Aksjeporteføljen opp til vanvittige kr 939.000,- i august

Aksjeverdiene steg til nye høyder, til tross for fall i fremvoksende markeder. Samtidig satte jeg ny personlig rekord i baksmell på skatten. Hurra!

Porteføljen er opp fra kr 912.621,- til kr 929.450,- siden forrige porteføljeoppdatering. Det er skarve kr 16.829,- eller nesten 2% siden juli. Og det til tross for at jeg ikke har handlet en eneste fondsandel denne måneden. Jeg har nemlig kjøpt meg bil. Legg til de kr 9.550,- i utbytte jeg fortsatt har stående og verdiene lander til sammen på kr 939.000,-. Det er ny rekord for Fuck You Money porteføljen siden jeg startet dette prosjektet tilbake i mars 2014.

Tidenes baksmell på skatten i år

Neida, jeg har ikke kjøpt bil. Jeg har bare satt ny personlig rekord i baksmell på skatten. Det er ikke mye, men kr 30.000,- til kemneren er drepen for kontantstrømmen i privatøkonomien min denne måneden. Jeg hadde beregnet å skylde omtrent halvparten, men tydeligvis var jeg ikke stødig nok med matematikken og landet på det dobbelte. Dette er jo sure penger, men de er statens, så det er bare å hoste opp.

På den lyse siden fikk jeg i hvert fall baksmell og ikke penger igjen.

Les også: Hvordan jeg investerer

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier per 31 august 2018.

Aksjeporteføljen august 2018

Aksjeverdiene videre opp i august

Det ble kjøpt lite fondsandeler denne måneden. Likevel gikk aksjeverdiene opp, da aksjemarkedet generelt fortsatte oppover. Endelig er Fuck You Money porteføljen i nærheten av min første million investert i aksjer. Og når det skjer, vel, da er det bare å jobbe videre for å nå million nummer to, osv. Mange sier den første er den enkleste, men det er først når snøballen begynner å rulle at det blir gøy. Dessverre tar det tid før du ser resultater av rentesrente effekten, så det gjelder å ha evne til å sitte løpet ut.

Fuck You Money Porteføljen er opp fra kr 882.762,- til kr 939.000,-. siden 1 januar 2018.

Det er ikke opp mer enn kr 56.238,- eller nesten 6,5% siden årsskiftet. Mye av forklaringen finner du i at fremvoksende markeder har falt en del hittil i år. Handelskrig, gjeld og sterkere amerikansk dollar er noen av tingene som bekymrer investorene. Dette er dog midlertidig støy for den langsiktige, og skulle det komme en skikkelig smell skal jeg fråtse grådig i billige aksjer.

Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014.

Les også: Hvorfor egen bolig er en elendig investering

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til i dag.

Fuck you money august 2018

Les også: Hvordan jeg klarte å spare kr 224.500 på 10 måneder

Alle aksjefond videre opp i august med to unntak

Alle aksjefondene steg i august unntatt KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 og iShares MSCI EAFE Value ETF. Det overrasker ikke ettersom børsene i både fremvoksende markeder og Europa har vært labre den siste tiden. Best denne måneden var Vanguard Value Index ETF (VBR) som var opp over 4%. Det er tydelig at små amerikanske verdiselskaper fortsatt er i vinden. Slikt går jo i sykluser, og verdiselskaper generelt har gjort det elendig sammenlignet med resten av markedet siden Finanskrisen i 2007-09.

Les også: Hvordan bli økonomisk uavhengig

Diagram 2: Aksjefondenes utvikling den siste måneden.

Aksjefondenes utvikling i august 2018

Aksjeporteføljens sammensetning i august

Igjen, her skjer det lite om dagen. Gitt utviklingen fra en måned til den neste vil du se lite endringer her, gitt at ikke det skjer noe dramatisk i markedet eller at jeg plutselig kjøper fondsandeler for større beløp

Les også: Derfor trenger du Fuck You Money

Figur: Aksjeporteføljens sammensetning ved månedsskifte (blå) og målbildet (oransje).

