Aksjeportefølken opp til kr 939.000,- i august

Aksjeporteføljen opp til vanvittige kr 939.000,- i august

Aksjeverdiene steg til nye høyder, til tross for fall i fremvoksende markeder. Samtidig satte jeg ny personlig rekord i baksmell på skatten. Hurra!

Porteføljen er opp fra kr 912.621,- til kr 929.450,- siden forrige porteføljeoppdatering. Det er skarve kr 16.829,- eller nesten 2% siden juli. Og det til tross for at jeg ikke har handlet en eneste fondsandel denne måneden. Jeg har nemlig kjøpt meg bil. Legg til de kr 9.550,- i utbytte jeg fortsatt har stående og verdiene lander til sammen på kr 939.000,-. Det er ny rekord for Fuck You Money porteføljen siden jeg startet dette prosjektet tilbake i mars 2014.

Tidenes baksmell på skatten i år

Neida, jeg har ikke kjøpt bil. Jeg har bare satt ny personlig rekord i baksmell på skatten. Det er ikke mye, men kr 30.000,- til kemneren er drepen for kontantstrømmen i privatøkonomien min denne måneden. Jeg hadde beregnet å skylde omtrent halvparten, men tydeligvis var jeg ikke stødig nok med matematikken og landet på det dobbelte. Dette er jo sure penger, men de er statens, så det er bare å hoste opp.

På den lyse siden fikk jeg i hvert fall baksmell og ikke penger igjen.

Les også: Hvordan jeg investerer

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier per 31 august 2018.

Aksjeporteføljen august 2018

Aksjeverdiene videre opp i august

Det ble kjøpt lite fondsandeler denne måneden. Likevel gikk aksjeverdiene opp, da aksjemarkedet generelt fortsatte oppover. Endelig er Fuck You Money porteføljen i nærheten av min første million investert i aksjer. Og når det skjer, vel, da er det bare å jobbe videre for å nå million nummer to, osv. Mange sier den første er den enkleste, men det er først når snøballen begynner å rulle at det blir gøy. Dessverre tar det tid før du ser resultater av rentesrente effekten, så det gjelder å ha evne til å sitte løpet ut.

Fuck You Money Porteføljen er opp fra kr 882.762,- til kr 939.000,-. siden 1 januar 2018.

Det er ikke opp mer enn kr 56.238,- eller nesten 6,5% siden årsskiftet. Mye av forklaringen finner du i at fremvoksende markeder har falt en del hittil i år. Handelskrig, gjeld og sterkere amerikansk dollar er noen av tingene som bekymrer investorene. Dette er dog midlertidig støy for den langsiktige, og skulle det komme en skikkelig smell skal jeg fråtse grådig i billige aksjer.

Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014.

Les også: Hvorfor egen bolig er en elendig investering

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til i dag.

Fuck you money august 2018

Les også: Hvordan jeg klarte å spare kr 224.500 på 10 måneder

Alle aksjefond videre opp i august med to unntak

Alle aksjefondene steg i august unntatt KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 og iShares MSCI EAFE Value ETF. Det overrasker ikke ettersom børsene i både fremvoksende markeder og Europa har vært labre den siste tiden. Best denne måneden var Vanguard Value Index ETF (VBR) som var opp over 4%. Det er tydelig at små amerikanske verdiselskaper fortsatt er i vinden. Slikt går jo i sykluser, og verdiselskaper generelt har gjort det elendig sammenlignet med resten av markedet siden Finanskrisen i 2007-09.

Les også: Hvordan bli økonomisk uavhengig

Diagram 2: Aksjefondenes utvikling den siste måneden.

Aksjefondenes utvikling i august 2018

Aksjeporteføljens sammensetning i august

Igjen, her skjer det lite om dagen. Gitt utviklingen fra en måned til den neste vil du se lite endringer her, gitt at ikke det skjer noe dramatisk i markedet eller at jeg plutselig kjøper fondsandeler for større beløp

Les også: Derfor trenger du Fuck You Money

Figur: Aksjeporteføljens sammensetning ved månedsskifte (blå) og målbildet (oransje).

Porteføljens sammensetning i august 2018

Kjære lesere, hvordan gikk det med investeringene deres i august?

15 thoughts on “Aksjeporteføljen opp til vanvittige kr 939.000,- i august

  1. Hadde tenkt til å påpeke det samme – gratulerer uansett!

   Selv er jeg opp ganske mange prosent, selv om det (dessverre) er mest grunnet bidrag fra egen lomme. Da er det deilig å la seg motivere av det langsiktige målet!

  2. Hei Investorkilden,

   Hehe. Ja, det var vel det. Men på en annen side; det er når du er ung og har uendelig energi og motivasjon det er enklest å jobbe døgnet rundt for å tjene mest mulig penger. Sånn sett kan den første millionen var den enkleste.

