Slik betaler du ned gjelden din super raskt [guide]

Mange har gjeld opp til halsen. Her har du en oppskrift som viser hvordan du kan betale ned gjelden din raskt.

For å betale ned gjeld raskt må du skaffe deg mer penger. Så enkelt er det. Jo mer penger du har til overs hver måned, desto mer har du til å nedbetale gjelden din. Dette er spesielt viktig om du har dyr gjeld, som forbrukslån, kredittkort, osv. Har du slikt er det kun en ting som gjelder, og det er å kvitte deg med den svinedyre gjelden raskt.

Du har tre alternativer for å ordne mer penger til å betale ned gjeld:

  • Redusere kostnadene dine
  • Øke inntekten din
  • Selge unna ting du ikke trenger

Det er ikke vanskelig.

Alt som kreves her er vilje og et snev disiplin!

1. Reduser kostnadene dine

Jo mer du kutter kostnadene dine, desto mer penger til å nedbetale gjelden. Det er den raskeste veien til å få mer penger mellom hendene er å redusere levekostnadene. Samtidig er det viktig å kutte der det virkelig monner. Du kan derfor beholde den berømte kaffen, som alle økonomene maser om.

Det er nemlig ikke her du skal kutte først.

Fokuser på de store tingene for å betale ned gjeld raskt

De største besparelsene gjør du gjerne når det kommer til egen bolig, transport og faste avtaler, som forsikringer og betingelser på lån. Det er liten vits i å droppe kaffen, om du uansett blåser 15 000 kroner i måneden på en bil.

I stedet skal du altså fokusere på:

A. Bosituasjon

Kjøp eller lei egen bolig etter evne. Skal du nedbetale gjelden din raskt, kan du ikke bruke halvparten av inntekten din på å bo. Finn noe rimelig eller flytt hjem til familien for en periode. Har du kjæreste kan du vurdere å flytte sammen for å redusere bokostnadene. Du eier kanskje allerede egen bolig? Flott, da kan du forhandle på renten med banken, for å få ned rentekostnadene.

Les også: Hvorfor egen bolig er en elendig investering

B. Transport

Du har kanskje bil? Selg den og kjøp sykkel. Reis kollektiv om mulig. Bil er nemlig dyrt å ha og et yndet objekt for beskatning. Mange trenger selvsagt bil. Da gjelder det å finne en som er billig i drift. Tenk gjerne elektrisk, som gjerne er best for både lommeboken og nærmiljøet.

C. Forsikringer og andre faste avtaler

Finn frem en stol og plukk opp mobilen. En 5-minutters samtale med banken, andre lånetilbydere og forsikringsselskap kan spare deg for mange tusen. Bedre betingelser på lån, forsikringer og lignende gir besparelser hver måned uten at du trenger å løfte en finger når jobben først er gjort.

D. Livsstil

Du er kanskje glad i å shoppe eller fransk gourmet? Glem det. Du har ikke lenger råd til å svi av tusener på unødvendigheter. Skal du nedbetale gjelden din raskt, så kan du ikke kaste bort penger på unødvendigheter.

E. Andre ting å spare penger på

Vær ærlig nå. Få av dine innkjøp er virkelig nødvendig.

  • Elektroniske duppeditter? Beklager, ingen må ha det siste fra Apple
  • Selg TV`en og dropp både spillkonsollen og Netflix. Ditt fokus nå er å kvitte deg med gjeld
  • Juleshopping i London eller gjeldsslave enda noen år? Valget er ditt
  • Røyk og snus er ut
  • Osv…

Det viktigste er ikke HVA du kutter, men HVOR MYE.

Her kan du se hvordan jeg sparte kr 224.500,- på ti måneder.

2. Øke inntekten

Tjen mer penger for å nedbetale enda mer på gjelden. Kostnadskutt kan nemlig ende i en livsstil du ikke ønsker., spesielt om du allerede har lav inntekt. Det er derfor viktig å ta grep for å øke inntekten i samme slengen. Inntekten kan nemlig økes i det uendelige, bare begrenset av dine egne evner og motivasjon for og lykkes.

Heldigvis er det enklere å øke inntekten enn du tror.

Tips for å øke inntekten så du kan betale ned gjeld raskt

Det enkleste er kanskje å forhandle om høyere lønn på jobben? Andre tips er:

  • Jobb overtid
  • Skaff deg en deltidsjobb
  • Selg unna ting du ikke trenger

Er du av den ivrige sorten kan du hive deg i kast med et sideprosjekt. Du trenger nemlig ikke være verdensmester i noe for å tjene penger. Alle kan vi et eller annet som andre er villige til å betale penger for. Se det som en mulighet til teste ut egne gründerevner. Nedenfor finner du noen forretningsideer, som du kan prøve ut ved siden av fulltidsjobb. Noen har bedre potensial enn andre, men alle har de lave barrierer for å sette i gang.