Porteføljens sammensetning i august 2018

Kjære lesere, hvordan gikk det med investeringene deres i august?

36 kommentarer om “Aksjeporteføljen opp til vanvittige kr 939.000,- i august”

    • Hadde tenkt til å påpeke det samme – gratulerer uansett!

      Selv er jeg opp ganske mange prosent, selv om det (dessverre) er mest grunnet bidrag fra egen lomme. Da er det deilig å la seg motivere av det langsiktige målet!

      Svar
    • Hei Investorkilden,

      Hehe. Ja, det var vel det. Men på en annen side; det er når du er ung og har uendelig energi og motivasjon det er enklest å jobbe døgnet rundt for å tjene mest mulig penger. Sånn sett kan den første millionen var den enkleste.

      Svar
  1. Eskalerende handelskrig. Kollaps i kryptoboblen. Børsvinnerne Facebook og Twitter kneler. Kapitalflukt fra fremvoksende økonomier.

    Hva er dine tanker om å midlertidig selge seg ned/ut, for å ha mulighet til å time en potensiell korreksjon/et kræsj?

    Hvilken relative andel har du stående i frie midler, klare for å sveipe inn i et fallende marked og kjøpe aksjer på billigsalg?

    Svar
    • Hei Audar,

      Har dårlig erfaring med å time exit fra aksjemarkedet. Vanvittig vanskelig, da alskens indikatorer nettopp ikke er annet enn indikatorer. De indikerer at noe kan skje, men sier lite om når det vil skje. De som treffer har gjerne bare flaks og det er håpløst å treffe systematisk over tid. Kjøp derimot er mye enklere å time. Det er lett å se når markedet prises under historiske snitt. Det viktigste en gjør er dermed å alltid ha litt kontanter i bakhånd til å kjøpe ekstra når markedet korrigerer.

      Svar
      • Her er jeg litt uenig med deg Finansnerden. Jeg har excel ark (eller rettere sagt numbers for mac) som viser at over tid så lønner det seg å følge en indikator. Har faktisk brukt tre modeller og alle tre slår osebx index over tid. Jeg tar med både transaksjonskostnader og spread kostnader for hver enkelt transaksjon. Har backlogget til 1983. Grunne til at dette funker, er at det er rett og slett relativt enkelt å nevne en indikator som alltid er tilstede under et «krakk». jeg snakker om de store nedgangene. Og matematisk kommer du ikke unna at det fra en 50% nedgang trengs 100% oppgang for å komme i 0 ( ikjke medtatt inflasjon og slikt). Hvis du da kan unngå store deler av en nedgang oppveier dette den lavere avkastningen du får i de gode tidene. Det som igjen er fint med det er at i de gode tidene så er selv halve avkastningen «godt nok» så lenge du slipper de dårlige tidene. Prøv feks selv med å kjøpe/selge osebx hver gang denne går over/under 365dagers snitt. Resultatet over tid er slående. ja du vil i noen tilfeller gå inn og ut kanskje 3 ganger ila en kort periode, noe som ser helt håpløst ut, men det koster mindre enn du tror. Ca 0,5% i kurtasje og spread pluss et evt tap ifm store kurssvingninger dagen man går ut/inn. Du kan kanskje underperforme i mange år, men med en hyggelig avkastning allikevel, men etter en stund drar formelen fra. Fra 1983-2017 er det vel ca dobbelt avkastning ( 77x for 365 formel og ca 42x for index). Den beste siden ved dette er at volaliteten synker betraktelig, så den dagen du skal ta ut et fast beløp i lønn i året vil dette hjelpe deg selv i de årene formelen underperformer sett fra en ren akkumulert avkastning også. Nå som alle mener vi ligger an til neste krakk innen kort tid vil dette være en kjempefordel. Kan gjerne sende deg dataene så slipper du å gjøre all jobben sjøl hvis du vil se på det.

