Helgelesing: 5 tegn på at du ikke sparer nok penger

Tegn på at du ikke sparer nok penger, samt topp lesestoff om det å investere, spare og tjene penger

Å tjene masse penger er ikke nok til å gjøre deg rik.

Det hjelper lite om du tjener millioner i året hvis alle pengene svis av på en ekstravagant champagne livsstil. Ønsker du å bygge formue av noe slag, er det viktig å sette av nok penger. Jeg sier helst mer enn 50% av utbetalt inntekt årlig, men det er kanskje noe ekstremt for nybegynnere.

Uansett er sjansen stor for at du sparer alt for lite penger. Noen tegn på at det er tilfelle finner du nedenfor.

Les også: Hvordan bli økonomisk uavhengig

1. Du lever fra hånd til munn

Klarer du så vidt å betale alle regningene fra en måned til den neste? Da er du ikke alene. Dessverre er det hva som kalles å leve fra «lønnslipp til lønnslipp», og gjør det umulig å spare penger.

Hvordan skjerpe seg: For å komme ut av denne suppen kan du tjene mer penger eller kutte kostnadene betydelig. Ideelt sett bør man hive seg over en kombinasjon. Blindt fokus på å redusere levekostnader ender fort i en kjip livsstil man ikke orker opprettholde over tid.

Les også: Hvordan jeg klarte å spare kr 225.500,- på ti måneder

2. «Jeg skal starte å spare penger så fort jeg tjener bedre»

Dette er bare tull. Tiden for å starte med å sette av penger til sparing og investeringer er i dag.

Samtidig er viktig å lære seg å håndtere egne penger så raskt som mulig. Det er gjerne en prosess. Det kan derfor være greit å starte i det små, mens man fortsatt lærer hvordan ting fungerer.

Hvordan skjerpe seg: Ikke utsett sparingen til etter nyttår eller lignende. Start i dag, og se det som en fast kostnad, som trekkes fra lønnskontoen din hver måned. Det kalles å betale seg selv først, og er nødvendig hvis du skal ha noen sjanse til å bygge formue.

3. Du bruker brorparten av inntekten din på bolig

Vi nordmenn er verdensmestere i å ta opp boliglån. Med et glohett boligmarked i Oslo-området er det mange som tar seg gjeld til oppetter halsen. Konsekvensen er at man gjerne «bor seg i hjel» med minimale muligheter til å sette av penger til andre ting.

Hvordan skjerpe seg: Vurder å kjøpe en mindre bolig. Målet her er å få ned de løpende driftkostnadene. Det er liten vits i å bytte til noe mindre hvis de faste kostnadene av eie den nye og mindre boligen er de samme. Unntaket er hvis bytte frigjør større mengder penger, som plasseres i mer produktive ting.

4. Du har ikke kontroll på kostnadene

De fleste vet hva som ramler inn på lønnskontoen hver måned. Hvor mye som renner ut er en annen ting. Vet du egentlig hvor mye du svir av totalt på mat, bolig, uteliv og shopping? Det er sannsynligvis mer enn du tror, så mulighetene til å kutte burde være gode.

Hvordan skjerpe seg: Gjør som meg, og sett opp et budsjett du klarer å holde. Samtidig er det ikke så viktig hva du bruker pengene dine på, så lenge du ikke bruker mer enn planlagt totalt. Elsker du kaffe-latte, og det er noe som er viktig for deg, så skal du få bruke penger på det. Bare husk på totalen, og at når det er tomt for penger, så er det faktisk nettopp det.

Les også: Et budsjett som er lett å holde

5. Du har ikke spart opp en buffer

Å sette opp en bufferkonto med penger til uventede hendelser er viktig. Livet har nemlig en tendens til å ikke alltid gå som planlagt. Hvis du enda ikke har tenkt på det, så er det på tide å komme i gang.

Hvordan skjerpe seg: Start med å spare til buffer i dag. Hvor mye du bør sette av her vil variere med egen livssituasjon. Den som har ansvar for en haug barn må naturligvis beregne en større buffer en single, da de risikerer større uventede utgifter.

Med det ønsker jeg alle en strålende pinsehelg! Ukens linker finner du nedenfor.

– Finansnerden

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap. Lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

8 kommentarer om “Helgelesing: 5 tegn på at du ikke sparer nok penger”

  1. Smarte tips! Helt enig med deg, men til punkt nr 3, ja prisene er over styr, men virker ikke som det
    skal stoppe med det første, selv om det en dag må det selvsagt det. Hva ville du gjort hvis du bodde i Oslo område med dine foreldre, nesten ferdig med studier og har snart en sikker jobb med 500k i året? Et sted må jeg bo, og leie føler jeg ikke er noe alternativ da sparingen ikke holder følge med prisstigning og skattemessig ikke lønnsomt. Må jo ut med 2 mill for et bøttekott i Oslo området nå. Har du noe tips her? Blir lite aksjesparing når 90% av lønnen går til boligsparing.