 1. Eskalerende handelskrig. Kollaps i kryptoboblen. Børsvinnerne Facebook og Twitter kneler. Kapitalflukt fra fremvoksende økonomier.

  Hva er dine tanker om å midlertidig selge seg ned/ut, for å ha mulighet til å time en potensiell korreksjon/et kræsj?

  Hvilken relative andel har du stående i frie midler, klare for å sveipe inn i et fallende marked og kjøpe aksjer på billigsalg?

  1. Hei Audar,

   Har dårlig erfaring med å time exit fra aksjemarkedet. Vanvittig vanskelig, da alskens indikatorer nettopp ikke er annet enn indikatorer. De indikerer at noe kan skje, men sier lite om når det vil skje. De som treffer har gjerne bare flaks og det er håpløst å treffe systematisk over tid. Kjøp derimot er mye enklere å time. Det er lett å se når markedet prises under historiske snitt. Det viktigste en gjør er dermed å alltid ha litt kontanter i bakhånd til å kjøpe ekstra når markedet korrigerer.

   1. Her er jeg litt uenig med deg Finansnerden. Jeg har excel ark (eller rettere sagt numbers for mac) som viser at over tid så lønner det seg å følge en indikator. Har faktisk brukt tre modeller og alle tre slår osebx index over tid. Jeg tar med både transaksjonskostnader og spread kostnader for hver enkelt transaksjon. Har backlogget til 1983. Grunne til at dette funker, er at det er rett og slett relativt enkelt å nevne en indikator som alltid er tilstede under et “krakk”. jeg snakker om de store nedgangene. Og matematisk kommer du ikke unna at det fra en 50% nedgang trengs 100% oppgang for å komme i 0 ( ikjke medtatt inflasjon og slikt). Hvis du da kan unngå store deler av en nedgang oppveier dette den lavere avkastningen du får i de gode tidene. Det som igjen er fint med det er at i de gode tidene så er selv halve avkastningen “godt nok” så lenge du slipper de dårlige tidene. Prøv feks selv med å kjøpe/selge osebx hver gang denne går over/under 365dagers snitt. Resultatet over tid er slående. ja du vil i noen tilfeller gå inn og ut kanskje 3 ganger ila en kort periode, noe som ser helt håpløst ut, men det koster mindre enn du tror. Ca 0,5% i kurtasje og spread pluss et evt tap ifm store kurssvingninger dagen man går ut/inn. Du kan kanskje underperforme i mange år, men med en hyggelig avkastning allikevel, men etter en stund drar formelen fra. Fra 1983-2017 er det vel ca dobbelt avkastning ( 77x for 365 formel og ca 42x for index). Den beste siden ved dette er at volaliteten synker betraktelig, så den dagen du skal ta ut et fast beløp i lønn i året vil dette hjelpe deg selv i de årene formelen underperformer sett fra en ren akkumulert avkastning også. Nå som alle mener vi ligger an til neste krakk innen kort tid vil dette være en kjempefordel. Kan gjerne sende deg dataene så slipper du å gjøre all jobben sjøl hvis du vil se på det.

 2. Haha, ja leste selv den setningen 2-3 ganger @Investorkilden

  Er det ikke snart på tide du forteller oss hardspikkafans hva du driver med i den aktiveforvaltet delen? Har også ikke fått med meg hvor du får utbytte i fra?

  Syns du jeg har en litt trasig tone er det fordi jeg har en konkurranse med deg om FYMP å du leder…

  1. Hei komigjen,

   Haha. Hyggelig at jeg være til motivasjon 😉 Kommer inn på det etterhvert. Men foreløpig blir den delen av porteføljen litt i skyggenes dal. Utbytte derimot er åpent. De kommer fra de børsnoterte fondene og posten i Kongsberg Gruppen ASA.

 3. Herlig blogg! Har fulgt denne nå i litt over 1 år. Kan ikke si annet enn at dette er imponerende bra og lærerikt.
  Hvordan ser du eventuelt på et fremtidig bear marked? vurderer du å vekte ned i ulike markeder eller velger du å sitte gjennom å heller ha litt kontanter klar for kjøp på lavere nivåer ?

  1. Hei Brokkis,

   Hyggelig at du liker bloggen! Bjørnemarkeder kommer og går. Ikke noe spesielt med det. Bare ha en plan som lar deg utnytte mulighetene de gir, og ikke minst, alltid ha kontanter i bakhånd. Tradisjonell rebalansering på tvers av fond og mekaniske metoder som “value averaging” holder i massevis. Ingen grunn til å bli for komplisert.

  1. Hei Kristian,

   Med faste vekter for de ulike fondene vil rebalansering automatisk føre til at jeg kjøper ekstra i EM om det faller mest.

Leave a Reply

Your email address will not be published.