Slik kan du investere som en psykopat

Lille Samantha på 6 år eier ikke følelser. Det gir henne en stor fordel om hun en dag velger å investere penger i aksjemarkedet.

Jeg leste en sjuk artikkel her om dagen. Den handlet om barn som slet med å vise empati, eller følelser om du vil. Det vil si at de i liten grad kjente følelser ovenfor andre, eller teddybjørnen sin for den saks skyld.

Ta for eksempel vesle Samantha på 6 år. Hun begynte å tegne bilder av drapsvåpen; en kniv, pil og bue, plastikkbagg til å tre over hodet på folk osv. Å late som hun drepte kosedyrene sine var en annen favoritt aktivitet.

Spurt om hvordan det fikk henne til å føle seg, svarte hun:

– Lykkelig.

Spurt om hvorfor det fikk henne til å føle seg lykkelig svarte hun:

– Fordi jeg tenkte at en dag kunne gjøre det samme med andre mennesker.

En kald fisk denne Samantha!

Mangel på følelser er en fordel for investorer

Jeg tipper Samantha kan bli en god investor når hun blir eldre. Bare hun legger drapslysten på hyllen. Psykopater beskrives gjerne som narsistiske, manipulerende og følelsesløse løgnere uten samvittighet. Men de er ikke typisk voldelige, selv om det er unntak.

Noen av verdens verste mennesker passer beskrivelsen. Hvor alvorlig hvert tilfelle er vurderes gjerne i grader. Mens litt kan gjøre deg til en fenomenal investor, som gjør rasjonelle beslutninger med pengene sine, kan for mye sende deg rett ned i den elektriske stol.

Følelser kommer ofte i veien for avkastningen

Du husker gjerne vonde hendelser ekstra godt. Det kalles «tapsaversjon» og er en av flere tankefeller som ødelegger for investorer. Vi bruker dermed mer tid og krefter på å unngå vonde ting fra å skje igjen, enn å dra nytte av muligheter som byr seg.

Ps. Dette er ting psykopater ikke bryr seg med. Følelser nemlig ikke er deres greie.

Et eksempel.

Si aksjemarkedet faller og investeringene dine raser i verdi. Børsene er i kjelleren og sparepengene dine er halvert. Samtidig maser din bedre halvdel om at du roter vekk pengene.

– Snart har vi ingen ting igjen!

Så snur markedet og porteføljen din mer enn dobler seg over de neste par-tre årene. Verdiene av investeringene er dermed tilbake der de var før fallet, og enda litt til. Innhentingen føles grei, men det er ikke i nærheten av å gjøre opp for sjokket du følte da pengene dine halverte seg.

Du kjenner fortsatt smerten.

Dermed endrer du porteføljen din i frykt for å oppleve noe lignende igjen. Obligasjoner er jo «trygt», så du laster opp for å beskytte deg mot fremtidige børsfall. Aksjer lover du på tro og ære å aldri røre igjen. Resultatet er garantert elendig avkastning på pengene i fremtiden.

Snakker om katastrofe.

Hvis du derimot hadde holdt følelsene utenfor, ville du sett kjøpsmuligheten børsfallet var og kjøpt aksefond med begge hendene. Ideelt ville du også ha planlagt for slikt og hatt kontanter i bakhånd, så du kunne gripe muligheten.

Les også: Derfor MÅ du ha kontanter i bakhånd

Følelser kan være både nyttige og ødeleggende

Det er fint å ha følelser.

Jeg misunner ingen for å være uten denne evnen. Dessverre kan de være ødeleggende for deg når du prøver å gjøre gode beslutninger med pengene dine. Trikset er å finne ut når de kan være nyttige og når de er direkte skadelig for avkastningen. Det er ikke lett, men ved å være bevisst på utfordringen har du i hvert fall en sjanse til å unngå å gjøre de verste feilene.

Les også: Hvorfor kvinner banker menn på børsen

Kjære lesere, hva er deres erfaring med følelser som investorer? Og har dere eksempler på når de har ledet dere ut i salatåkeren?

21 kommentarer om “Slik kan du investere som en psykopat”

  1. Jepp, altfor lenge siden du har blogget her, så for å feire dro jeg på med tre psykopatiske innslag i kommentarfeltet ditt, pluss denne 😉

    Svar
  2. Litt som det bl.a. ble påpekt i boken «a random walk down wall street» tror jeg først og fremst det er viktig å kjenne seg selv som person og ha en strategi som gjør at man kan takle et børsfall med sin egen personlighet.

    Eksempel 1: Man har nerver av stål (evt. psykopat) og er fullinvestert hele tiden. Med børsfall taper man mye penger, men på sikt er det likevel kanskje den beste strategien.

    Eksempel 2: Man vet man kan være litt emosjonell. Dersom markedet er relativt høyt priset (si f.eks. CAPE over 15). Sparer man 50/50 aksjer og renter. Da vil man ved høy prisning gjerne ha en betydelig mengde «tørt krutt». En korreksjon blir da veldig tosidig emosjonelt. På en måte er det kjipt å tape en betydelig verdi i markedet, samtidig som det endelig er en kjøpsmulighet for alt det tørre kruttet man har spart opp og fått irriterende lav avkastning på. Ved en korreksjon sparer man også 100% i aksjer helt til prising igjen går over 15 CAPE, hvor man da går over til 50-50 strategien på den månedlige sparingen. Med en slik strategi unngår man gjerne de store emosjonell nedturene og det gjør det lettere for en emosjonell investor å gjøre rasjonelle beslutninger selv når det stormer i markedet.

    Svar
    • Hei Halvor,

      Absolutt. Man må ha på plass en plan som passer en selv og ens eget «humør», også i urolige tider. Hvis ikke blir det fort rot når børsene igjen ramler utfor kanten. Er derfor så mange ender opp med dårlig langsiktig avkastning selv om de investerer i aksjefond.

      Svar
    • Hei Økonomibloggen,

      Hyggelig at du likte innlegget. Følelser er hva som ødelegger for de fleste som prøver å investere pengene sine lurt. Hvilket aksjefond du velger er av minimal betydning sammenlignet med det.

      Svar

Legg igjen en kommentar