Helgelesing: Hvordan rebalansere aksjeporteføljen

Hvordan rebalansere aksjeporteføljen, samt ukens linker om å investere, spare og tjene penger.

Å rebalansere porteføljen er en god ide. Som nevnt i guiden: å investere i aksjer, så handler det om å redusere andelen i hva enn som har steget i verdi, for å kjøpe det som har falt. Gjort korrekt, kan det:

  • Bedre avkastningen
  • Holde risikoen på et nivå du er komfortabel med
  • Redusere sjansen for høy eksponering til boblete markeder.

Hvordan rebalansere aksjeporteføljen

Det er mer en kunst enn en eksakt vitenskap. Likevel. Hvordan det best gjøres for akkurat deg vil avhenge av din økonomi og hvilke aktivaklasser/byggeklosser du har i porteføljen din.

Målet med det hele er å opprettholde ønsket balanse mellom aktivklassene i porteføljen

Det fungerer når du har en klar plan for hvilken balanse du ønsker å holde. La oss si du ønsker å eie:

  • Utviklede markeder(80%)
  • Fremvoksende markeder(20%)

De to aktivaklassene, utviklede og fremvoksende aksjemarkeder vil gi ulik avkastning fra et år til det neste. Dermed vil porteføljens sammensetning bevege seg bort fra 80/20 over tid. For å bringe forholdet de to i mellom tilbake til hva vi ønsker, så rebalanserer vi porteføljen. Det vil si å redusere andelen av hva enn som har steget i verdi, for så å handle mer av det som har falt.

Porteføljen kan rebalanseres på to vis

Hvis utviklede markeder plutselig utgjør 90%, fremfor de 80% vi har bestemt, så kan vi:

  1. Selge unna og kjøpe fremvoksende markeder for pengene til forholdet igjen er 80/20.
  2. Kjøpe andeler i fremvoksende markeder for friske kontanter til forholdet igjen er 80/20.

Sist nevnte fungerer så fremt du har tilstrekkelig kontanter tilgjengelige, og er hvordan jeg reblanserer min egen portefølje per i dag. Fordelen er at man sparer eventuell kurtasje og realisering av skatt utenfor investeringskonto når andelen av det som har falt i verdi skal økes. Ettersom aksjeverdiene vokser blir man tvunget til å gjøre som i punkt 1, da å gjenopprette balansen vil kreve mer kontanter enn hva man har liggende.

Hvor ofte bør du rebalansere porteføljen?

Gjør det en gang i året.

Det holder i massevis. Gjerne på bursdagen din, slik at du ikke glemmer det så lett.

Les også: Hvordan jeg investerer

Å rebalansere er som å pisse mot vinden

Det handler jo om å selge unna andeler i hva enn som har gjort det bra, for så å kjøpe mer av noe som har gjort det dårlig. Tanken er at det på sikt er god butikk å investere mer i aktivklassene andre ikke liker, samtidig som at risikoen holdes i sjakk.

Jeg skjønner godt hvis det føles feil.

Hva vi gjør er jo å vedde mot markedet og hylekoret i media. For å stå løpet ut, er det derfor viktig at du forstår hvorfor du har valgt den sammensetningen av aktivklasser og fond du har i porteføljen. Sørg for å ha gjort hjemmeleksen din, slik at du har troen på det du eier.

Les også: Hvordan investere i aksjer, sånn for folk flest

Og med det ønsker jeg alle en fortsatt strålende helg.

– Finansnerden

Topp lesestoff om å investere, spare og tjene penger

 _______________

Investere penger

Spare penger

Tjene penger

Interessant? Del gjerne med andre og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

19 kommentarer om “Helgelesing: Hvordan rebalansere aksjeporteføljen”

  1. Rebalansering makes sense, men syns det er et viktig poeng at man da bør bruke relativt brede fond. En strategi med 50 % i et norsk fond og 50 % i et japansk fond er for eksempel veldig risky. Da risikerer man i verste fall å investere i et marked i fritt fall over mange år.

    Å rebalansere én gang per år er sannsynligvis tilstrekkelig, men ser du noen grunn til ikke å gjøre det oftere. Hvis man for eksempel spytter nye midler inn i markedet hver måned etter lønn, er det vel ikke noe i veien for å rebalansere månedlig?

    Svar
    • Hei Vidde,

      Jeg tar utgangspunkt i at man ønsker å eie hele verden, og dermed har en bred portefølje i innlegget.

      En grunn til å ikke rebalansere oftere er hvis man ikke er så interessert i prosessen. Folk flest, er gjerne ikke like giret på å bygge investerinsgporteføljer og maksimere gevinst gitt fornuftig risiko, slik som oss. I stedet ønsker man en enkel løsning som er god nok, og da passer det jo å rebalansere årlig på bursdagen sin fint. Personlig ser jeg at en løsning med løpende rebalansering og verdimål for porteføljen gir bedre avkastning, men hvor mye vet jeg ikke enda.

