Skagen om du skal investere over 500 000 kroner i aktive aksjefond.

>>Lær mer: Slik lager du din egen portefølje

14 kommentarer om “Dette er de beste fondsplattformene i 2025”

    • Hei Gunnar,

      Norne er hva sparebankene i Frende bruker. Ingen grunn til å se på dem fordi er blant de dyreste på fond.

      Svar
  1. Hei,
    Tror ikke du skriver det her, men DNB har også investeringskonto (med minst like stort utvalg som Nordnet) og der er vekslingen mye billigere enn hos Nordnet!

    Svar
    • Mener du investeringskonto som i kapitalforsikring med investeringsvalg? Eller mener du vanlig ASK?

      Ja, DNB tar rundt 0,02% (0,04% for både kjøp og salg) for valutaveksling. Men mest aktuelt om man skal ha mye ETF-er – der har de et bra tilbud. Selv synes jeg utvalget utenlandske fond blir noe begrenset.

      Svar
  2. Veldig bra at man betaler mindre i valutagebyr for kjøp/salg av ETF hos Kron, men den årlige avgiften ligger jo til gjengjeld høyere enn hos feks Nordnet. ESPO 0.65 vs 0.55, SXR8 0.17 vs 0.07 QDVE 0.25 vs 0.15 (alle jeg sjekket lå 0.1 høyere). Eier du en ETF lenger enn 5 år så vil altså det lønne seg å ha det hos Nordnet.
    En ulempe hos Kron er den påtvungne rebalanseringen. Det er alltid skjulte kostnader i forbindelse med kjøp/salg (svingprising). Man kan unngå det, men da må man ha en ASK konto for hvert fond.
    Endrer man spareplan så tvinger de deg også til å rebalansere slik at din beholdning blir lik din nye spareplan.
    Og der ligger jo den største ulempen. Du har nødt til å ha en spareplan. Du kan ikke kjøpe/selge som du vil.
    Jeg var i kontakt med Kron 2 ganger i fjor og begge gangene lovte de at det skulle komme på plass løsninger slik at man selv kunne kjøpe/selge fond, men såvidt jeg vet er det fortsatt ikke mulig.
    Som ren (mndlig) global indekssparing til kun 0.15 i avgift så er Kron best. Eller enda bedre 0.11 for fondspakken kron indeks hvor du får 10 % EM med på kjøpet (gitt at du er akademikerne pluss eller Tekna).

    Svar
    • Hei Mads,

      Sbanken er i praksis DNB, så anser dem å gå under der. Alt i alt er Sbanken helt greit.

      Svar

Legg igjen en kommentar