    Svar
    • Hei Ole,

      Det kommer helt an på hvordan du ønsker å leve. Er du ung ville jeg vurdert å flytte inn i et kollektiv sentralt i en av de større byene, for så å bruke brorparten av inntekten på å laste opp BSU, boligsparekonto og aksjefond. Men som sagt, kommer an på alder og hvordan du ønsker å leve. Ville kjørt en kombo hvor halvparten går til anskaffelse av en fornuftig egen bolig i sentrale strøk og aksjer.

      Svar
      • Takk for svar!
        Kollektiv er en mulighet, men er det ikke lurt å kjøpe når man kan? Er 25 år . Har fått et boliglån på ca 3.4 mill, men er «redd» for å kjøre dette i en 40 kvadrat i sentrale Oslo i disse tider, men vil jo kjøpe for og bo i minst 5 år, så da er det kanskje greit. Lån på 3,4mill og inntekt på 500k vil jo mesteparten av inntekt gå i bo og veldig lite i sparing. BSU er nesten fylt opp og planer og la denne stå i fred så lenge jeg kan. Spørsmålet er om man skal vente til markedet roer seg eller bare hoppe ut i det! Er ikke lett og ta et valg her!

        Må skryte igjen av bloggen din, digger måten du skriver på! Keep it up!

        Svar
        • Jeg ville eid min egen bolig, men spørsmålet blir til hvilken pris. Det finnes nok av Oslo boere som bor seg ihjel. Ellers er herrene Andreassen og Andreassen begge flinke økonomer med vidt forskjellig syn på hvorvidt man bør kjøpe bolig i dagens marked. Det finnes altså gode argumenter for både at prisene skal fortsette opp/stagnere og boligkrasj. Anbefaler at du setter deg inn i begges synspunkter, for så å gjøre opp din egen mening. Selv angrer jeg litt på at jeg ikke kjøpte mer aksjer, da jeg var yngre.

          Lykke til med valget!

          PS. Hyggelig at du liker bloggen. Er en sucker for komplimenter 😉

          Svar
  2. Bra innlegg. Det er mange feller i boligmarkedet. Her er noen av de vanligste:
    * Man kjøper aldri sin første bolig, og blir dermed en evig leietaker. Da går man glipp av mye «tvungen» sparing og oppbygging av formue over tid.
    * Man kjøper egen bolig, men de samlede boligkostnadene er alt for store i forhold til den disponible inntekten.
    * Man flytter for ofte, noe som innebærer store transaksjonskostnader.

    Ofte går debatten på om man bør eie eller leie, men dette blir litt for enkelt. Syns derfor det er flott at du flere ganger har skrevet om at man ikke må bo seg i hjel. På et vis kan man selvsagt si at det er bedre å binde midler i en alt for dyr bolig enn det er å sløse bort de samme midlene på biler, klær og andre luksusgoder som garantert faller i verdi, men hvis man har ambisjon om å bli økonomisk uavhengig (eller av andre grunner ønsker å bygge seg opp en vesentlig finansiell formue), er det å ikke bo seg i hjel noe av det viktigste man må passe seg for.

    Svar
    • Hei Vidde,

      Hyggelig at du likte innlegget. Interessante feller. Må si jeg kjenner mange, særlig jenter, som faller i felle nummer tre. Typisk eksempel: møter gutt/jente, blir super forelsket. Flytter deretter inn uten å teste om man egentlig tåler ansiktet på hverandre over tid. Selger til meglers store glede etter kort tid, for så å kjøpe noe nytt og mindre selv. Og slik fortsetter man noen ganger.

      Ellers enig med deg i at det er viktig å ikke bo seg i hjel. Det at banken sier man kan låne til over pipen, er ikke synonymt med at det er i ens beste interesse. Dessverre ikke så mange som skjønner dette heller. Typisk for fattige og middelklassen er å bruke pengene på ting som taper seg i verdi. De som har peiling plasserer penger slik at pengene avler enda mer penger. Som tatt rett ut av «rich dad,poor dad» denne her 😉

      Svar
  3. Nå er vel Rich dad poor dad-fyren tilhenger av å låne mye penger, er han ikke? I det norske boligmarkedet har det lønnet seg å låne så mye som mulig de siste 20 årene. Og med fortsatt fritak for all beskatning på boliger ogøkende befolkning, sentralisering og lave renter, så tyder det på videre oppgang. Lånekostnaden for en bolig i dag er lavere enn for samme bolig for 10 år siden,

    Svar
    • Hei Selters,

      At noe har vært bra butikk i siste 20 år er ikke synonymt med at det vil fortsette. Ting går i sykluser, det gjelder også det norske boligmarkedet.

      Svar

Legg igjen en kommentar