        Svar
  2. Haha, ja leste selv den setningen 2-3 ganger @Investorkilden

    Er det ikke snart på tide du forteller oss hardspikkafans hva du driver med i den aktiveforvaltet delen? Har også ikke fått med meg hvor du får utbytte i fra?

    Syns du jeg har en litt trasig tone er det fordi jeg har en konkurranse med deg om FYMP å du leder…

    Svar
    • Hei komigjen,

      Haha. Hyggelig at jeg være til motivasjon 😉 Kommer inn på det etterhvert. Men foreløpig blir den delen av porteføljen litt i skyggenes dal. Utbytte derimot er åpent. De kommer fra de børsnoterte fondene og posten i Kongsberg Gruppen ASA.

      Svar
  3. Herlig blogg! Har fulgt denne nå i litt over 1 år. Kan ikke si annet enn at dette er imponerende bra og lærerikt.
    Hvordan ser du eventuelt på et fremtidig bear marked? vurderer du å vekte ned i ulike markeder eller velger du å sitte gjennom å heller ha litt kontanter klar for kjøp på lavere nivåer ?

    Svar
    • Hei Brokkis,

      Hyggelig at du liker bloggen! Bjørnemarkeder kommer og går. Ikke noe spesielt med det. Bare ha en plan som lar deg utnytte mulighetene de gir, og ikke minst, alltid ha kontanter i bakhånd. Tradisjonell rebalansering på tvers av fond og mekaniske metoder som «value averaging» holder i massevis. Ingen grunn til å bli for komplisert.

      Svar
  4. Tanker om å vekte deg enda mer opp i EM om det faller betydelig mer enn markedet ellers? Er vell ned 15-20% så langt i år.

    Svar
    • Hei Kristian,

      Med faste vekter for de ulike fondene vil rebalansering automatisk føre til at jeg kjøper ekstra i EM om det faller mest.

      Svar
  5. Hei!
    Har du noen tanker om å gå inn i kraftmarkedet nå som du er tett på millionen? Det finnes fond en kan benytte seg av der, for enkelhets skyld.
    Fordelen er jo at du får diversifisert porteføljen din, dette markedet har omtrent null korrelasjon til aksjemarkedet.

    Svar
  6. Hei. Bra blogg:)
    Har du alle posisjonene dine gjennom aksjesparekonto? Eller har du flere investeringskontoer? Har du tips til hvordan dette bør struktureres for å komme best ut på kost?

    Svar
    • Hei Hh,

      Hyggelig at du liker bloggen!

      Alle norsk registrerte aksjefond eies gjennom aksjesparekonto hos fondsleverandør og ETF`ene står på fondskonto. Ideelt sett burde jeg funnet europeiske versjoner av disse uten utbytteutbetaling og hive dem inn på en aksjesparekonto også. Men inntil videre er det slik det ser ut.

      Svar
      • Heisann,
        Er det en grunn til at du har aksjesparekonto hos fondsleverandør kontra feks Nordnet eller annen løsning? Sparer kostnader?

        Svar
  7. Hei.
    Takk for en interessant blogg.
    Har du noen gode ideer på hvordan man oppretter en mest mulig kostnadseffektivt spareavtale i ETF’er? Jeg har sansen for flere av ETF’ene du har i din portefølje. Jeg bruker selv Nordnet, men her tilbys kun et fåtall ETF’er ifm spareavtale (uten gebyr). Gjennom ASK kan man ikke handle disse Amerikanske ETF’ene, og gjennom Zero konto har man ikke anledning til å ha valutakonto, hvilket medfører en valuta spread på 0,5% + kurtasje ved kjøp/salg. Ved enkelt-eller større kjøp så er jo ikke dette så ille, men ved fast månedlig sparing over en lang tidshorisont blir dette fort mye unødvendige kostnader. Jeg har omtrent tatt det for gitt at Nordnet er blant de beste på kostnader og ETF/fondsutvalg. Mener å huske at man gjennom direkte kundeforhold hos eksempelvis Vanguard får tilgang til å kjøpe et utvalg av deres ETF’er og fond kostnadsfritt.
    Tips eller ideer til hvordan man mest mulig kostnadseffektivt kan opprette en månedlig spareavtale med Amerikanske ETF’er tas i mot med stor takk. Dette i kombinasjon med utsatt skattefordel vektlegges også høyt.