      Svar
    • Hei Mister,

      Long time no see. Ja, absolutt. Men for den mindre interesserte som ønsker det enkelt, er det like greit å rebalansere porteføljen årlig. Det er nemlig bedre enn ingen ting.

      Svar
      • Hei
        Fin blogg du har stablet på beina 🙂
        Har du vurdert bransjefond? Passer jo utmerket med filosofien om å kjøpe billig /selge dyrt hvis man hele tiden kjøper bransjer som er i gjørma. Eks olje og shipping i disse dager.

        Svar
        • Hei Kim,

          Jeg holder meg til å dele porteføljen min opp etter regioner. Bransje blir for mye gjetting. Hvem vet hvilke som plutselig ikke eksisterer om 10 år? Regioner derimot burde ha større sjanse for å overleve. I tillegg blir det for mye knot å eie bransjer, da jeg i så fall trenger et fond for hver enkelt. Da sier det seg selv at porteføljen blir i overkant komplisert. Ellers kan det jo nevnes at hva vi ser i oljenæringen i dag er som følge av ny teknologi. Det betyr at endringen i oljepris med følgende drama på norsk sokkel ikke nødvendigvis skal snu noen gang. Disruptive baby!

          Svar
  2. Jeg synes det er vanskelig nok å vite når man burde gå inn i markedet under en korreksjon.
    Man kan jo ta dagens børsmarkeder som et eksempel. Børsene faller i USA, Asia og Europa. Jeg har ca. 100 k tilgjengelig i likvid kapital som jeg ønsker å kjøpe og rebalansere min portefølje for. Bør jeg kjøpe nå eller vente til børsene begynner å gå grønt igjen?
    Det er jo trolig ikke viktig når man sparer langsiktig, men det er jo noe med å unngå å kjøpe på en topp hvis man kan. Og la oss være ærlige. De fleste som er interessert i sparing og aksjer vet at 100 kroner der og 100 kroner der fort utgjør flere tusen over en lenger periode.
    Kjøper man nå og børsene fortsetter ned i en større korreksjon/bear så er det jo ganske surt.

    Svar
    • Hei Skilpadden,

      Enig med deg der. Hvor markedet tar veien er umulig å vite på kort sikt, men på lang sikt vil det gjenspeile den generelle veksten i økonomien. Samtidig er det noe som heter at markedsprisen er hva vi betaler, mens verdi er hva vi får. Med dagens stive prising, i hvertfall i utviklede markeder, så kan det sannsynligvis vise seg lurt å holde kontanter i bakhånd. Personlig går jeg ikke «all-in» i dagens med dagens priser, og holder meg i stedet til planen. Min baserer seg på fast sparing kombinert med løpende rebalansering og månedlige verdimål, som tvinger meg til å handle ekstra når markedet faller, og da særlig mye av det som har rast mest i verdi. Slik gjør jeg det: https://www.finansnerden.no/hvordan-jeg-investerer/

      Svar
  3. Kan både like og forstå en slik investeringsfilosofi, men jeg har tolket det slik at du sparer 100% av kapitalen du sitter med månedlig, i aksjer. Da er det vel vanskelig å sitte med likvide midler i bakhånd?

    Uansett, du inspirerer. Jeg startet først med veloverveid aksjesparing etter å ha lest denne bloggen.

    Svar
  4. Finnes det en lur måte å finne ut hvor mye man må putte inn i fondene sine for å oppnå ønsket vekting når ting er «feil» fordelt?

    En slags funksjon som deler pengene på fondene korrigerer ønsket vekting?

    Svar
      • Hei igjen
        Det ble litt dårlig formulert av meg sist.
        Jeg lurte på om det finnes en enkel måte å beregne hvor mye man må sette inn på hvert av fondene man har for å gjenopprette ønsket vekting/fordeling (slik som beskrives i strategi 2). Torstein har forklart det på en ryddig måte under denne kommentaren, og jeg takker og bukker for både en interessant blogg og godt innspill fra Torstein.

        Svar
    • Dette løser du rimelig enkelt i Excel. Hvis du f.eks. har to fond i porteføljen kan du løse det slik:

      Variabler du selv oppgir:
      Fond A = A
      Fond B = B
      Ny investering = I
      Ønsket vekting Fond A = A%
      Ønsket vekting Fond B = B%

      Formler for faktisk vekting:
      Fond A = (A + B) / A
      Fond B = (A + B) / B

      Formler for fordeling av investering:
      Fond A = ((A + B + I) * A%) – A
      Fond B = ((A + B + I) * B%) – B

      Hvis investeringen er mindre enn det som er nødvendig for å oppnå ønsket vekting vil du få negativ verdi på det ene fondet. Da setter du bare alle penga inn på det andre fondet inntil vektingen kommer under investeringssummen igjen.

      Svar

Legg igjen en kommentar