Aksjeporteføljen har fått bank og jeg tilpasser økonomien for å dra nytte av uroen
Perioden startet noe urolig, og så tok det helt av. Aksjene i Kina har allerede korrigert nedover siden toppen 12 juni i år. Fallet har så eskalert voldsomt, og virker nå å ha dratt resten av verdens aksjemarkeder med seg ned i dass. Slikt er ikke hverdagskost i en tid hvor markedet ikke har ramlet av valiumkuren siden den vesle korreksjonen i 2011.
Smellen i kinesiske aksjer har vært helt vanvittig, selv for en med finanskrisen friskt i minne.
Samtidig bør det ikke overraske noen, da prisingen i Shanghai og Schenzen har vært (og fortsatt ER) hinsides. Likevel satte jeg kaffen i halsen da de globale aksjemarkedene raste utfor kanten mandag. Det er jo gjerne slik at vi først skvetter til når ting rammer det nære og kjære. At nøkkeltall i Kina peker til helvete er gjerne ikke interessant før verdiene i ens «trygge» folkefond er redusert med en middels personbil.
Ryktet sier at det er frykten for at det kinesiske børsfallet kan skyldes problemer med den økonomiske veksten som er årsaken. Dette vet vi ikke, selv om tegn tyder på at ting går saktere. Likevel er media raske med å dra skråsikre konklusjoner for å sikre en god story.
Eneste som er sikkert er at investorene verden over nå er vettskremte.
De var ihvertfall det inntil for noen dager siden.
Plutselig var det over like raskt som det startet. Til tross for at intet fundamentalt er endret siden mandag, så er alt nå bare fryd og gammen. Ihvertfall i investorenes øyne. De hamstrer igjen aksjer med begge hendene, som om ingen ting har skjedd.
Diagram 1: Hovedindeksen(oransje), Shanghai(blå) og fremvoksende markeder i NOK(rød) siste måned.
Aksjeporteføljens utvikling
Fremvoksende markeder, inklusivt Kina har den siste tiden fått bank. Bare se diagrammet ovenfor. Alt har enten vært flatt eller fallende. Med et mål om å ha 22,5% av aksjeporteføljen i fremvoksende markeder, er det ikke rart det føles som å ha fått en på nesa. Til tross for å ha satt inn kr 10.500,- for perioden, så er jeg så vidt i pluss siden forrige oppdatering. Ser vi bort i fra egne innskudd, så har aksjeverdiene falt ca. 2% siden sist. Det utgjør ca. en ny iPhone, og er selvfølgelig ikke noe jeg bryr meg om.
Inklusivt fast sparing har porteføljen vokst fra kr 334.320,50 til kr 338.271,-. Det er en økning på puslete kr 3.950,50 siden sist, hvorav kr 10.500,- er fast sparing i indeksfondene fra KLP, og langt unna hva jeg anser som ideelt. For å oppnå det hårete målet om å besitte Fuck You Money innen april 2026 må inntekten betydelig opp.
Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier for perioden 15 juli – 15 august 2015.
Verdiutviklingen stagnerer
Av grafen nedenfor ser vi hvordan den positive utviklingen i aksjeporteføljen stagnerer. Med fortsatt redusert inntekt som følge av jobbjakt i kombinasjon med et turbulent aksjemarked er dette naturlig. For å veie opp jobber jeg for tiden med å bygge ekstra inntektskilder. Samtidig er jakten på ny og spennende jobb intensivert betydelig. Blant annet tar jeg nå i bruk relativt utradisjonelle metoder for å lande nye utfordringer, men mer om det i et eget innlegg. Dessverre tar det litt tid før man ser fruktene av dette.
Diagram 2: Fuck You Money Porteføljen for perioden 15 mars 2014 – 15 august 2015.
Tiltak for å møte turbulensen i aksjemarkedet
Det er i dårlige tider de virkelig gode investeringsmulighetene byr seg. Aksjer på brannsalg, slik vi så under finanskrisen og eiendomspriser i kjelleren er nemlig mulig på sikt. Uansett hva mennene med slips sier. Dessverre er jeg ikke synsk, og det er umulig å spå hva fremtiden bringer. Tro meg, jeg har prøvd uten videre suksess. Samtidig er det et faktum at markedet nå ser ut å våkne fra dvalen med stadig mer voldsomme svingninger.
Dette kan gi fantastiske muligheter for den forberedte.
De med kontanter eller grise billig kreditt i bakhånd er godt rustet. De som i tillegg har nerver av stål til å handle aksjer når det tordner som verst har mulighet til å tjene gode penger. Lite er mer trist enn å stå på sidelinjen uten fem flate øre mens markedet er i kjelleren. Tro meg, jeg har vært der.
Det er begrenset hvor mange virkelig gode muligheter man får i løpet av et liv. Det er derfor vår plikt å stille best mulig forberedt når de plutselig banker på.
Bilde: Martin kutter kostnader for å øke kontantbeholdningen.
Tiltak jeg har gjort
Jeg anser meg selv som over snittet beredt på hva enn aksjemarkedet kan kaste etter meg. Likevel gjør jeg som Martin(se bilde ovenfor), og strammer inn for å ha mest mulig kontanter i bakhånd i disse urolige tider.
Utover å hamstre havregryn har jeg:
- Vurdert eget forbruk for å se om noe kan kuttes.