    Svar
  8. Hei,

    Tips til hvordan man mest mulig kostnadseffektivt handler eksempelvis Vanguard sine ETF’er gjennom en spareavtale? Dette er typiske ETF’er som ikke tilbys gjennom spareavtale som for eksempel gjennom Nordnet. Hva utløser slike type ETF’er i forhold til skatt og rapportering?

    Svar
  9. Bør ha vært opptatt med å hamstre temmelig mye aksjer for å kunne rettferdiggjøre å ha skoftet en hel månedsoppdatering…

    Svar
  10. Hei, bare går rett på sak jeg;
    1. «På den lyse siden fikk jeg i hvert fall baksmell og ikke penger igjen.» Er det fordi du «lånte» staten sine penger i cirka ett år og investerte dem med høyere forventet avkastning enn hvis du heller hadde «lånt» penger til staten i ett år og fått dem tilbake igjen med en lavere rentekompensasjon? (usikker på hva renta er når man får igjen skattepenger)
    2. «Mange sier den første (millonen) er den enkleste» – burde ikke de siste millionene være enklere fordi man tjener mer renter på større summer? Gitt at forbruket og inntekten er den samme, selvsagt. Skjønner heller ikke hvis det bare er psykologisk at man tror den første millionen er enklere å oppnå 😛
    3. Og valgte du KLP sitt indeksfond (aksjeglobal V) fordi den har lavest forvaltningsgebyr blant alle indeksfondene? Og dermed sagt på en indirekte måte; det spiller ingen rolle hvilket indeksfond det er så lenge det er globalt og følger MSCI som referanseindeks?

    Svar
  11. Baksmell lønner seg. Gratis lån av staten i et år ja, og bittelitt rente etter det :-). Betal så lite skatt du kan, og få baksmell, every time.

    Svar
  12. Brukbart med «kortsiktig støy» og kjøpsmuligheter om dagen. Får vi ein oppdatering snart?
    Jeg trenger at favorittøkonomibloggen min minner meg på at det som pågår går over på sikt.

    Svar
  13. Nå har kanskje portføljen fått seg en liten smell? Min portefølje har hvert fall fått seg en smell, men ikke så hard smell som det kunne ha blitt hvis dollar hadde holdt seg lavere. Yikes, lover egentlig ikke bra hvis dollar skulle svekke seg. Jeg lurer på hvor stort fall må til før du bruker noe av kruttet? Fremvoksende nærmer seg vel 25% fall siden toppen. Jeg er usikker på hva gjøre nå, skal man vente på større fall eller benytte sjansen til å handle billig?? Tror jeg sjanser på å vente en stund, virker ikke som dette snur med d første og kronekursen er jo deprimerende. Er det kanskje tid for å plassere noe penger i renter og norske fond mon tro?

    Svar
  14. Ikke for å mase, men kanskje en ny post snart? Vi er jo midt i det som kan gjøre oss rik i neste omgang er vi heldige bare det fortsetter endel ned til…. Jeg følger ut/inn strategien min som jeg har omtalt såvidt tidligere og har derfor en hyggelig avkastning på 10% hittil v -1,29% på Osebx som er den indexen jeg sammenligner meg med da den er i kroner og det er der jeg investerer.
    36% v 21% siden 6des 2016 da jeg begynte :-). God Jul og Godt Nyttår ønskes.

    Svar

Legg igjen en kommentar