Helgelesing: Alle boblers mor

Alle boblers mor, samt ukens linker om å investere, spare og tjene penger.

Nei, jeg snakker ikke om boligmarkedet i Oslo. Det blir for peanøtter å regne sammenlignet med Japan. Verdsettelsen av japanske aksjer steg nemlig tre ganger raskere enn selskapenes inntjening på 80-tallet. Det vil si at prisingen i aksjemarkedet løp fra verdiskapningen i de underliggende bedriftene. Noen ganger er en høyere verdsettelse fortjent, som når fremtiden til en bedrift plutselig fremstår som lysere enn den gjorde i går. Det var forsåvidt tilfellet i Japan. Bare synd euforiske investorer overdrev potensialet så til de grader. Resultatet ble at prisingen løp amok og aksjemarkedet eksploderte i en sky av møkk.

Det er hva som skjer når investorer mister bakkekontakten.

Argumentet: «Hva med Japan?»

Å tenke og investere langsiktig er en av få fordeler vanlige folk kan ha i aksjemarkedet. Som nyfrelst aksjefantast er det fort gjort å ta seg i å prakke sin nyvunnede religion på andre. Prøv og du kan banne på å få «hva med Japan?» argumentet midt i fleisen. Det er flere ting å lære fra japanernes økonomiske problemer i kjølvannet av boblen som sprakk. Dessverre virker det som at folk flest har misforstått det hele.

Her er hva Ben Carlson mener vi burde ha lært av krisen i Japan:

1. Aldri undervurder hvor høyt euforiske investorer kan løfte prisen på aksjer

Dette slår begge veier. Pendelen svinger frem og tilbake, og ser ut til lå svinge lenger enn noen skulle først tro var mulig. Boblen i Japan kan se ut til å være den største boblen i historien. Dessverre har folk en lei tendens til å glemme slikt. Regn derfor med at det vil skje igjen.

2. Pris har noe å si

Pris er hva vi betaler, mens verdi er hva vi får. Verdsettelse er ikke et verktøy for å time aksjemarkedet. Hvis du prøvde deg i japanske aksjer før boblen sprakk, så ville du vært ute av markedet mange år før boblen sprakk. Det er lett å se i etter tid, men står man midt i galskapen er det lett å la seg blende.

3.  Å være bombesikker leder sjelden til gode beslutninger

Folk var sikre på at Japan vill ta over for USA som verdens største økonomi. Og hvem kan klandre dem? Det var nemlig få som talte flertallet i mot.

4. Ikke invester alle dine penger i hjemlandet ditt

Hvis du bodde i Japan og hadde alle pengene i japanske aksjer, så ville du ikke bare fått tiår med elendig avkastningen. Du måtte også ha levd igjennom noen magre år, mens økonomien sakte stablet seg på bena.

5. Ikke invester alle pengene dine i en enkelt aktivaklasse

Japanske statsobligasjoner kastet av seg over 6,1% årlig fra 1990 til 2015. Det er langt bedre enn det japanske aksjemarkedet i denne perioden.

6. Du unngår total utslettelse ved å spre pengene over flere kurver

Hele poenget med å spre pengene på flere kurver er å unngå en japaner. Eller, en situasjon lik hva vi så i Japan på 1990-tallet. Det globale aksjemarkedet har nemlig klart seg fint siden den gang, selv når vi tar med avkastningen i japanske aksjer.

Diagram: Utviklingen i japanske aksjer ved indeksen NIKKEI 225 fra 1990 til 2015.

Utviklingen i NIKKEI 225

Og med det ønsker jeg alle en fortsatt topp helg. Ukens linker finner dere nedenfor.

– Finansnerden

Topp lesestoff om å investere, spare og tjene penger

 _______________

Investere penger

Spare penger

Tjene penger

Annet

Interessant? Del gjerne med andre og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

Legg igjen en kommentar