- Økt den faste sparingen ved å leve på enda mindre for å prioritere aksjesparing.
- Gjennomgått tilgjengelige kredittfasiliteter for å se hvor mye krutt jeg har.
- Evaluert aksjeporteføljen for å se om noe kunne forbedres.
- Begynt å kartlegge aktuelle enkelt aksjer som kan være interessante ved en korreksjon.
- Startet arbeidet med å bygge en alternativ inntektsstrøm.
Kjære leser, hvordan har dine investeringer utviklet seg den siste måneden? Og hvilke tiltak har du selv gjort for å møte uroen som nå brer seg i aksjemarkedet?
Relevant lesing:
Som alltid lesverdig tekst. Personlig synes jeg det virker som du gjør mye riktig. Det nytter ikke å delta i marathon uten en betraktelig mengde forberedelser. Det samme gjelder i aksjemarkedet og når korreksjonene kommer. God tid i forveien bør man ha påbegynt sparing for å ha ledig kapital til å gripe tak i fallende aktivapriser. God tid i forveien bør man ha gjort seg opp en mening om hvilke selskaper man synes har et godt kvalitetsstempel på seg og hva man mener disse selskapene konservativt kan verdsettes til. Når de kvoterte prisene på selskapene så faller i en korreksjon, og helst kommer en del under ens konservative verdianslag, så kan og bør ens tilgjengelige oppsparte kapital sysselsettes. Ikke bare krever dette mye forberedelser. Det krever også mye venting uten å gjøre noe som helst, og en mental evne til å agere når muligheten først byr seg og alle rundt en kaster kortene sine i markedet. Til sammen utgjør disse faktorene et mentalt rammeverk som for den jevne mann/kvinne i gata dessverre er urealistisk å oppnå. Jeg tror personlig at de få som klarer det over lang tid vil lykkes godt med sine investeringer.
Hei Boom Bust,
Takker og bukker. Kunne ikke sagt det bedre selv! Den kommentaren der er verdt et innlegg i seg selv 🙂
Hei.
Som alltid spennende lesing.
Min store utfordring for tiden er at jeg har alt for liten andel i aksjer og for stor andel i cash.
Investerer 10-15 000.- i aksjer pr måned fast i aksje og har ikke lyst til å gå inn med mer, før vi ser en klarere nedgang i markedet.
September står for døren og tradisjonelt skal det komme en nedgang i markedet utover høsten.
Tror også det globale markedet er preget av en såpass stor uro, at det også vil generere en negativ trend.
Samtidig som at den psykologiske effekten gjør at en god del kortsiktige investorer selger seg ut og sitter i cash under «mørketiden»
Forsøker å ha is i magen en stund til, før jeg tar et aksjeløft utover den vanlige månedlige sparingen
Hyggelig at du likte innlegget. Høres ut som et skikkelig luksusproblem spør du meg 😉 Men ja, forstår bekymringen for å sette alt inn for så å se markedet gå i dass. Tips til hvordan investere et større beløp i aksjemarkedet finner du her fra A Wealth of Common Sense: http://awealthofcommonsense.com/investing-a-lump-sum-at-all-time-highs/ Ellers vet jeg dessverre ikke hvor markedet vil gå fremover. Synes dog den korreksjonen var over litt vel raskt, uten at noe fundamentalt har endret seg i økonomiene.
Hei igjen Finansnerden.
Lurte på om du kunne dele er par cents med meg? Jeg har pr i dag både KLP AskjeNorge Indeks 2 og Nordnet Superfondet Norge (valgte å ta inn førstnevnte etter at jeg kom over bloggen din). Disse to ser ut til å bevege seg ganske likt, men ikke alltid. Dog vurderer jeg å kutte en av dem, siden de er så like, og jeg tenker beholde Superfondet da det er uten noen som helst kostnader. Your thoughts pretty please?
På forhånd takk for kommentar 🙂
Eric
Hei Eric,
Enig i tankegangen din om å kutte ut et av dem. Husk at Oslo Børs kun utgjør ca 0,3% av verdens aksjemarkeder, og er noe man bør ha begrenset eksponering til. Hvis man ikke er synsk da.
Og ja, KLP AksjeNorge Indeks 2 og Nordnet Superfondet Norge er ganske like. Nordnet består av et vesentlig mindre antall aksjer, da det er basert på OBX indeksen, mens KLP har utgangspunkt i den mye bredere hovedindeksen. Siden OBX består av de største selskapene i Hovedindeksen, så vil disse indeksene følge hverandre rimelig tett over tid.
En viktig forskjell er at KLP fondet er et vanlig fond laget med den hensikt å tjene penger. NOrdnet Superfondet Norge derimot er et markedsføringsprodukt for å trekke/beholde kunder. Det kan få en til å stille spørsmål hvor lenge Nordnet vil beholde fondet, men foreløpig ser det ut som at de lever opp til løftene om at det er en langsiktig satsning. Dette kan selvsagt fort snu hvis selskapets økonomi skulle gå til helvete.
Jeg anser derfor Nordnet fondet å ha høyere risiko for «plutselig» avvikling enn KLP. Hvorvidt dette er noe du skal bry deg om, må du nesten bestemme selv 🙂
Tusen takk for tilbakemeldingen! Setter jeg stor pris på 🙂
Your comments duly noted!