15 ideer til å tjene ekstra penger ved siden av fulltidsjobb:

  • Kurs andre i noe du er skikkelig god på
  • Tilby å håndtere sosiale medier for bedrifter
  • Lag presentasjoner for travle forretningsmennesker
  • Hjelp jobbsøkere med å skrive skreddersydd søknad og CV mot betaling
  • Fotograf
  • Hjelp andre med å finne kjæreste
  • Tilby redigering og korrektur av tekst
  • Tekstforfatter
  • Lei ut et rom eller to på Airbnb
  • Start en egen You Tube kanal
  • Luft noen hunder mot betaling
  • Festfikser
  • Kokk til leie
  • Reparere smarttelefoner, hvis du er teknisk anlagt
  • Frilans selger, som jobber på provisjon

Nå vet ikke jeg hva som er best for deg, men mulighetene for å tjene penger på si er i hvert fall mange. For flere tips, se gjerne dette innlegget om å tjene penger ved siden av fulltidsjobben.

Les også: Når forbrukslån plutselig blir aktuelt

3. Selge unna ting du ikke trenger

Havkajakken du ikke bruker, halloween-kostymer og mer. Eller har du kanskje klær du ikke trenger? Du har sikkert flere ting i skapet eller på loftet, som andre er villige til å betale gode penger for. Hvis du ikke har brukt det selv det siste året, så selg det på FINN, og bruke pengene til å betale ned på gjelden. Det er enkelt og du trenger ikke å betale for å annonsere heller.

Les også: Slik kvitter du deg med super dyr gjeld

Sånn, der har du en oppskrift på hvordan betale ned gjeld raskt. Jeg forventer at faste lesere har kontroll, men for nye lesere kan det jo være en åpenbaring. Samtidig er ikke all gjeld feil. Hvis du tar opp lån for å investere, og investeringen forventes å gi bedre avkastning enn hva lånet samlet koster, så er det ofte greit.

Kjære lesere, hva er deres beste tips for å betale ned gjeld raskt?

10 kommentarer om “Slik betaler du ned gjelden din super raskt [guide]”

  1. De fleste av oss har et huslån. Hva med strategi for å betale ned denne?

    Flexilån – dumpe all tilgjengelig inntekt inn på dette inntil det er nedbetalt. Ta av flexilånet for å dekke det man evt. ville hatt som buffer (bilrep. varmtvannstank, vinduer som knuser osv)?

    Andre gode ideer?

    Svar
    • Hei Roffe,

      Du kan bruke akkurat den samme strategien til det. Ingen grunn til å gjøre det komplisert. Å nedbetale gjeld raskt handler ganske enkelt om å ha mest mulig penger til overs hver måned. Som du skjønner, handler dette, som ved aksjesparing, om å få høyest mulig sparerate.

      Svar
  2. En kommentar til punkt 1:
    Lag en oversikt (I Excel, Google Sheets e.l) over hvilke forsikringer og faste utgifter (mobil, internett) du har som kan forhandles ned, og ta en ringerunde til de du bruker samt andre tilbydere og få pressa ned prisene så mye som mulig. Gjør det i tillegg til en vane å se over disse en gang i året eller så, for å være sikker på at du ikke betaler for mye.

    En motiverende faktor for min egen del er å føre inn før- og nåprisen i dokumentet så du ser hvor mye du sparer årlig!

    Svar
    • Hei Østkantøkonomi,

      Bra plan! Akkurat den forhandlingsplanen der er super viktig om en skal få de beste betingelsene. Bare å ringe banken å forhandle i vei, men kun en gang i året. Hvis ikke står en i fare for å ta fokus fra hva som virkelig teller, nemlig å tjene nok penger.

      Svar
  3. Super blogg, keep it up! Urelevant spørsmål i forhold til innlegget men når det gjelder boligkreditt, er det mulig å få noe mer enn 60% av boligens verdi så vidt du vet? Kjøpte boligen min med egenkapital og synes det var genialt med «mulighetsfondet» som du pratet om!

    Svar
    • Hei Kristian,

      Hyggelig at du liker den vesle bloggen min! Mener å huske at 60 prosent grensen for boligkreditt er satt av Finanstilsynet, og kan dermed ikke unnvikes. Samtidig finnes det sparekontoer med rente på linje med de beste tilbudene på boliglån med flytende rente. Sånn sett kan man jo alltids bygge en kontantreserve. Enten ved å spare opp pengene selv, eller låne opp på boligen, og sette pengene til side i påvente av en mulighet. Mange veier til Rom her.

      Svar
  4. Genialt, har ikke tenkt på det. Så lenge man får høyere boliglån enn boligkreditt så vil det vell lønne seg. Tapet pga den lille lille renteforskjellen mellom boliglånet og sparekontoen vil bli visket ut i og med at man får opptil flere hundre tusen ekstra tilgjengelig kapital å investere. Det gjør enorm forskjell over tid.

    Svar
  5. Jeg bruker AVIDA sin sparekonto som Finansnerden nevner som mulighet her. har 1,9% på boliglånet og 2,05% hos AVIDA. 0,15% i min favør tilogmed 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar